Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Översiktsplan 2050

Dagvatten

Många vatten i Norrtälje kommun är belastade av dagvatten från mänskliga aktiviteter.

Norrtälje är en stor kustkommun med över 300 sjöar och sju större samt flertalet mindre vattendrag. Många vatten är idag belastade av dagvatten från mänskliga aktiviteter på grund av bristfällig dagvattenhanteringen i befintliga bebyggelseområden. Läs mer om miljökvalitetsnormer för vatten i avsnittet Rent vatten.

Norrtälje kommun har antagit en fördjupad dagvattenpolicy som anger grundprinciperna för hur dagvatten ska omhändertas. Syftet är att uppfylla VA-planens mål att eftersträva en klimatanpassad och långsiktigt hållbar dagvattenhantering vid all planering för ny och befintlig bebyggelse. Kommunen har också tagit fram en dagvattenstrategi som ett hjälpmedel för att tillämpa dagvattenpolicyn.

Dagvattenhanteringen ska utredas tidigt i planeringsprocessen utifrån översvämningsrisker och recipientpåverkan. Det är konkurrens om markens användning, framför allt i Norrtälje stad, men även i viss mån i övriga tätorter i kommunen. Dagvatten behöver i många fall fördröjas och renas för att uppnå miljökvalitetsnormer för vatten och för att minska risken för översvämningar. Tillräckliga ytor behöver därför säkerställas för att avleda, rena och fördröja dagvatten. Ytliga avrinningsvägar vid extrem nederbörd behöver också säkerställas. Dagvattnet bör se som en positiv resurs som kan bidra till attraktiva och funktionella inslag i stadsmiljön i form av dammar, träd- och växtplanteringar. För att minimera dagvattenflöden och föroreningar som följer med dagvattnet behöver ytor avsättas för lösningar högt upp i systemen. Därtill behöver dagvattenanläggningar i form av diken, ledningar och reningsanläggningar utformas efter behov. I fördjupningarna till översiktsplanen för Norrtälje stad och Rimbo markeras områden för dagvattenhantering. Mark- och vattenanvändningskartan är inte lika detaljerad avseende ytor för dagvattenhantering i resterande delar av kommunen, varför frågan måste studeras djupare i efterföljande planering. Läs mer om ytor för dagvattenhantering i förslagen till fördjupningar av översiktsplanen för Norrtälje stad och Rimbo.

Fördjupning av översiktsplanen för Norrtälje stad

Fördjupning av översiktsplanen för Rimbo

Vatten följer inte plan- eller fastighetsgränser. Dagvattenutredningar i samband med detaljplanering kan därför behöva omfatta ett betydligt större område än den enskilda detaljplanen, ofta avrinningsområdet till recipienten.

Vattnets väg genom landskapet är ett sammanhängande system, där förändringar kan ge effekter i andra delar av systemet. Det är viktigt att ta hänsyn till vattnets rörelse i geografin. Naturliga strukturer i form av lågpunkter och öppna markområden i terrängen ska nyttjas i största möjliga mån då nya lågpunkter är kostsamma och svåra att genomföra. Markens egenskaper gör att infiltration inte alltid är möjlig eller lämplig (exempelvis vid berg). Åtgärder kan behövas uppströms för att minska påverkan på recipienten.

Genom att omhänderta dagvatten lokalt kan avledning av dagvatten till annan plats eller en dagvattenanläggning undvikas. För att nå god vattenstatus och en hållbar dagvattenhantering behöver kommunen och VA-huvudmannen förbättra dagvattensituationen i många befintliga bebyggelseområden.

Med dagvatten menas vatten som tillfälligt avrinner från markytan eller från annan konstruktion, till exempel regnvatten, smältvatten, spolvatten eller framträngande grundvatten och som slutligen hamnar i vattendrag, sjöar, kustvatten eller grundvatten. Dagvatten från samlad bebyggelse är att betrakta som avloppsvatten enligt lagen om allmänna vattentjänster (2006:412).

Lokalt omhändertagande av dagvatten (LOD) innebär att man tar hand om dagvattnet på plats. Man använder det för bevattning, låter det infiltrera i marken, fördröjer i damm eller leder det på ytan till en genomsläpplig mark längre bort.

 

Senast ändrad: 2024-04-10