Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

"Barn påverkas av konflikter"

6 september 2024

I familjerådgivningen är ofta föräldrar i fokus, men sedan en tid tillbaka har familjerådgivningen i Norrtälje förstärkt sin kompetens kring barnrättsbaserad familjerådgivning, vilket ger barnet en mer central roll.

Tre kvinnor på rad utomhus ler mot kameran.

Johanna Zetterström, enhetschef familjerätten, tillsammans med familjerådgivarna Elisabeth Jansson och Eva Thorell.

Barnkonventionen blev svensk lag 2020. Allt sedan dess pågår arbetet med att stärka kompetensen om barnets rättigheter på olika nivåer i samhället. Familjerådgivningen i Norrtälje har tillsammans med Familjerättens chef Johanna Zetterström genomgått en utbildning för att bättre kunna möta upp barnens behov.

Förbyggande arbete

Enligt barnkonventionen har barn rätt att få vara delaktiga i alla frågor och beslut som rör dem.

– Jag ser projektet och kompetenslyftet som ytterligare ett viktigt steg i kommunens förebyggande arbete när det gäller barn som befinner sig i sammanhang där föräldrar är i konflikt, säger Johanna Zetterström, som är enhetschef inom familjerätten.
Hon fortsätter:
– Familjerådgivningen har redan tidigare spelat en stärkande roll i föräldrars konfliktlösning, något som också gör det lättare för barnen när de i framtiden ska kunna bygga och hantera relationer och konflikter.

Familjerådgivare Eva Thorell säger att det inte är helt ovanligt att föräldrar tänker att barn inte påverkas av deras konflikt, men barn påverkas. Ofta är de mycket duktigare än vi tror på att känna av om något inte står rätt till. Om vi kommer i kontakt med föräldrar i ett tidigt skede av deras konflikt kan vi tillsammans bygga upp en förståelse kring barnets perspektiv, menar hon.

Leva sig in i barnet

Familjerådgivare Elisabeth Jansson berättar att barnet ofta tar på sig skulden i föräldrars konflikter, varför det är viktigt att man som förälder förmedlar till barnen att de kan vara trygga, att konflikten inte handlar om dem.

– Ofta jobbar vi familjerådgivare främst med föräldrarna som fysiskt närvarande i rummet. Men utgångspunkten för alla samtal är barnens behov och livsvillkor. Med vårt ökade barnrättsfokus vill vi göra det lättare för föräldrar att leva sig in i barnets perspektiv i konflikten, säger Elisabeth Jansson och avslutar:
– De allra flesta föräldrar vill sina barn väl, men i en konflikt som trappas upp kan det ibland vara svårt att se hur alla runt omkring påverkas.

Familjerådgivning

Familjerådgivningens uppgift är att genom terapisamtal, vägleda och medverka till bearbetning av samlevnadsproblem och konflikter i par – och andra familjerelationer. Målet är att förbättra relationerna i familjesystemet, som annars kan få destruktiva följder. Familjerådgivning finns som hjälp och stöd. Norrtälje kommun har kundval när det gäller familjerådgivning. Ni väljer själva utförare, tar kontakt och avtalar tid för ett inledande samtal. Familjerådgivningen arbetar under mycket sträng sekretess och inga journaler skrivs under samtalen. Genom avtal med Norrtälje kommun erbjuds samtalen till en reducerad avgift.