Nybyggnadskarta
En nybyggnadskarta används som underlag till situationsplan i bygglovsansökan. Beroende på var och vad som ska göras har vi olika kartprodukter som täcker bygglovsenhetens krav på kartunderlag.
Lantmäteriet har begränsat tillgången till sina akter, vilket medför förlängda handläggningstider i de ifall vi behöver beställa förrättningskartor och koordinater. Fastigheter för vilka vi har moderna gränskoordinater berörs inte av detta. Har ni kopior på era förrättningsakter så är vi tacksamma om ni kompletterar er beställning med dessa. Vi rekommenderar att ni beställer nybyggnadskartan i extra god tid med anledning av detta!
Mer information finns på Lantmäteriets webbplats:
Information om nedstängda eller begränsade digitala tjänster
Nybyggnadskartan är ett kartunderlag som visar hur platsen ser ut innan några mark- eller byggåtgärder är utförda. Den redovisar uppgifter om bland annat markförhållanden, höjder, fastighetsgränser samt detaljplanebestämmelser. Skalan är vanligtvis 1:500 eller 1:1000. Om du i din beställning anger vad du ska använda karta till, försöker vi anpassa kartan så mycket vi kan efter dina behov. En situationsplan är en nybyggnadskarta som man ritat in mark-, bygg- eller rivningsåtgärder på.
Olika typer av nybyggnadskartor
- Nybyggnadskarta typ A - för kommunal VA-anslutning
- Nybyggnadskarta typ B - enskild VA-lösning, eller VA via samfällighet/gemensamhetsanläggning
- Nybyggnadskarta typ C - karta för enklare/mindre åtgärder, endast PDF-format
- Nybyggnadskarta typ C inom strandskydd - karta för enklare/mindre åtgärder, endast PDF-format
Stor fastighet - bifoga en översiktsbild
Om beställningen avser en del av en större fastighet behöver du bifoga en kartskiss som tydligt visar vilket område av fastigheten som ska karteras. Kostnaden kommer att baseras på den inritade ytans areal, men tänk på att även närområdet kring de tänkta åtgärderna behöver vara med i kartan. Under respektive kartbeskrivning här nedan står det angivet hur stor areal som ingår i kartavgiften. OBS! Karteringsytan är rektangulär och orienterad i nord-sydlig riktning.
Inmätning av egna detaljer till nybyggnadskartan
Vi kan mäta in dina egna detaljer som du önskar få redovisade i nybyggnadskartan, det kan till exempel röra sig om inmätning och redovisning av önskad placering av byggnadshörn. Denna tjänst görs som ett mätningsuppdrag och debiteras utöver kartkostnade löpande enligt gällande taxa. Ange med fritext i kartbeställningen om mätningsuppdrag önskas i samband med kartframställningen. OBS! denna tjänst är bunden till kartan och kan inte tillgodoräknas som en utstakning, som är ett moment som kan komma att krävas i bygglovsbeslutet.
Kostnad för mätningsuppdrag: 1 825 kr/h, inkl. moms
Varje karta görs på beställning, tänk därför på att beställa den minst fyra veckor innan du ska skicka in din bygglovsansökan. OBS! Då Lantmäteriet har begränsat tillgången till sina akter kan det vara en bra idé att vara ute i extra god tid med kartbeställningen.
Beställ via vår e-tjänst
Beställ nybyggnadskartan via vår e-tjänst. Mer information om hur du går tillväga finns i e-tjänsten. Du behöver e-legitimation för att göra din beställning. Vi tar ut en avgift för kartan.
Avgifter och taxor i Norrtälje kommun
Om du inte kan/vill använda e-tjänsten eller saknar e-legitimation kan du skriva ut en pappersblankett. Fyll i, skriv under och skicka in din beställning tillsammans med eventuell bilaga.
E-tjänst och blankett för beställning av nybyggnadskarta
Vilken nybyggnadskarta behöver du?
Nybyggnadskarta typ A
Karta för större byggnationer såsom huvudbyggnad, flerbostadshus, verksamhetsbyggnad, industri, större tillbyggnad eller större teknikbyggnad.
Denna karta används som underlag till situationsplan för byggnader som uppförs inom kommunalt verksamhetsområde för vatten- och avloppslösning. Norrtälje Vatten och Avfall (NVAA) har i vissa områden ledningsnät för vatten och avlopp där en förbindelsepunkt anlagts vid fastighetsgränsen.
Vid anslutning till kommunalt VA via en VA-samfällighet används i stället en nybyggnadskarta typ B.
En nybyggnadskarta typ A innehåller följande:
- Fastighetsgränser
- VA-ledningsuppgifter och föreslagen anslutningspunkt
- Byggnader och byggnadstillbehör, bryggor
- Vägar
- Höjder
- Höjder på intilliggande byggnader (sockelhöjder)
- Mark- och terrängdetaljer
- Detaljplansytor och -gränsningslinjer, bestämmelsetext och hänvisning
- Vattendrag
- Strandskyddsinformation
- Rättigheter
- Byggfix som sätts ut på plats och som redovisas i kartan
För en nybyggnadskarta typ A görs i regel fältbesök.
- Byggfix sätts ut och redovisas i kartan (ingår i kartkostnaden)
- Utredning av fastighetsgränser (ingår i kartkostnaden)
- I samband med fältbesöket kan vi erbjuda inmätning och redovisning av egna objekt utöver de som nämns ovan. Denna tjänst måste beställas och sker då med löpande timdebitering. Beställning görs med fritext i samband med kartbeställningen. Kostnad för mätninguppdrag: 1 825 kr/h, inkl. moms
Leveransformat: .dxf/.dwg/.pdf (eventuellt .shx) och vanligen i skala 1:500 eller 1:1 000
I kartkostnaden på 10 220 kr ingår en fastighetsyta upp till 3 000 m², därutöver tillkommer en extra yttilläggskostnad på 2 920 kr per ytterligare påbörjad 3 000 m².
Beställning görs via e-tjänst.
Exempel på en situationsplan med nybyggnadskarta - typ A som underlag
Nybyggnadskarta typ B
Karta för större byggnationer såsom huvudbyggnad, flerbostadshus, verksamhetsbyggnad, industri, större tillbyggnad eller större teknikbyggnad.
Denna karta används som underlag till situationsplan för byggnader som uppförs inom ett område där vatten- och avloppsfrågan löses enskilt eller genom gemensamhetsanläggning/samfällighet, alternativt vid anslutning till kommunalt VA via en VA-gemensamhetsanläggning/samfällighet. I det sistnämnda fallet är Norrtälje Vatten och Avfall ledningsägare fram till en gemensam anslutningspunkt för ett helt område och inte till varje lott i området.* Huvudbyggnad, flerbostadshus, verksamhetsbyggnad, industri, större tillbyggnad eller större teknikbyggnad.
En nybyggnadskarta typ B innehåller följande:
- Fastighetsgränser
- Byggnader och byggnadstillbehör, bryggor
- Vägar
- Höjder
- Mark- och terrängdetaljer
- Detaljplansytor och -gränsningslinjer, bestämmelsetext och hänvisning
- Vattendrag
- Strandskyddsinformation
- Rättigheter
För nybyggnadskarta typ B görs normalt inget fältbesök, undantagsvis vid:
- Utredning av fastighetsgränser (ingår i kartkostnaden)
- Beställning av inmätning för redovisning av egna objekt i kartan. Denna tjänst måste beställas och sker då med löpande timdebitering. Beställning görs med fritext i samband med kartbeställningen. Kostnad för mätningsuppdrag: 1 825 kr/h, inkl. moms
Leveransformat: .dxf/.dwg/.pdf (och eventuellt .shx) och vanligen i skala 1:500 eller 1:1 000
I kartkostnaden på 5 840 kr ingår en fastighetsyta upp till 3 000 m², därutöver tillkommer en extra yttilläggskostnad på 1 460 kr per ytterligare påbörjad 3 000 m².
Beställning görs via e-tjänst.
Exempel på en situationsplan med nybyggnadskarta - typ B som underlag
Nybyggnadskarta typ C Nybyggnadskarta typ C inom strandskydd
Enklare karta för underlag till situationsplan som är avsedd för enklare/mindre åtgärder såsom tillbyggnader, komplementbyggnader, mur, plank, skylt mm. Kartan innehåller varken höjd- eller markinformation och levereras endast som PDF. Beställs via e-tjänst (eller blankett).
Förutsättningar för att vi ska kunna leverera en nybyggnadskarta typ C är att:
- Utredda och fastställda fastighetsgränser finns (i koordinatsystemet SWEREF 99 18 00).
- Fastigheten ligger helt utanför strandskyddsområde. Om fastigheten berörs av strandskydd beställs i stället en Nybyggnadskarta typ C inom strandskydd.
En nybyggnadskarta typ C innehåller följande:
- Fastighetsgränser
- Byggnader och byggnadstillbehör
- Vägar
- Detaljplaneytor och -begränsningslinjer
- Begränsad information om rättigheter
Tilläggsinnehåll i en nybyggnadskarta typ C inom strandskydd
- (Strandskyddsinformation)
- (Bryggor, om de ryms inom kartbilden)
För nybyggnadskarta typ C görs inget fältbesök, undantagsvis vid:
- Beställning av inmätning för redovisning av egna objekt i kartan. Denna tjänst måste beställas och sker då med löpande timdebitering. Beställning görs med fritext i samband med kartbeställningen. Kostnad för mätningsuppdrag: 1 825 kr/h, inkl. moms
Leveransformat: .pdf och vanligen i skala 1:500 eller 1:1 000
Beställning görs via e-tjänst
Kartostnad för en nybyggnadskarta typ C är 1 898. Kartkostnaden för en nybyggadskarta typ C inom strandskydd är 3 066 kr. I kostnaden ingår en fastighetsyta upp till 1 ha, därutöver tillkommer en extra kartkostnad per ytterligare påbörjad ha.
Exempel på en situationsplan med nybyggnadskarta - typ C som underlag
Karta som underlag för förhandsbesked
Vid ansökan om förhandsbesked rekommenderar vi i första hand en utskrift från Lantmäteriets fastighetskarta i skala 1:1000. En kartutskrift från Lantmäteriets fastighetskarta skriver du ut direkt i rätt skala från Lantmäteriets hemsida.
Lantmäteriet (lantmateriet.se)
Vad händer sedan?
När du fått din nybyggnadskarta ska du rita in följande uppgifter:
- Nya byggnaders placering på fastigheten, med mått mot gräns*
- Förslag på golvhöjd (FG, färdig golvhöjd)
- Entré markeras med pil
- Befintliga byggnader som ska rivas markeras med kryss
- In- och utfarter till/från fastigheten (tillstånd från väghållaren)
- Parkeringsplats
- Vatten- och avloppsanläggning
- Markplanering (markera område som schaktas/fylls)
*OBS! Måttsättningen är viktig att den blir korrekt, det är den som avgör var byggnaden så småningom kommer att stakas ut. Måttsättning görs från två byggnadshörn med hjälp av tre mått till närmast liggande fastighetsgränser. Två av måtten ska gå till samma byggnadshörn och samtliga mått ska vara vinkelräta (90°) mot fastighetsgränsen.
Att tänka på
Om du vill skriva ut pdf:en, kontrollera först kartans storlek (om det är en A4 eller en A3). Vid utskrift av kartan behöver du ställa in skrivaren så att den skriver ut skalenligt eller i 100 %. Säkerställ att skrivaren inte anpassar utskriften eller förändrar skalan.
Tänk igenom nya byggnaders placering innan en bygglovsansökan skickas in. Påverkande faktorer är markförhållanden, kraftledningar, solens läge, träd som ska sparas, avloppsanläggningar och befintliga brunnar mm. Byggnaden kommer att stakas ut enligt de mått som angivits i situationsplanen. Om en fastighetsgräns anges som osäker, använd inte den i måttsättningen. OBS! Ta hjälp av en mätningskonsult om det är svårt. Att ändra en byggnads läge efter ett bygglovsbeslut medför extrakostnader och kan komma att kräva nytt bygglov
Kartering sker i första hand utifrån flygfoto, därför syns ibland inte enstaka objekt som då inte heller kommer med i kartan.