Skolskjuts
Elever i förskoleklass, grundskola och anpassad grundskola kan få skolskjuts till den skola som eleven är placerad i. Elever som går anpassad gymnasieskola kan också ansöka om skolskjuts.
Skolskjuts görs inför varje skolstadie, det vill säga låg-, mellan- respektive högstadiet. Det innebär att en ny ansökan inte behöver skickas in varje år, förutsatt att förhållandena som ligger till grund för ansökan är desamma.
Så ansöker du om skolskjuts
Ansökan gör du via kommunens e-tjänst eller blankett:
För att garantera skolskjuts från första dagen på höstterminen behöver ansökan göras under vårterminen innan. Under läsåret behöver ansökan ha inkommit minst tre veckor före första resan.
Ta del av beslutet
När beslut fattats får du ett e-postmeddelande. Du tar sedan del av beslutet via vårdnadshavarportalen för skolskjuts. Det är också där du ser skolskjutsplaneringen och hittar värdekod om ditt barn blivit beviljad busskort. Du måste använda e-legitimation för att ta del av beslutet.
Elever som har rätt till skolskjuts
För att ditt barn ska få skolskjuts är grundregeln att avståndet mellan elevens folkbokföringsadress och skolan ska vara minst:
- 2 kilometer för lågstadiet (förskoleklass–årskurs 3)
- 3 kilometer för mellanstadiet (årskurs 4–6)
- 4 kilometer för högstadiet (årskurs 7–9)
Om ditt barn har en funktionsnedsättning, om trafikförhållandena är svåra eller det finns andra särskilda omständigheter, kan ditt barn beviljas skolskjuts utan att villkoren för färdvägens längd är uppfyllda. Beviljade beslut kan i speciella fall komma att vara tidsbegränsade.
Skolskjuts utförs i första hand med allmän kollektivtrafik (busskort, båtkort), men också av upphandlade entreprenörer (skolbuss, taxi) eller genom så kallad självskjutsning.
Det är vårdnadshavares ansvar att eleven tar sig till angiven uppsamlingsplats för skolskjuts, till exempel kollektivtrafikens busshållplats eller skolbussens hållplats. Denna uppsamlingsplats kan vara upp till 2, 3 eller 4 kilometer från hemmet beroende på vilken årskurs eleven går i, enligt ovan tabell.
Om du väljer en annan skola
Om du väljer en annan kommunal skola till ditt barn än den som ditt barn har blivit anvisad, eller om du väljer en fristående skola i Norrtälje kommun, har barnet normalt inte rätt till skolskjuts. Barnet kan få ett busskort om avståndskravet uppfylls, dvs att det mellan hem och skola är 2 kilometer för lågstadieelev, 3 kilometer för mellanstadieelev respektive 4 kilometer för högstadieelev. Ansökan måste göras även i detta fall. Ansökan om busskort görs på samma sätt som ansökan för skolskjuts. På skolkartan kan du se avstånd mellan din adress och alla kommunala skolor i Norrtälje kommun.
Om du är osäker på vilken skola som är ditt barns anvisade skola rekommenderar vi att du hör av dig till kommunens kontaktcenter.
Skolskjuts vid växelvis boende
Om du och barnets andra vårdnadshavare har gemensam vårdnad och barnet bor växelvis hos er båda, kan du ansöka om skolskjuts från den adress där barnet inte är folkbokfört. Kravet för att beviljas skolskjuts till den alternativa adressen finns beskrivet i kommunens riktlinjer för skolskjuts.
Riktlinjer för skolskjuts i grundskolan (pdf)
Synpunkter på skolskjuts med taxi
Om du som vårdnadshavare har synpunkter eller vill rapportera en avvikelse när det gäller skolskjuts med taxi så behöver du skicka e-post till synpunkt@roslagstaxi.se, gärna med kopia till skolskjuts@norrtalje.se.
Avvikelserapporten behöver innehålla uppgift om resenären, tidpunkt för resan samt mellan vilka adresser resan har skett eller skulle ha skett, för att de ska kunna spåra händelsen och åtgärda eventuella brister och felaktigheter.
Vanliga frågor och svar om skolskjuts
Handläggningstiden är 2-3 veckor. Under sommaren och vid terminsstart kan handläggningstiden vara längre, så tänk på att ansöka i god tid.
OBS! Skicka inte in ansökan innan barnet är folkbokfört på den adressen ni söker skolskjuts från. Vi kan inte handlägga ansökningar förrän folkbokföring är klar.
Avståndet mäts på den närmsta gångvägen enligt NVDB.
Skolskjutsplaneringen ser du i vårdnadshavarportalen någon dag innan skolstart.
Endast när det är fråga om växelvis boende, då prövas rätten till skolskjuts mot båda vårdnadshavarnas folkbokföringsadresser.
Med växelvis boende menas att eleven bor lika mycket hos båda vårdnadshavarna. Eleven beviljas skolskjuts till den skola som kommunen placerat eleven i med hänsyn till folkbokföringsadressen. Rätten till skolskjuts prövas från båda adresserna. Skolskjuts beviljas inte till eller från andra kommuner eller fram till kommungräns.
Du ansöker, med ditt alias, på blankett som du sedan skickar in till oss eller lämnar till Kontaktcenter. Blanketten hittar du ovan om du klickar på "Ansök om skolskjuts" i den gröna rutan.
Ett mail går ut till vårdnadshavare om att värdekod finns att hämta i vårdnadshavarportalen för skolskjuts. Koden laddar ni sedan på ett grönt SL-kort eller i app på mobilen. Om du har ansökt i god tid inför skolstart skickas mailet ut dagarna innan skolan börjar. Om ditt barn inte har ett grönt SL-kort sedan tidigare hämtar hen ut ett hos administratören på skolan.
OBS! När du klickat på länken i mailet kommer du till en sida i vårdnadsportalen där du ombeds registrera ditt busskort. Om ditt barn inte ska använda ett fysiskt busskort utan ha biljetten i appen så du skriver du in ”APP” för att komma vidare till nästa sida där biljettkoden finns.
Övriga instruktioner finns på www.sl.se (extern webbplats).
Om ditt barn går i annan skola än anvisad tar Norrtälje kommun inte ansvar för att lämpliga bussar finns att tillgå.
Nej. Skolskjutsen är planerad och dimensionerad utefter de elever som är beviljade skolskjuts. Om en elev inte har fått skolskjuts beviljad uppfyller hen inte kriterierna och får ta sig till/från skola på annat sätt.
Om ditt barn råkat ut för en olyckshändelse och behöver skolskjuts träder kommunens olycksfallsförsäkring in.
Kollektiv olycksfallförsäkring för barn och ungdomar
Nej. Resor till och från fritidshem räknas inte som skolskjuts. För elever som går på fritids är det förälders ansvar att lämna och hämta. Eleven kan dock ha skolskjuts de dagar hen inte är på fritids, skolskjutsen kan då nyttjas i direkt anslutning till skoldagens början och/eller avslut.
Ja. Varje gång förutsättningarna förändras måste du ansöka på nytt, oavsett om det gäller flyttning, byte av skola eller att eleven går vidare till nästa skolstadie.
Ja, om eleven uppfyller skolskjutskriterierna ordnar Norrtälje kommun skolskjuts. För elever bofasta på ö utan broförbindelse gäller att skolskjuts i första hand sker med reguljär båttrafik. Om reguljär båttrafik saknas är huvudregeln att vårdnadshavare skjutsar barnet till närmaste skolskjutshållplats mot en så kallad självskjutsersättning.
Om eleven inte går i anvisad skola men uppfyller avståndskriteriet blir hen tilldelad ett SL-kort. Elever boende på ö utan broförbindelse tilldelas WÅAB-kort.
Om du har registrerat ditt barns SL-kort för förlustgaranti så har ni förlustgaranti för alla biljetter som är registrerade på kortet. Förlustgarantin gäller dock inte själva kortet, så om ditt barn tappar det måste du själv skaffa ett nytt kort. Därefter kan terminsbiljetten laddas på det nya kortet.
Nej. Norrtälje kommun är inte skyldig att anordna skolskjuts för elever som på grund av personliga skäl valt en skola i annan kommun.
Nej. Norrtälje kommun har ingen skyldighet att anordna skolskjuts till elever som inte är folkbokförda i vår kommun.
Kontakt
Skolskjutsfrågor
Kontaktcenter 0176-710 00
Skolskjuts med Roslagstaxi
Telefon: 010-171 26 77 (endast akuta ärenden)
E-post: turbundet@roslagstaxi.se
Synpunkter och avvikelser: synpunkt@roslagstaxi.se
Bergkvara buss
Telefon 08-55 66 88 00
Roslagstaxi (skolbussar för Frötuna skola och Rådmansö skola)
070-829 79 45
Mer om skolskjuts
Säkerhet och ansvar vid skolskjuts
Riktlinjer för skolskjuts i grundskolan (pdf)
Här kan du få riktlinjerna för skolskjuts upplästa:
Riktlinjer för skolskjuts