Orosanmälan barn – för samtliga anmälare
Socialtjänstlagen säger att var och en av oss som får kännedom om eller misstänker att ett barn far illa bör anmäla detta till socialtjänsten. Du behöver inte vara säker på att något är fel för att anmäla, det räcker med din känsla av att något inte står rätt till. Det är sedan socialtjänsten som har ansvar att bedöma barnets situation och avgöra om stöd eller skydd behövs.
Du som jobbar på vissa myndigheter, i förskola och skola, inom hälso- och sjukvården, polisen, kriminalvården samt socialtjänsten har en skyldighet enligt socialtjänstlagen, så kallad anmälningsskyldighet, att anmäla om det finns misstanke om oro för barn eller ungdom som du kommer i kontakt med i ditt arbete. Har du ett yrke med tystnadsplikt går anmälningsplikten före, vilket betyder att du är skyldig att anmäla trots det.
Telefontider till mottagningsenheten på barn- och ungdomsavdelningen:
Måndag till fredag klockan 08.30–12.00 och 13.00–16.00
Observera! Dag före röd dag/afton stänger socialkontoret klockan 13.00
Telefon: 0176-710 43
För akuta ärenden övrig tid, kontaktar du socialjouren på tel.08-410 200 40
E-tjänsten för orosanmälan är stängd fredagar från 16.30, dag före röd dag/afton från 16.30 samt lördagar och söndagar.
Under denna tid hänvisar vi dig att lämna din orosanmälan till socialjouren på tel. 08-410 200 40.
Om du har påbörjat en anmälan måste du skicka in ditt ärende innan stängning.
Bra att tänka på!
För dig som anmäler som privatperson:
- Som privatperson har du inte rätt till återkoppling om hur socialtjänsten hanterar uppgifterna utifrån att socialtjänstens arbete omgärdas av sekretess.
För dig som anmäler inom tjänsten:
- Du behöver inte legitimera dig för att skicka in en orosanmälan. Däremot kan vi komma att motringa för att säkerställa din roll som anmälare.