Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Nu börjar nedräkningen till skolavslutningen. Du spelar roll!

4 mars 2025

Nedräkningen har börjat! Snart är det dags för studentfester och skolavslutning. Med 100 dagar kvar till studenten – våga prata med din tonåring om alkohol och andra droger. Det behöver inte bli perfekt. Du är viktig, ditt nej är viktigt!

Nedräkningen till studenten och sommarlovet är nu i full gång. På olika ställen i landet förekommer det under våren större och mindre fester för att markera att det i början av mars är 100 dagar kvar, och i mitten av april 50 dagar kvar av läsåret. Festerna i sig är en bra anledning att prata med tonåringar i din närhet om alkohol och andra droger, och samtidigt en påminnelse att våren brukar gå fort.

– En av de viktigaste anledningarna till att ungdomar avstår från alkohol, droger, tobak och nikotin är att du som föräldrar sätter tydliga regler och gränser. Du spelar roll! Även om det verkar som att din tonåring inte lyssnar – så gör de det! Du som förälder är en viktig förebild, säger Sofie Ahlholm, folkhälsostrateg i Norrtälje kommun.

Vad kan du som förälder göra?

Att prata med sin tonåring om alkohol och droger är inte alltid lätt, men nödvändigt. Som förälder har du en viktig roll i att påverka din ungdoms attityder och beteende. Ditt förhållningssätt påverkar de val din tonåring gör.

Tips till dig som tonårsförälder

  • Bjud inte på alkohol och köp inte ut. De tonåringar som får alkohol av sina föräldrar dricker mer. Man kan inte lära sina barn att dricka alkohol på ett ansvarsfullt sätt, det enda man lär dem är att dricka. Var intresserad och lyssna. En bra relation handlar mest om att bygga ett förtroende. Visa att du är intresserad av ditt barns tankar och upplevelser.
  • Visa att du bryr dig. Det är aldrig fånigt att vara omtänksam eller prata om sina känslor med sitt barn. Om du är orolig berätta varför du är det.
  • Var tydlig och sätt gränser. Desto tydligare du visar vad du förväntar dig,  desto enklare är det för tonåringen att förhålla sig till det du sagt.
  • Ta hjälp av andra föräldrar. Ibland kan det vara skönt att prata om hur andra gör och kanske slå hål på argumentet ”alla andra får”. Hjälp till att säga nej. För föräldrar handlar det mycket om att ge sina barn bra argument. Berätta att det är helt okej att säga nej, även när alla andra säger ja.

Stöd till föräldrar och andra viktiga vuxna

Föräldraskapet innebär många utmaningar och ibland kan det kännas ensamt och svårt att ta sig vidare i relationen till barnen. Norrtälje kommun erbjuder föräldraskapsstöd och hjälp i olika former: träffar, utbildningar, enskilda samtal och föreläsningar.

Föräldrastöd Norrtälje kommun

Förebyggande arbete

ANDTS står för Alkohol, Narkotika, Doping, Tobak, Spel. Ett drogförebyggande arbete handlar om att höja medvetenheten om de skadliga effekterna av och riskerna med alkohol, narkotika, tobak och dopning i syfte att förhindra, alternativt skjuta upp tobak, alkohol och narkotikadebut bland barn- och unga.

Norrtälje kommuns arbete med ANDTS 

Polisens förebyggande arbete

Vi vet att det ibland kan vara tufft att ha en tonåring. Polisen träffar dagligen ungdomar och vet också hur lätt det kan vara att få tag på droger. Därför har polisen tagit fram Föräldraskolan för att hjälpa dig se och tolka tecken på droganvändning hos din ungdom – så tidigt som möjligt.

I Föräldraskolan får du läsa om vanliga slangbegrepp för narkotika och se bilder på polisens beslag av olika droger.

Till Föräldraskolan om droger (polisen.se)

Trygga och otrygga platser

Alla invånare har rätt att känna sig trygga oavsett var i kommunen de är. Trasig gatubelysning, skräp, farlig gunga eller otrygg park? Via kommunens app Tyck till kan du som invånare i Norrtälje kommun göra felanmälningar direkt i mobilen. 

I appen beskrivs felet eller vad som upplevs som otryggt, den exakta platsen markeras på kartan och det går, om man vill, att lägga till ett foto.

Tyck till-appen

För dig som vill veta mer

Vill du få mer stöd och hjälp som tonårsförälder? På sidan fullkoll.nu får du svar på det mesta som rör tonåringar, alkohol och andra droger. 

Full koll (fullkoll.nu)

Mina jämförelser (0 st)