Ökade våldsbrott – samverkan krävs för att stoppa rekryteringen av unga
7 februari 2025De senaste veckorna har grova våldsbrott ökat markant i hela landet, men kanske framför allt i Stockholms län. I vår kommun är vi än så länge lindrigt drabbade, men för att kunna stoppa nyrekrytering av barn och unga till kriminella handlingar och våldsbrott samverkar vi med andra kommuner och myndigheter.

Trygghet är en viktig del av kommunens arbete och hela samhällets insatser behövs för att minska de grova våldsbrotten – och för att stoppa nyrekryteringen av barn och unga som i hög grad sker via digitala plattformar. För att uppnå detta arbetar Norrtälje kommun på flera olika sätt och med många olika aktörer.
Norrtälje samverkar med hela regionen
Norrtälje kommun samverkar övergripande genom Samverkan Stockholmsregionen (SSR) ett gemensamt forum för 37 olika aktörer inom regionen, där kommuner, regionen, länsstyrelsen och myndigheter som Polisen och tullen regelbundet möts. Målet är att vi tillsammans ska skapa trygghet, säkerhet och effektiv hantering av samhällsstörningar i regionen i vardag, i kris och i höjd beredskap.
Den senaste tidens utveckling av grova brott kopplade till gängverksamhet gör att samverkan i regionen behöver stärkas ytterligare. För att kunna bryta utvecklingen av höga våldsnivåer och sprängningar, och nyrekryteringen av barn och unga till gängen som sker i fysiska och digitala miljöer ser vi inom SSR till att löpande dela information om läget, samordna kommunikationsinsatser och göra gemensamma bedömningar av nya åtgärder.
Lokalt brottsförebyggande råd
Norrtälje kommun har även ett lokalt brottsförebyggande råd (BRÅ) där tjänstepersoner, förtroendevalda och polisen regelbundet träffas för att tillsammans diskutera det aktuella läget i kommunen när det gäller trygghet, säkerhet och brottslighet. Rådet följer utvecklingen lokalt, regionalt och nationellt för att öka tryggheten och förebygga brottslighet.
Så pratar vi med de unga
Kommunens fältsamordnare och socialtjänsten har tillsammans med Norrtäljepolisen den senaste tiden ökat antalet möten och samtal med både skolelever i kommunen och kommunens medarbetare som arbetar nära de unga. Målet har varit att öka kunskapen om hur rekrytering av unga till nätverksmiljö går till, vilka varningssignaler man ska var uppmärksam på och vad man ska göra om man känner oro för någon i sin närhet.