Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Norrtälje kommun ingår partnerskap för ökad trygghet

11 december 2024

För att göra Norrtälje kommun ännu tryggare har ett idéburet offentligt partnerskap (IOP) ingåtts tillsammans med stiftelsen Tryggare Sverige. Syftet är att utöka befintliga brottsförebyggande åtgärder men även införa nya åtgärder, och tillsammans minska brottsligheten och öka tryggheten i hela kommunen.

Norrtälje kommun har ingått ett idéburet offentligt partnerskap (IOP) tillsammans med Stiftelsen Tryggare Sverige för att tillsammans minska brottsligheten och öka tryggheten i kommunen som helhet och i kommunens olika delar.

– Tryggheten är förstås en av våra viktigaste frågor, ingen ska behöva känna otrygghet i Norrtälje kommun. Genom att samverka aktivt med flera olika aktörer, till exempel en NGO som Tryggare Sverige, kan vi göra Norrtälje kommun ännu tryggare, säger kommunstyrelsens ordförande Ulrika Falk (S).

Partnerskapet bygger på stiftelsens expertis inom brottsförebyggande åtgärder och kommunens intentioner att skapa en tryggare miljö för sina invånare. Syftet är att stärka både det strategiska och det operativa brottsförebyggande arbetet i kommunen genom nya och existerande insatser, med målet att minska brottslighet och öka samhällstryggheten.

– Norrtälje är en fantastisk kommun med förhållandevis låg brottslighet och hög trygghet. Det finns med andra ord en bra grund för att ytterligare förbättra situationen. Vi ser fram emot att bidra med vår samlade kunskap och kompetens, säger Magnus Lindgren, generalsekreterare på Stiftelsen Tryggare Sverige.

Fördelarna med ett IOP-avtal är många, där grunden är att offentliga aktörer och den idéburna sektorn kan dra nytta av varandras erfarenhet och kunskap för att tillsammans lösa komplexa samhällsutmaningar.

– Det här är ett väldigt spännande samarbete med ett helhetsgrepp på trygghetsfrågan ur flera olika perspektiv. Inom samarbetet har vi möjlighet att stärka trygghet i skolan, i näringslivet, i bostadsområden, och det oavsett om det är i tätorterna eller på landsbygd eller i skärgård, säger Per Lodenius (C), kommunalråd.

I avtalet finns en plan med åtta olika aktiviteter för år 2025, där två är beslutade och de övriga är möjliga att aktivera utifrån de olika verksamheternas behov och möjlighet till finansiering.

– Det känns mycket bra att vi kunnat få till det här partnerskapet med Tryggare Sverige, eftersom de har lång erfarenhet av att jobba med att minska brottsligheten och öka tryggheten. Dessutom är avtalet bra eftersom det ger oss en tydlig kostnadskontroll genom valbara aktiviteter och en tydlig uppföljning under avtalstiden, säger Robert Beronius (L), kommunalråd.

Partnerskapet gäller under 2025 och 2026 och ska utvärderas var fjärde månad av kommunen och Tryggare Sverige tillsammans. Dessutom ska stiftelsen efter avslutat verksamhetsår redovisa hur pengarna använts.

– Det är väldigt tillfredsställande att vi får till det här partnerskapet. I kommunen har vi länge haft samverkansprojekt för att arbeta öka tryggheten, och nu vässar vi detta arbete ytterligare med nya innovativa tankesätt i samarbete med Stiftelsen Tryggare Sverige, polis och civilsamhället, säger Milla Rydstrand (MP), gruppledare.