Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Kommunstyrelsen i korthet 2 december

3 december 2024

Igår sammanträdde kommunstyrelsen. På agendan stod att fördela pengar för landsbygds- och skärgårdsutveckling och ur trygghetsfonden samt ett flertal uppdragsrapporteringar.

Solceller installeras på kommunhusets tak.

Fördelning av medel från extrautlysning av landsbygds- och skärgårdsutvecklingspeng

Hur funkar det?

Norrtälje kommun arbetar aktivt för att främja lokal utveckling på landsbygden och i skärgården. En central del av detta arbete är landsbygds- och skärgårdsutvecklingspengen, som syftar till att stötta lokala projekt. 2 miljoner kronor fanns att dela ut under 2024. Alla de delades inte ut efter den ordinarie ansökningsperioden och därför genomfördes en extra utlysning under hösten.

Beviljade medel

Följande projekt föreslås beviljas medel efter den extra utlysningen:

  • Inramning med sarg runt skridskobana (Blidö)
  • Rutschkana till Björkö-Arholma hembygdsgård
  • Uppdatering av lilla salen i Edsbro bygdegård
  • Cykelställ i Riala
  • Inköp av material för spontanidrott (Finsta)

Utdelning från Trygghetsfonden

Hur funkar det?

Norrtälje kommuns trygghetsfond syftar till att stödja föreningar som vill bidra till kommunens mål att bli Sveriges tryggaste kommun senast 2030. Under 2024 har en miljon kronor avsatts till fonden och det har skett flera ansökningsperioder under året. Den här ansökningsperioden är den sista i år.

Beviljade medel

Efter en granskning av ansökningarna utifrån fondens riktlinjer föreslås att  50 000 kronor beviljas till Mats vägförening för installation av hjärtstartare och utbildning för föreningens medlemmar.

Taxor för avfall och VA

Hur funkar det?

NVAA ansvarar för avfallshanteringen i Norrtälje kommun, vilket innefattar hämtning av avfall från cirka 44 000 småhus och 13 000 lägenheter, tömning av över 30 000 slambrunnar samt hantering av avfall från samtliga kommunala verksamheter. I skärgården sker avfallshämtning med båt från omkring 2 500 fastigheter.

Det kommer ställas större krav på avfallshantering framöver, som insamling av förpackningar vid fastigheter, ombyggnad av återvinningscentraler och insamling av textilier. För att klara dessa förändringar behövs en höjning av avfallstaxan.

Ny avfallstaxa

Ändringar som föreslås:

  • Höjning av avgift för felsorterat avfall
  • Ny avgift för insamling av matavfall i bottentömmande behållare från de verksamheter som betalar för denna insamling
  • Övriga taxor höjs med 6%
  • Uppdatera regler för sortering av grovavfall med målsättning att mer material ska gå till återvinning

Även uppdaterade taxor för VA togs upp på kvällens sammanträde. Dessa finns att ta del av i sin helhet bland mötets handlingar.

Uppdragsrapporteringar

Hur funkar det?

Politiken tar beslut och ger personerna som arbetar i kommunen (tjänstepersonerna) i uppdrag att genomföra beslutet. Sen kommer tjänstepersonerna tillbaka till politiken och berättar hur det har gått och vad uppdraget resulterat i. Efter avrapporteringen tar politiken beslut om uppdraget kan anses genomfört eller inte. På kvällens sammanträde skedde flera uppdragsrapporteringar.

Uppdragsrapportering: verka för fossilfri el

Kommunstyrelsen fick avrapportering av uppdraget att verka för ökad produktion av fossilfri el. Taken på flera kommunala fastigheter har upplåtits för solceller och fler projekt är planerade att genomföras under 2025. Dessutom har det genomförts en upphandling som innebär att all el till kommunala byggnader från och med 2025 ska komma från fossilfria källor.

Fler uppdragsrapporteringar

Många fler uppdragsrapporteringar ägde rum på kvällens sammanträde. Vänthall i Hallstavik, fler ängsmarker för biologisk mångfald, trygghetskameror och utbyggnad av gång- och cykelvägar, bland andra. Du kan ta del av samtliga i mötets handlingar.