Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Reviderad budget är antagen

26 november 2024

Den 25 november antogs den reviderade budgeten som lagts fram av det nya politiska styret. Mittenstyret består av Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna, Miljöpartiet, med stöd av Vänsterpartiet.

Den reviderade budgeten innebär bland annat mer pengar till äldreomsorgen, satsning på lärarna, mer pengar till socialnämnden och fri entré till konsthallen.

Mer pengar till Kommunalförbundet Sjukvård och omsorg i Norrtälje (KSON)

Äldreomsorgen i Norrtälje kommun ska vara välfungerande och trygg och kommunens äldre ska få en god och jämlik vård och omsorg utifrån sina behov. Norrtälje kommun har och står inför en fortsatt stor demografisk utmaning. Andelen invånare över 80 är högre än genomsnittet i landet och fortsätter att öka. Det ställer stora krav på äldreomsorgen och därför är det av yttersta vikt att vi arbetar hälsofrämjande, förebyggande och tar till oss av välfärdsteknik som underlättar för både personal och äldre samt ökar tryggheten. Äldreomsorgen i Norrtälje ska vara fri från oseriösa aktörer och hålla god kvalitet. Vi ska noggrant följa upp kvalitetskraven, oavsett om det rör sig om äldreomsorg i privat eller offentlig regi. För att förbättra äldreomsorgen krävs även bättre arbetsvillkor för personalen.

Den reviderade budgeten innebär att KSON får ett utökat bidrag på 42 miljoner under 2025.

Inrätta ett hållbarhetskontor

Norrtälje kommun ska utvecklas i en hållbar riktning. Inriktningen ska vara att dagens behov ska tillfredsställas utan att det äventyrar kommande generationers möjligheter. Det innebär att vara rädda om den natur vi har, men också göra en klok och rättvis omställning för att minska vår klimatpåverkan, stärka den biologiska mångfalden och sträva efter rena och slutna kretslopp av material, energi och näringsämnen. Ett rikt naturliv och ett rikt fritidsliv hör på många sätt ihop och ger vår kommun unika förutsättningar att utvecklas och bli mer attraktiv för både invånare och näringsliv.

Därför kommer ett hållbarhetskontor att upprättas. Kontoret ska ansvara för omställningsfrågor rörande klimat, cirkulär ekonomi, energi, miljö och social hållbarhet.

Återinföra modersmålsundervisningen upp till årskurs nio

Tidigare har modersmålsundervisning erbjudits upp till årskurs sju. Nu återinförs modersmålsundervisningen upp till årskurs nio. Målet är att säkra god kvalitet och tillgång till modersmålsundervisning, med särskild hänsyn till de nationella minoriteter som finns i kommunen, och finska i första hand.

Fri entré till konsthallen

Norrtälje ska vara en kommun där alla kan trivas, må bra, känna frihet och erbjudas en meningsfull fritid. Som ett led i detta kommer avgiften på konsthallen att tas bort.

Höjda lärarlöner och satsningar på skolan

Målet är att bli Sveriges bästa skolkommun och för att nå det målet behövs satsningar på höjda lärarlöner. Detta för att kunna behålla och rekrytera de bästa lärarna.

Det behövs även skapas förutsättningar för att kunna höja skolresultaten. Dessa förutsättningar innebär bland annat gratis frukt och skolfrukost, det ska råda nolltolerans mot brottslighet, våld, diskriminering och därför kommer det satsas mer på elevhälsan. Arbetet med fler trygghetskameror på skolorna fortsätter. Skolan ska även i högre grad anpassas efter det enskilda barnets förutsättningar och stödbehov. Bland annat ska fler barn kunna erbjudas plats i resursklass och att särbegåvade elever ska erhålla särskilt stöd. Upprustning av skolgårdar och skol- och förskolelokaler ska även ske, detta för att uppmuntra till ökad fysisk rörelse och höja trivseln vid undervisning i klassrummen.

Mer pengar till socialnämnden

Människor i behov av stöd ska få rätt insats i rätt tid. Socialtjänsten ska ha goda förutsättningar att göra sitt viktiga arbete, därför behöver personalens arbetsmiljö förbättras. Målsättningen är att alla som kan jobba ska ges möjlighet till ett arbete. Den omställningen görs bland annat genom att erbjuda möjligheten till egen försörjning i form av ettåriga kommunala resursjobb.

35 timmarsvecka kommer även återinföras för de med klientkontakt och arbetsmiljön för de som jobbar på socialförvaltningen ska förbättras. Exempelvis genom att skyndsamt lösa lokalfrågan.

Den reviderade budgeten innebär att socialnämnden får ett tillskott på åtta miljoner.

Kommunstyrelsens ordförande Ulrika Falk berättar mer