Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Norrtälje är en av de tryggaste kommunerna i länet

13 november 2024

Nästan nio av tio invånare i Norrtälje kommun säger att de känner sig trygga i sina bostadsområden. Polisens årliga trygghetsundersökning visar åter att Norrtälje är en av de tryggaste kommunerna i länet.

Kvinna formar ett hjärta med händer

Resultatet från polisens årlig undersökning av upplevd trygghet hos länets invånare har presenterats. Den visar att Norrtälje fortfarande är en av de tryggaste kommunerna i länet. I undersökningen uppger 88 procent av kommuninvånarna att de känner sig mycket eller ganska trygga i sina bostadsområden under kvällstid. Det är samma siffra som 2023 men en förbättring från 2020.

– Det här är glädjande siffror eftersom vi har ambitionen att vara Sveriges tryggaste kommun till år 2030. Men undersökningen visar ändå att vi har en bit kvar och därför är det bra att vi kan satsa mer på trygghetsarbetet i Norrtälje kommun i den ändringsbudget vi lägger nu, säger kommunstyrelsens ordförande Ulrika Falk (S).

Målet att bli Sveriges tryggaste kommun 2030

Norrtälje kommun har satt målet att bli Sveriges tryggaste kommun till 2030, och arbetar aktivt tillsammans med polisen, lokala näringslivet och civilsamhället för att främja tryggheten. Samarbetet innefattar veckovisa möten och systematisk analys för att snabbt kunna bemöta otrygghetsproblem.

– Det här visar åter att alla de främjande och brottsförebyggande insatser som kommunen jobbat med i flera år, i bred och nära samverkan med polisen, det lokala näringslivet och civilsamhället, ger resultat, säger Per Lodenius (C), kommunalråd.

Trygghet en högt prioriterad fråga

När det gäller om invånarna anser att polisen och kommunen bryr sig om de problem som finns ligger sifforna ganska stabilt de senaste åren, men är ändå relativt låga. Ungefär hälften av de tillfrågade tycker att polisen bryr sig, men bara 36 procent anser att kommunen bryr sig.

– Trygghet är en av våra högst prioriterade frågor och polisens trygghetsmätning är ett bra underlag för att vi ska nå målet om att alla människor ska kunna känna sig trygga i hela kommunen oavsett tid på dygnet. Resultatet visar tydligt av vi har ett jobb kvar att göra, men också att våra satsningar på fler ordningsvakter, fler fältare, bättre belysning och utökad kamerabevakning på busstationer och pendlarparkeringar har haft en positiv effekt, säger Robert Beronius (L), kommunalråd.

Upplevd trygghet skiljer sig mellan kön och åldersgrupper

När det gäller den upplevda tryggheten finns det fortfarande skillnader mellan män och kvinnor, och mellan olika åldersgrupper där kvinnor och tonåringar känner sig något mindre trygga än andra grupper.

– Även om trenden är positiv överlag så är det viktigt att vi tar till oss av det som behöver förbättras. Vi ser att det behövs fortsatta insatser för att kvinnor samt ungdomar, både tjejer och killar, ska känna sig tryggare, säger Milla Rydstrand (MP), gruppledare.

Majoriteten känner sig trygga på kvällstid

Enligt polisens undersökning säger 77 procent av de svarande att de känner sig mycket eller ganska trygga i kvällstid i området där de bor, vilket är en liten ökning från de senaste undersökningarna. När det gäller om invånarna upplever problem som dålig belysning, klotter, tiggeri och bråk är det färre eller samma antal som tidigare år. En liten ökning ses på antalet som utsätts för bedrägerier, från fyra procent till sex procent, en ökning som är likartad i hela länet.

För dig som vill veta mer

Polisen har genomfört trygghetsundersökningen årligen sedan 2020, och den omfattar samtliga 27 kommuner i polisregion Stockholm. I Norrtälje kommun har 2278 personer i åldern 16–84 år svarat på frågor om hur de ser på tryggheten i kommunen. Syftet med trygghetsmätningen är att undersöka tryggheten och brottsutsattheten bland invånarna och få ett underlag till de regionala och lokala lägesbilderna.

Läs mer om undersökningen hos polisen (polisen.se)