Fortsatt låg alkohol- och droganvändning bland unga i Norrtälje kommun
7 november 2024Norrtälje kommun genomför vartannat år en enkätundersökning, Stockholmsenkäten som syftar till att kartlägga ungdomars levnadsvanor, hälsa och livsvillkor. Elever i årskurs 7 och 9 i grundskolan och årskurs 2 på gymnasiet erbjuds möjlighet att svara på enkäten.
Under våren har merparten av länets kommuner genomfört en undersökning av hur barn och unga mår idag. Den så kallade Stockholmsenkäten är en totalundersökning av högstadie- och gymnasieungdomars (årskurs 9 på högstadiet och årskurs 2 på gymnasiet, men även årskurs 7 i Norrtälje kommun) vanor, attityder och upplevelser inom en mängd olika områden. Undersökningen genomförs vartannat år i de flesta av länets kommuner, senast den genomfördes var 2022.
Syftet är att kartlägga bland annat ungdomars levnadsvanor och att se hur utvecklingen förändras över tid lokalt i kommunerna och övergripande i hela länet.
– Resultaten i Stockholmsenkäten ger både en nulägesbild och trender över tid i viktiga frågor när det gäller ungas hälsa och vanor. Resultaten analyseras och används sedan vidare i kommunens främjande och förebyggande arbete, säger Therese Apelgren, brottsförebyggande samordnare på Norrtälje kommun.
Ökning av vitt snus
Användandet av tobakssnus och tobaksrökning är fortsatt mycket lågt i både Norrtälje kommun och i länet som helhet. Men användandet av e-cigaretter har ökat kraftigt, från 0-1 procent som rökt e-cigaretter år 2017 till att det idag är så många som hela 24 procent av flickorna i gymnasiet som röker mot, länets 14 procent. Undersökningen visar även en explosionsartad ökning av vitt snus de sista åren.
– Sedan det vita snuset gjorde sin entré på marknaden så har vi gått från 0 procent användning till idag 30 procent användning hos några målgrupper inom bara några år. Här har vi en utmaning som vi behöver möta på flera olika sätt - både genom informationsspridning, tillsyn och ett gemensamt kraftsamlande. Idag har vi inte bara en produkt utan ett flertal produkter som innehåller nikotin, vilket är ett starkt beroendeframkallande ämne för barn och unga säger Sofie Ahlholm, folkhälsostrateg på Norrtälje kommun.
Låg alkohol- och drogkonsumtion
Alla siffror är inte oroande, undersökningen visar att alkoholkonsumtionen och narkotikaanvändandet fortsätter ligga lågt i Norrtälje kommun.
När det gäller kriminalitet och utsatthet för brott följer Norrtälje kommun stort sett samma trend som Stockholms län.
– Flickor och pojkar närmar sig varandra i självrapporterad brottslighet, vilket framför allt beror på en minskad brottslighet bland pojkar, säger Anna Glas, brottsförebyggande strateg på Norrtälje kommun.
– Vi ser genomgående i samtliga årskurser att flickor känner sig mer otrygga än pojkar om de går ut ensamma sent en kväll i sitt bostadsområde, säger Therese Apelgren.
Stockholmsenkäten visar att flickor i Norrtälje i större utsträckning är utsatta för våld och sexualbrott (33% åk 2 och 16% åk 9), än flickor i övriga länet (8%-11%), samt över tid.
– Enkäten visar också att flickor i Norrtälje mår något sämre, både i jämförelse med övriga länet och över tid. 20% av alla flickor i årskurs 2 på gymnasiet svarar att dom någon gång varit rädda för att bli utsatta för våld av en partner, säger LivEllen Hellstrand, Samordnare barn och ungas psykiska hälsa på Norrtälje kommun.
Flickor mår sämre än pojkar
I årskurs 7 uppger endast 46 procent och i årskurs 9 40 procent av kommunens flickor att det oftast är riktigt härligt att leva. Tillskillnad från pojkar i Norrtälje årskurs 7 där 70 procent och årskurs 9 där 67 procent uppger att det oftast är riktigt härligt att leva.
– Utsattheten ökar drastiskt mellan årskurs 7 och 9 avseende utsatthet för våld i nära relation vilket betyder att tidiga insatser är av största vikt för att motverka utsatthet, säger Sofie Adlerz, Samordnare våld i nära relation och hedersrelaterat våld och förtryck på Norrtälje kommun.
Ökad skärmtid bland Norrtäljeungdomar
En av Norrtälje kommuns tilläggsfrågor i enkäten handlar om skärmtid och hur lång tid våra unga spenderar framför skärm. Svaren visar på en markant ökning av användandet bland både pojkar och flickor och i alla de tillfrågade åldrarna: allt fler spenderar 3-7 timmar per dag framför någon form av skärm, visar årets undersökning. Folkhälsomyndigheten har nyligen kommit ut med sina nya rekommendationer för just skärmtid vilka är maximalt 2-3 timmar per dag för åldersgruppen 13–18 år. De negativa konsekvenserna av för mycket skärmanvändning framgår bland annat i den rapport som Folkhälsomyndigheten och Mediemyndigheten sammanställt. Forskningen visar där att hög användning kan leda till sämre sömn, depressiva symtom och missnöje med den egna kroppen. Barn och unga bekräftar också att det är lätt att fastna i användandet på bekostnad av sömn, relationer och fysisk aktivitet.
Enkäten besvarades av 1188 elever i Norrtälje kommun, vilket ger en svarsfrekvens på 78 procent. Totalt deltog 25 kommuner i Stockholms län i årets undersökning.
För dig som vill veta mer
Om Stockholmsenkäten
Stockholmsenkäten är en enkätundersökning med frågor som rör ungdomars alkohol- och drogvanor, brott och trygghet, skol- och fritidsvanor, psykisk hälsa, föräldrarelationer med mera. Undersökningen genomförs vartannat år och riktar sig till elever i årskurs 9 och gymnasiets år 2.
Enkäten är framtagen av Stockholms stad, men genomförs i merparten av länets kommuner. I år har den genomförts i 25 av länets kommuner (alla utom Österåker) och 36 374 ungdomar i 436 skolor har besvarat enkäten. Kommunerna finansierar respektive datainsamling och Länsstyrelsen genomför kommunjämförande sammanställningar.
Norrtälje kommun beställer även enkäten för årskurs 7 i grundskolan samt har egna tilläggsfrågor med syftet att över tid följa områden som inte ingår i ordinarie frågebatteri för Stockholmsenkäten.