Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Uppmuntra unga att svara på enkät om Norrtälje kommun

17 oktober 2024

Vi behöver fler unga röster i arbetet med den nya visionen. Har du en ungdom i din närhet och vill hjälpa oss?

ett barn går över en spång mot en solig skog

Läs mer om varför vi behöver en ny vision

För att kunna ta fram en bra vision vill vi få svar på frågan "varför eller varför inte bor du i Norrtälje kommun"? Vi vill få svar både från våra befintliga och potentiella invånare och ställer därför frågorna i en enkät på vår webbplats. Enkätundersökningen har pågått sedan i juni och vi har i dagsläget fått in runt 1500 svar.

Men precis som kommunen har utmaningar med demografin har vi utmaningar i åldersfördelningen i våra enkätsvar. Vi behöver fylla på med svar från åldrarna 0-29 år, där vi främst behöver svar från ungdomar och unga vuxna.

Diagram som visar åldersfördelningen av enkätsvar. Stapeln 45-64 år är högst, följt av 30-44 år och 65-79 år. Staplarna för 0-12 år, 13-19 år och 20-29 år är betydligt lägre.

Bilden: Diagram över åldersfördelningen av enkätsvar.

Så kan du hjälpa till

Vill du hjälpa oss att få ett underlag från alla åldersgrupper i arbetet med den nya visionen? Har du en ungdom i din närhet? Uppmuntra din ungdom att svara på enkäten!

– Det är viktigt att vi gör vad vi kan får in svar även från alla åldersgrupper. När det gäller att nå uppmärksamhet från ungdomar kan det behövas alternativa sätt att engagera i frågan, säger Kerstin Wåhlin, en av processledarna för visionsarbetet.

Några tips:

  • Prata om frågorna tillsammans. Om inte ungdomen vill svara på enkäten själv kanske du kan göra det åt den?
  • Skicka ett meddelande till ungdomar du känner och fråga: "Kan du tänka dig att svara på de här frågorna om vad som är det bästa och vad som saknas i Norrtälje kommun? Det är bara tre frågor och du är helt anonym: www.norrtalje.se/bidra"
  • Intervjua din ungdom med enkätfrågorna! Kanske får du reda på något du inte visste?

Här hittar du frågorna

Vi hoppas att du som läser det här redan har svarat på enkäten, annars har du fortfarande chansen att göra det. Sista dagen att svara på enkäten är sista oktober.

För dig som vill veta mer

Vi håller på att ta fram en ny vision för kommunen. Visionen ska fungera som en målbild och hjälpa oss när vi prioriterar och styr våra verksamheter och vårt dagliga arbete. Vi behöver en ny och framförallt tydlig målbild för att alla ska arbeta åt samma håll, vi behöver nämligen få fler personer i arbetsför ålder att flytta hit och bo kvar i Norrtälje kommun.

Allt om den nya visionen