Svenskt vattens vd om VA-frågan: "Kommer krävas politisk klokskap"
21 oktober 2024Höga vatten- och avloppskostnader och planer på utbyggnader är något som diskuteras flitigt och engagerar många just nu. Under måndagens kommunfullmäktige kommer Svenskt vattens vd Pär Dalhielm att närvara för att informera om VA-läget i Sverige i allmänhet och i Norrtälje i synnerlighet.
Pär Dalhielm är vd för branschorganisationen Svenskt vatten.
Svenskt Vatten är en branschorganisation för landets vatten- och avloppsorganisationer. Uppdraget är att skapa bästa möjliga förutsättningar för medlemmarna att fullgöra sina åtaganden på ett effektivt och hållbart sätt, i en alltmer snabbrörlig omvärld. Inför besöket svarar Pär Dalhielm, vd, på några frågor.
Vad vill du förmedla till politikerna i Norrtälje?
– Mitt bästa råd till alla politiker är att sätta sig in i vatten- och avloppsfrågorna ordentligt. Det är en grundläggande infrastruktur som innefattar komplexa frågor som berör juridik, finansiering, teknik och miljö- och hälsa. Samtidigt påverkar det framtida generationer. Jag hoppas kunna bidra med en del kunskap och hjälpa till att sätta frågorna i ett större sammanhang. Jag vill peka på områden som är viktiga att fördjupa sig i för att kunna fatta kloka beslut. Jag har sett att politikerna i Norrtälje tar frågan om vatten och avlopp på allvar. Det gläder mig, för det här är viktiga frågor för enskilda invånare, näringslivets utveckling och samhället som helhet.
Hur skiljer sig Norrtälje från andra kommuner i VA-frågan?
– Precis som alla kommuner i Sverige har Norrtälje många gamla anläggningar som vattenverk, reningsverk och ledningsnät. En stor underhållsskuld, nya lagkrav, stärkt beredskap och ett förändrat klimat. Det som är speciellt med Norrtälje är bland annat skärgården, den geografiska utredningen och de stora antalet fritidsboenden, vilket gör det svårare att bygga kommunala vatten- och avloppsledningar. Norrtälje har 30 000 enskilda avlopp och dricksvattenlösningar i Sverige och det är flest i Sverige. Det kräver både omfattande tillsyn och svåra avvägningar vad gäller prioritering av kommunalt vatten och avlopp.
Hur ser du på VA-utvecklingen i landet i stort?
– I Sverige har vi väldigt många och långa vatten- och avloppsledningar – så många att de skulle räcka fem varv runt jorden om vi la dem på rad. Ledningarna är i olika skick, men vi har inte varit tillräckligt bra på att underhålla dessa. Just nu har Sverige en förnyelsetakt på över 200 år. Vi behöver fördubbla den takten. Det innebär att vi behöver gå från reinvesteringar i ledningsnät på 6,7 miljarder kronor om året till 14 miljarder kronor om året. Vi skickar annars en skuld till kommande generationer. Kommunerna är ansvariga för vatten- och avloppslösningar och många har ett stort jobb framför sig som innebär stora investeringar för att vi ska fortsätta få rent vatten ur kranen och en god miljö.
Vilken är den största utmaningen? Vilka åtgärder krävs framöver?
– Den stora utmaningen är att mycket har förändrats snabbt. Förutom att laga eller byta ut gamla anläggningar måste kommunerna nu också följa nya krav. Det gäller hälso- och miljökrav, men även krav på robusthet och beredskap. Detta sker samtidigt som klimatförändringarna ger oss sämre vattenkvalité och mer extremt väder, som kräver nya lösningar för att hantera torka och översvämningar. Läget i världen är oroligt, vilket betyder att vi måste bli bättre på att vara förberedda och ha robusta system, även inom vatten- och avloppsbranschen.
Vad är ditt bästa tips för kommuninvånarna och politikerna i Norrtälje?
– Mitt bästa tips till er, liksom till alla invånare i Sverige, är att vara rädda om vattnet! Tvätta inte bilen på gatan eller häll ut kemikalier i avloppet. Mitt andra tips är mod och långsiktighet. Det kommer krävas en god portion politisk klokskap och mod för att säkerställa långsiktigt hållbara vattentjänster.
Ta del av mötet
Vill du höra mer av Pär Dalhielm? Ta del av måndagens kommunfullmäktige på plats på Sportcentrum eller via webbsändningen. Mötet startar klockan 17.30.
Kommunfullmäktiges webbsändning Norrtälje kommun
För dig som vill veta mer
-
Om Svenskt vatten
Svenskt Vatten är en branschorganisation för landets vatten- och avloppsorganisationerna. Med huvudsakliga uppdraget att skapa bästa möjliga förutsättningar för medlemmarna att fullgöra sina åtaganden på ett effektivt och hållbart sätt, i en alltmer snabbrörlig omvärld.
Svenskt Vatten (svenskt vatten.se)
-
Beslut om VA-utbyggnader – så funkar det:
Beslut om VA-utbyggnader – så funkar det
-
300 personer deltog på VA-möte
Politiker öppnade för flexibilitet i VA-frågan
Lyssna på mötet i efterhand här
-
Kommunfullmäktige 21 oktober
Kommunfullmäktige sammanträder 21 oktober
-
Utbyggnad av kommunalt VA
Utbyggnad av kommunalt VA - Norrtälje Vatten och Avfall (nvaa.se)