Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Politiker öppnade för flexibilitet i VA-frågan

15 oktober 2024

Över 300 personer deltog på måndagskvällens möte om VA-utbyggnaden i kommunen. Budskapet från politiken var tydligt: De beslut som är fattade står fast, men en ny behovsbedömning ska göras inom loppet av en månad, för att säkerställa en hållbar lösning framåt.

Man står och pratar, folksamling lyssnar.

Andreas Lundin Lindgren, vd på Norrtälje vatten och avfall (NVAA).

Norrtälje kommun och det kommunala va-bolaget NVAA var på plats med full laguppställning, vid måndagskvällens möte. Här fick besökarna en dragning av såväl tjänstepersoner på miljö- och hälsoskyddsenheten, som av NVAA:s vd Andreas Lundin Lindgren. De fick också höra politikerna berätta om hur de ser på framtiden, och vad som behöver göras.

Därför är VA dyrt i Norrtälje

NVAA:s vd tog sig an uppgiften att förklara varför Norrtälje kommun är den VA-mässigt sämsta tänkbara kommunen och varför vi har så höga avgifter.

– Vi har de högsta avgifterna i Sverige, och det beror på många faktorer: Vi har stora grundvattenproblem i kustområdena, med saltvatteninträngning i brunnar. Vi är den till ytan största kommunen i Stockholm och det betyder att det är långa avstånd mellan verken. Vi behöver ha många verk, vilket betyder mycket personal. Vi har en underhållsskuld och har gjort tidigare underfinansierade investeringar. Det bidrar till att kostnadsbilden ser ut som den gör, sade Andreas Lundin Lindgren, vid mötet.

Det är främst VA-utbyggnaden på Rådmansö som avhandlades, eftersom det är det som väckt många frågor och skapat mycket ilska och irritation, bland annat på grund av anläggningsavgifterna, som upplevs som för höga. Det är områdena Åkerö, Västernäs, Östernäs, Uppnäs samt Solö-Storö som berörs av de aktuella planerna.

Politikerna var överens

De politiker som tog plats på scenen, var kommunstyrelsens presidium, det vill säga KSO (kommunstyrelseordförande) Ulrika Falk (S), vice ordförande Olle Jansson (S) och andre vice ordförande Staffan Tjörnhammar (M). Politikerna var överens om att den här frågan inte handlar om partipolitik eller politisk pajkastning, utan om att hitta en bra lösning framåt.

– Vi förstår ju varför vi har så höga avgifter, det berättade ju Andreas. Det viktiga nu är ju att vi hittar en långsiktigt hållbar va-utbyggnad, det är något vi alla står bakom, sade Ulrika Falk. Det ska nu göras en ny behovsbedömning, och det ser vi fram emot att ta del av. Men vi ska också se över den finansiella situationen, och fundera på vilka lösningar vi kan komma fram till. Ingen ska behöva gå från hus och hem.

Kvinna pratar framför publik.

Bild: Kommunstyrelsen ordförande Ulrika Falk (S).

Fakta och bakgrund på mötet

Under mötet presenterades mycket fakta, det handlade om VA-plan, om vattentjänstlagen, om vilken roll kommunen har, vad NVAA har för ansvar, och vad Länsstyrelsen har för mandat. Det presenterade också en historik kring hur va-planen ändrats över tid, och varför utvecklingen sett ut som den gjort. Bland annat berättade Kjell Jansson (M), kommunstyrelsens ordförande mellan 2005 och 2014, hur kommunen i vissa fall tecknade avtal med lokala samfälligheter i VA-frågan, för att få lösningar på plats på ett snabbare och enklare sätt.

Fler frågor får svar inom kort

De frågor som inte fick svar under mötet, och de frågor som kom in via Team under mötets gång, kommer att besvaras inom kort, och publiceras här på kommunens webbplats, samt på nvaa.se.

För dig som vill veta mer

Här kan du läsa allt om VA-utbyggnaden, samt ta del av frågor och svar.

Utbyggnad av kommunalt VA - Norrtälje Vatten och Avfall (nvaa.se)