Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Kommunfullmäktige i korthet 21 oktober

21 oktober 2024

Måndagen den 21 oktober sammanträdde kommunfullmäktige på Sportcentrum i Norrtälje.

Svenskt vattens VD berättade om VA-läget i Sverige

Kvällens möte gästades av Pär Dalhielm, VD på Svenskt vatten, och Andreas Lundin Lindgren, VD på Norrtälje Vatten och Avfall. Pär höll en intressant dragning av VA-läget i Sverige i stort och drog paralleller till vårt läge i Norrtälje.

I en intervju inför sitt besök på kommunfullmäktige berättade Pär att han hoppades kunna bidra med en del kunskap, hjälpa till att sätta VA-frågorna i ett större sammanhang och peka på områden som är viktiga att fördjupa sig i för att kunna fatta kloka beslut.

– Jag har sett att politikerna i Norrtälje tar frågan om vatten och avlopp på allvar. Det gläder mig, för det här är viktiga frågor för enskilda invånare, näringslivets utveckling och samhället som helhet, sa Pär i intervjun.

Du kan läsa hela intervjun med Pär Dalhielm här

Informationen var uppskattad och det ställdes flera frågor från kommunfullmäktiges ledamöter som Pär besvarade under mötet.

Fastställande av partistöd

Partistödet är det kommunala ekonomiska stöd som betalas till de politiska partier som finns representerade i kommunfullmäktige. Hur stödet fördelas beror på hur många mandat partiet har i fullmäktige. Partierna behöver lämna in en redovisning på hur stödet använts, vilket samtliga partier har gjort.

Totalt rör det sig om cirka 3,7 miljoner kronor. Kommunfullmäktige beslutade att fördela partistödet enligt förslaget.

Vi gick åter med i Mälarrådet

Mälarrådet är en samverkan mellan kommuner i Mälardalsområdet. Även om Norrtälje kommun inte tillhör Mälardalen rent geografiskt, har kommunen historiskt varit med i rådet, bland annat för att bevaka frågor som rör Arlanda och kommunikationer till Finland. Efter valet 2022 beslutade det dåvarande styret att lämna Mälarrådet. Det nya styret vill att Norrtälje kommun ska ansöka om att bli medlemmar i rådet på nytt, då de ser flera fördelar med medlemskapet.

Ärendet orsakade debatt och votering som mynnade ut i beslutet att åter gå med i Mälarrådet.

Ta del i efterhand

Vill du ta del av Pär Dalhielms dragning och följa debatter och beslut i ovanstående och andra ärenden? Du kan se kommunfullmäktiges webbsändning i efterhand.

Kommunfullmäktiges webbsändning