Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Gräddö och Rävsnäs på väg mot hållbar utveckling – förstudien klar

10 oktober 2024

Nu är förstudien för Gräddö-Rävsnäs, som genomfördes under våren 2024, godkänd och klar. Förstudien har fokuserat på att kartlägga områdets förutsättningar och utvecklingsmöjligheter utifrån lokalsamhällets behov.

Båtar ligger förtöjda vid bryggor

Förstudien för Gräddö-Rävsnäs är nu klar. Förstudien har kartlagt områdets förutsättningar och utvecklingsmöjligheter utifrån lokalsamhällets behov. En del av förstudien var att genomföra en medborgardialog.

Invånarna i fokus genom medborgardialog
I medborgardialogen har invånarnas och lokala aktörers behov och önskemål  samlats in och analyserats. Resultatet från dialogen har mynnat ut i sex teman för förstudien: exploatering, infrastruktur, kustsamhällen, socialt liv och aktiviteter, natur, klimat och rekreation samt kommunikation och samverkan.

Relaterad nyhet: Så vill invånarna utveckla Gräddö och Rävsnäs

Framtida planering och utveckling

Förstudien kommer att ligga till grund för framtida planläggning och utveckling av området. Målet är att skapa en hållbar och attraktiv miljö för både boende och besökare. Bland rekommendationerna framhävs vikten av att ny bebyggelse harmoniserar med byarnas karaktär och kompletteras med olika boendeformer.

Andra prioriterade åtgärder inkluderar förbättrad trafiksäkerhet och infrastruktur, särskilt med fokus på hastighetsreglering på Rådmansövägen och en omvandling av Räfsnäs Bryggväg till en bygdeväg. Utvecklingen av bryggplanen, inklusive en flytt av sophanteringen till Kapellskärs hamn, är också prioriterat. Östernäs föreslås bli en replipunkt i den regionala planeringen.

Naturområden och klimat i fokus

Bevarandet av naturområden och grönstruktur är ett prioriterat mål i utvecklingen av området. Vidare ska åtgärder för dagvattenhantering, skyfallshantering och klimatanpassning studeras. Även befintliga mötesplatser bör utvecklas och nya lekmiljöer behöver skapas. Möjligheterna för att anlägga lekotoper, naturbaserade lekmiljöer, ska också studeras.

Nästa steg: fortsatt dialog med fastighetsägare

Kommunens samhällsbyggnadsutskott har beslutat att kommunen ska inleda en dialog med större fastighetsägare i områden lämpliga för planläggning, i syfte att säkerställa en hållbar och effektiv utveckling av Gräddö-Rävsnäs.

Tack för ert bidrag

Norrtälje kommun tackar alla invånare och aktörer som bidragit till förstudien och ser fram emot att fortsätta arbetet med att förverkliga visionerna för Gräddö och Rävsnäs. Förstudierapporten, medborgardialogsrapporten och relaterade dokument finns nu tillgängliga för allmänheten.

Läs medborgardialogsrapporten, förstudierapporten och beslutsprotokoll här: Gräddö/Rävsnäs 

För dig som vill veta mer

Gräddö/Rävsnäs