Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Festlig final avslutade minoritetsveckan

21 oktober 2024

På söndagen avslutades minoritetsveckan med ett riktigt kalas. Det bjöds på fika, uppträdanden på flera olika språk – och många skratt.

Person på ljusupplyst scen som håller föredrag. Framför personen står ett bord med flera små flaggor på.

Du har säkert sett och hört att den gångna veckan ägnades åt att hylla och lyfta fram de fem nationella minoriteterna, när kommunen firade Minoritetsveckan. På söndagen avrundades festligheterna med en mångkulturell konsert på aktivitetshuset Magasinet i Norrtälje stad.

Ett 70-tal åskådare var på plats för att delta i finalfestligheterna. Arrangören och samordnaren Sam Grandell fick dock inleda med att informera publiken att tornedalingen och Idolvinnaren Markus Fagervall samma morgon meddelat att han var sjuk, och därmed inte kunde komma. Men det beskedet påverkade inte nämnvärt den goda feststämningen. Eftermiddagen bjöd på en rad olika framträdanden på finska, svenska och jiddish. På scenen sågs Alfons och Kaisa Ström, Jaana och Kojak Hagert, Lotta Salo, Marie Arnesdotter och Peter David samt Vellamokören.

På plats var också flera av de politiska företrädarna för Norrtälje kommun, såsom Centerpartiets Per Lodenius och Patrik Dahl, Sverigedemokraternas Andrea Kronvall, Moderaternas Staffan Tjörnhammar och Kristdemokraternas Thomas Imeryd. Imeryd var tidigare det kommunalråd som ansvarade för samverkan med de nationella minoriteterna. På söndagen höll han ett tal, där han lyfte fram värdet av den kultur som berikar oss alla och landet, genom de fem nationella minoriteterna.

För dig som vill veta mer

Mellan 15–20 oktober 2024 anordnades Minoritetsveckan i Norrtälje kommun för första gången på åtta år.