Beslut om VA-utbyggnader – så funkar det
12 september 2024Hur fattas beslut om framtida vatten- och avloppsutbyggnader (VA) i kommunen? Nedan följer processen steg för steg.
Sedan 2023 är det lagkrav på att alla kommuner ska ha en vattentjänstplan. Det är ett styrdokument som beskriver kommunens långsiktiga planering för att tillgodose behovet av tjänster för vattenförsörjning och avlopp. I vattentjänstplanen finns bland annat pågående och planerade projekt för utbyggnadsområden. Planen har en tydlig demokratisk aspekt med målsättning att alla berörda ska få chansen att komma till tals innan beslut. Den har ett fyraårigt perspektiv och nuvarande plan har precis varit ute på granskningssamråd för att fånga in synpunkter. Planen ska tas upp för beslut i kommunstyrelsen den 11 november och därefter i kommunfullmäktige.
VA-utbyggnader – från bedömning till beslut
1. Miljö- och hälsa bedömer behovet
Norrtälje kommuns miljö- och hälsoskyddsenhet gör behovsbedömningar på uppdrag av Bygg- och miljönämnden. Det innebär att en kartläggning över områden med enskilt vatten- och avlopp görs för att se var det finns framtida behov av samlade VA-lösningar eller utbyggnad.
Varför behövs då det?
Kortfattat är det för att på sikt säkra rent dricksvatten och grundvatten samt minska utsläppen till hav och sjöar.
Om ett område har problem med vattenförsörjning på grund av exempelvis saltvatteninträngning eller vattenbrist, eller enskilda avlopp som riskerar att förorena brunnar och sjöar, så behövs det en långsiktig lösning. Kommunen tittar då på om det går att ordna med enskilda lösningar, samlade lösningar bland de boende eller om de behöver ansluta till det kommunala VA-nätet. Det görs alltså en helhetsbedömning för området ur ett långsiktigt perspektiv. En aspekt som påverkar är om det är ett väldigt tätbebyggt område, då blir risken för föroreningar större. Bristfälliga enskilda avlopp kan förorena grundvattnet som inte bara riskerar att göra de boende sjuka, utan även den boendes grannar. Utsläpp i form av fosfor och kväve kan även spridas till hav, sjöar och vattendrag vilket bidrar till övergödning. Kommunen har hållbarhetsmål och det finns även nationella hållbarhetsmål att förhålla sig till i uppdraget att mäta och förbättra status på hav, sjöar och vattendrag.
Genom att säkra samlade VA-lösningar får vi på sikt:
- Rent dricksvatten och friska invånare
- Minskade utsläpp till hav och sjöar vilket ger rent och badbart vatten
2. Förslag till vattentjänstplan tas fram
Efter att miljö- och hälsa tagit fram underlag ska bland annat kostnadskalkyler tas fram. Ansvaret för de olika delarna i VA-planeringen är uppdelat på olika verksamheter, det finns fler instanser som beslutar och bedömer och därför tas planer och underlag fram gemensamt.
3. Förslag skickas ut på remiss
Alla som berörs av de planerade VA-utbyggnaderna kommer att få hem brev om den nya planen. Boende och andra har då möjlighet att skicka in synpunkter innan beslut.
4. Kommunfullmäktige fattar beslut
Ärendet tas upp i kommunfullmäktige där politiken fattar beslut om planen.
5. Vidare utredning och utbyggnad
De planerade VA-byggnadsområdena hamnar hos Norrtälje vatten och avfall (NVAA) som fullföljer kommunfullmäktiges beslut, genom projektering och genomförande. När det gäller de så kallade VA-utredningsområdena kommer en samlad projektgrupp att fortsätta med utredningar samt ta fram en projektplan. Arbetsgruppen består av representanter från flera avdelningar (planarkitekter, miljö- och hälsa, bygglov, Norrtälje vatten och avfall) som jobbar ihop för att utreda de olika områdena. Med hjälp av olika kompetenser belyses utbyggnaden ur ett större perspektiv. NVAA utreder kostnader och andra aspekter för möjligheter till utbyggnader. Finns kapacitet i den befintliga allmänna VA-anläggningen? Finns ledningsnät med tillräcklig kapacitet? Vilka åtgärder krävs för att området ska kunna anslutas till allmän VA-anläggning?