Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Tornedalingarnas dag 15 juli

15 juli 2024

Den 15 juli firas Meänmaan päivä, Tornedalingarnas dag. Utanför kommunhuset vajar tornedalingarnas flagga, meänflaku. Flaggan antogs 2013 och färgerna symboliserar en sommarblå himmel, den gula solen samt de vintervita vidderna.

Tornedalingarnas flagga. Foto: Hasse Stenudd

Tornedalingar bor främst i de nordliga kommunerna Kiruna, Pajala, Övertorneå, Haparanda och Gällivare. Innan riksgränsen mellan Sverige och Finland drogs 1809 var Tornedalen ett flerspråkigt och mångkulturellt område där finska och samiska talades. Begreppet tornedaling används för att beteckna både en regional och en kulturell identitet. Många av tornedalingarna pratar minoritetsspråket Meänkieli.

Meänkieli

År 1999 fick tornedalsfinskan status som ett eget språk i Sverige med det officiella namnet meänkieli.

Meänkieli hade under en lång tid i Sverige låg status och var nära på att försvinna. Under 1970-talet började det sakta växa fram en förståelse för kulturell mångfald i Sverige och därmed en förståelse för minoriteters rättigheter till sitt språk och sin kultur.

Enligt Tornedalingarnas Riksförbund, STR-T, är det uppskattningsvis 70 000 personer som talar eller förstår meänkieli helt eller delvis.

Tornedalingarnas dag

Att Tornedalingarnas dag firas just 15 juli förklaras så här: ”Vi har en bottenlös längtan hem, längtan till rötter, platsen och familjen. Vi firar den i juli, för då infaller den fagraste tiden”.

Kontakt

Vill du komma i kontakt med Norrtälje kommuns samordnare för nationella minoriteter? Kontakta Sam Grandell på sam.grandell@norrtalje.se

För dig som vill veta mer

I Sverige finns det fem erkända nationella minoriteter. Gemensamt för dessa är att de har befolkat Sverige under lång tid samt att de utgör grupper med en uttalad samhörighet. De erkända minoriteterna har även en religiös, språklig eller kulturell tillhörighet och en vilja att behålla sin identitet. Det finns även fem erkända nationella minoritetsspråk. 

Läs mer om nationella minoriteter på norrtalje.se