Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Textilkonsumtion och trasryor knyts ihop på Roslagsmuseet

26 juli 2024

Dagens textilkonsumtion knyts ihop med de historiska trasryorna i utställningen Trasryor – åter(i)bruk som går att se på Roslagsmuseet fram till den 17 augusti. Där kan du även prova på vävning, knyta ryaknutar och ta del av textilkonst.

Kollage med bild på Roslagmuseet och små bilder med en trasrya, ett torn av kläder och en skylt med texten Trasryor åter(i)bruk

Hur har vår syn på textiler förändrats genom århundrandena? Den frågan vill Roslagsmuseet lyfta med sin utställning Trasryor – åter(i)bruk, som är inne på sina sista veckor. Den visar trasryornas historia från 1800-talet fram till idag men berättar också en hel del om dagens textilindustri, konsumtion och miljöpåverkan.

En trasrya som hänger på väggen och en trasrya som ligger i en monter med ena hörnet uppflikt

Bilden: två exempel på ryor som användes som täcke i sängen. Då var det viktigt att även baksidan var vacker då det var den som låg uppåt i sängen.

– Genom utställningen vill vi knyta tillbaka till de historiska ryorna. Förr sparade man och återanvände uttjänta klädesplagg och idag hinner klädesplagg inte ens bli uttjänta, berättar Sandra Lundberg, guide på museet.

Och mycket riktigt. I ett rum inne i utställningen är det kläder från golv till tak. Till stor del fullt användbara kläder i fint skick och från välkända märken.

kollage på bilder av massor och kläder samt en t-shirt med trycket det är roligt att återbruka material använd din fantasi klipp sy väva virka sticka laga skapa nya plagg och föremål ge bort i present gör det i grupp eller ensam

– Det här är kläder från en second hand-butik, som de inte har fått sålda. Vissa av dem hade till och med prislappen kvar när de kom till oss. Vi värderar textilier på ett helt annat sätt idag, fortsätter Sandra.

En kvinna står framför en trasrya och berättar om den

Bilden: Sandra Lundberg framför en trasrya.

– Precis som vi värderar vår egen tid annorlunda, fyller hennes kollega Johanna Ericsson i. I och med industrialisering och massproduktion blev textilier mycket mer tillgängligt och att köpa sådana fabrikstillverkade textiler sparade mycket tid. Men under tidens gång har kvaliteten försämrats och vi har gradvis slutat se värdet av produkten.

textilkonst i mestadels röda toner. En fyrkantig framför ett fönster och en i form av en jacka

Bilden: två verk av Vega Määttä Siltberg som finns att se på museet.

Utställningen visar även hur textil återbrukats för att skapa konst och du kan ta del av en intervju med konstnären Vega Määttä Siltberg. Och så kan du väva på museets väv. Vävstolen står redo och trasor finns att tillgå, så det är bara att sätta sig vid väven och vara med och skapa.

kollage med en bild på en vävstol och en på en kvinna som sitter och väver

Bilden: vävstolen i ett av museets rum och den väv som håller på att skapas av museets besökare.

– Väven har stått här sedan utställningen öppnade i januari, berättar vävaren Ylva Linder. Alla som vill får komma hit och väva på den. Nu är den kanske tre meter lång, det återstår att se hur lång den hunnit bli när vi klipper ner den 17 augusti, som är utställningens sista dag.

Ylva har hållit flera prova-på-tillfällen i vävning, där hon visat besökarna hur det går till och även lärt ut hur det knyts ryaknutar. Än är det inte för sent, den 7 augusti är nästa tillfälle med drop-in mellan 11 och 16. Utställningen är öppen till 17 augusti, med guidade visningar klockan 13 på svenska och klockan 15 på engelska.