Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Politiker tog premiärturen med Nord/sydlinjen

26 juni 2024

Måndagen den 24 juni var det dags för sommarens första tur med Nord/Sydlinjen. En kö av förväntansfulla resenärer stod redo längst ut på kajen i Norrtälje hamn för att följa med. Bland dessa fanns oppositionsrådet Per Lodenius (C), regionrådet Gustav Hemming (C) samt kommunstyrelsens ordförande Lotta Lindblad Söderman (M).

Människor står i fören på skärgårdsbåten Sunnan.

Varje morgon klockan 8.30, under perioden 24 juni-18 augusti, avgår Nord/Sydlinjen från Norrtälje hamn. Vill du åka hela vägen till Nynäshamn tar det 12 timmar, enkel resa. Här är (fr v) Gustav Hemming (C), Lotta Lindblad Söderman (M), Per Lodenius (C) samt Marie Östblom från Stockholm Archipelago.

Det är Vaxholmsbolaget som driver Nord/Sydlinjen, på Region Stockholms uppdrag. Linjen sträcker sig från Nynäshamn i söder till Arholma i norr – med stopp bland annat inne i Norrtälje hamn. Regionen har inför den här säsongen flaggat för att det eventuellt blir förändringar av hållplatser på linjen från och med 2025, och ett förslag är att dra in på bland annat hållplatsen i Norrtälje hamn, på grund av för få resenärer.

– Visionen bakom Nord/Sydlinjen är att binda ihop skärgårdens ö-samhällen och besöksmål och öppna nya sätt att uppleva skärgården. Jag är glad över Norrtäljes starka engagemang för att vara den norra porten till linjen, för det ökar chansen att vi kan få fler boende och besökare i Norrtälje att upptäcka linjen, säger skärgårdsregionrådet Gustav Hemming (C).

– Det är viktigt att visa att Nord/Sydlinjen behövs, och att den spelar en central roll för besöksnäringen i kommunen. Det är bra att kommunen är tydlig med att den vill behålla bryggor som Norrtälje hamn, Håknäs och Gräddö, både kommunen och regionen kan göra mycket för att öka kännedomen om linjen, fortsätter han.

En riktad utmaning: Ta båten!

Gustav uppmuntrar alla som har möjlighet att ta båten ut i skärgården. Dels för att det är en magisk sommarupplevelse, dels för att bidra till att båtlinjen får leva vidare även i framtiden.

– Jag utmanar alla som bor i någon av de kommuner som trafikeras av Nord/Sydlinjen, att resa från sin ö, eller sin brygga – och så kan vi summera vilken brygga som fått flest resenärer. Att hålla ihop trafiken från norr till söder är så viktigt. Det är viktigt att kunna resa i skärgården utan att behöva ta långa omvägar via fastlandet, säger Hemming.

”En härlig upplevelse”

Han får medhåll av både kommunstyrelsens ordförande Lotta Lindblad Söderman (M) och oppositionsrådet Per Lodenius (C).

– Det var en härlig upplevelse att inne i Norrtälje hamn gå ombord på Sunnan, som gör det möjligt att åka ända till Utö genom vår fantastiska skärgård. Båtlinjen borde ha goda förutsättningar att bli mycket populär, genom samarbete med krögarna och samhällena längs med linjen, säger Lotta Lindblad Söderman.

– Tänk att kunna ta med utländska besökare på exempelvis en skärgårdstur till Möja med lunch och bad, och kunna återvända till Norrtälje samma dag, tillägger hon.

”Knyter ihop hela skärgården”

– Det är fantastiskt att de här båtlinjerna finns, och knyter ihop hela skärgården. Att ha tillgång till övärlden genom en och samma resa är fantastiskt och någonting jag hoppas att flera norrtäljebor passar på att utnyttja, säger Per Lodenius.

15 hållplatser i kommunen

Sammanlagt har Norrtälje kommun 15 hållplatser på Nord/Sydlinjen, bland annat Norrtälje hamn, Arholma, Lidö, Fejan samt olika stopp på såväl Yxlan som Blidö.

Utöver Nord/Sydlinjen finns också Norra Båtlinjen, som också utgår från Norrtälje hamn.