Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Musik, sång och folkfest i Societetsparken när nationaldagen firades

6 juni 2024

Glada barn, vacker sång och musik, skratt och både glass och fika – 2024 års nationaldagsfirande och medborgarceremon i Societetsparken har ägt rum enligt tradition.

Nationaldagsfirande och medborgarceremoni 2024 i Societetsparken i Norrtälje.

Torsdagen den 6 juni firades traditionsenligt Sveriges nationaldag och svenska flaggans dag – i år med något svalare temperatur och friska vindar.

Kommunfullmäktiges ordförande Åsa Wennerfors (L) välkomnade alla med dagens inledande programpunkt: Den årliga medborgaskapsceremonin där kommunens nya svenska medborgare uppmärksammades. I år klev Åsa åt sidan och hälsade i stället upp Hinda Hassan och Mahdi Zarei på scen för att låta dem berätta om sina resor till att bli svenska medborgare och aktiva i Norrtälje.

– Jag tyckte det kändes intressantare att höra dem berätta, än att jag skulle hålla tal, säger Åsa.

Nationaldagsfirande och medborgarceremoni 2024 i Societetsparken i Norrtälje.

Bildtext: Åsa Wennerfors (L), kommunfullmäktiges ordförande, Mahdi Zarei och Hinda Hassan.

Hindas och Mahdis framträdanden mötte rungande applåder och de fick skickat med några ord på vägen:

– Jag vill att alla föräldrar som sitter här idag ska känna hopp! Ungarna kommer klara sig bra, ge dem bara lite tid och tålamod. Ha välvilja, må bra, var glada, säger Hinda, som kom till Sverige som tolvåring och till vardags arbetar som föräldrastödjare i Norrtälje kommun.

Mahdi driver flera verksamheter inom restaurangbranschen, kom till Sverige från Irak 1987 och är ivrig att peppa publiken att våga och att jobba för det de tror på.

–  Är man stark och vet vad man vill, kan man verkligen lyckas. Och det är mitt råd till alla nya svenskar: jobba på bra och kör hårt, säger Mahdi.

De drygt åttiotal nya medborgare som tackat ja till att komma till Societetsparken fick "svensk fika" och diplom på plats. 

Norrtälje musikkår under ledning av Kaisa Ström spelade härliga toner innan det var dags för årets högtidstal.

Barbra Hendricks på scenen i Societetsparken

Bildtext: Barbara Hendricks höll årets högtidstal. 

Inbjuden i år var Barbara Hendricks, världskänd operasångerska och boende bland annat på Blidö. Barbara pratade bland annat om frihet, jämlikhet och vad som krävs av oss alla för att värna demokratin. Hon berättade om sin uppväxt i Arkansas och att hennes föräldrar aldrig hört talas om den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna som Förenta Nationerna tjugo dagar innan Barbaras födsel hade antagit och kungjort:

– Men de kände allt för väl till Jim Crow, som var namnet på det system som segregerade raserna i de före detta slavstaterna och som inspirerade nazisterna i Tyskland och var en förebild för arpatheid i Sydafrika. Jag föddes i princip som statslös i mitt eget land.

Efter att Barbara avslutade med att framföra gospellåten "Oh Freedom" rungade Societetsparken av applåder.

Peter Kauffmann, 2024 års vinnare av Norrtälje nyckel.

Bildtext: Peter Kauffmann, 2024 års vinnare av Norrtälje nyckel.

Den årliga utdelningen av Norrtälje nyckel blev även den en riktig publikfavorit. Skratt och busvisslingar hördes när Peter Kauffmann, som driver spelbutiken Spel & sånt, förkunnade att han drömt, fantsierat och hoppats på att förtjäna nyckeln och i samma andetag säger:
– Eller som min kollega uttryckte det: "Vad skönt att du fick nyckeln, så vi slipper höra ditt förbaskade tjat om den nu".

På frågan om var nyckeln ska sitta, svarar Peter att det nog blir i butiken. Så helt fria blir inte kollegorna från den trots allt.

Ansiktsmålning i Societetsparken

Bildtext: Kön till ansiktsmålningen ringlade lång och många lämnade bänken med förtjusta miner och glada tillrop efter att ha fått välja ut ett motiv till sitt ansikte, blivit målad och sedan fått inspektera i en spegel. 

För dem som inte hade sin koncentration riktad mot scenen fanns fika, glass, möjligheten att få en skojig ballongfigur knuten till sig och ansiktsmålningar.

Jens Engelbrecht, Martin Björklund, Eric Lindh framförde folkmusik.

Bildtext: Martin Björklund, Eric Lindh och Jens Engelbrecht.

Dagen präglades av flera inslag av folkmusik från Martin Björklund, fiol, Jens Engelbrecht på gitarr och Eric Lindh på klarinett. Innan dagen avslutades med att ställa oss upp och tillsammans sjunga svenska nationalsången framförde Roslagens vokalensemble körsång under ledning av Emma Anstey.

För dig som vill veta mer