Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Konst i ån 2024 – invigning fredag 28/6

25 juni 2024

Årets utställning är en blandning av nya verk och verk som visats tidigare, ett kärt återseende eller som i vissa fall en återvinning av konstverk som uppstår på nytt. De äldre verken har fått nya platser i ån och kommer ge nya dimensioner till platsen och verken. Konst i ån invigs fredagen den 28 juni.

Konstverk i konst i ån bestående av näsdukar som hänger som vimplar över ån

På bilden: Konstverket Sorg av Melissa Vandenberg från 2023

Konst i ån arrangerades 2002–2012 av den konstnärsdrivna föreningen Se Norrtälje, i Norrtäljeån som går mitt igenom Norrtälje stad. Sedan 2014 är utställningen ett initiativ av Norrtälje kommuns kultur- och fritidsnämnd och arrangeras varje år av Norrtälje konsthall. Mycket vatten har flutit genom ån sedan dess och Norrtälje konsthall har visat över 80 olika konstnärer och konstverk under dessa tio år.

Utställningen 2024 har inget övergripande tema, utan varje konstverk har sina egna berättelser i ett eget rum i ån. De olika verken innehåller olika material och uttryck som ljud, skulpturer och installationer. Konstnärerna ställer frågor om människans villkor, om tid, förgänglighet och om inre och yttre gränser. I år är det åtta konstnärer som deltar i Konst i ån, och utställningen kan ses fram till 11 augusti.

Invigning

När: Fredagen den 28 juni klockan 12.00
Var: Trädäcket vid Kvarngränd Norrtälje, därefter rundvandring med konstnärerna som presenterar sina verk.
Vem: Norrtälje konsthalls chef och årets curator Helén Hedensjö hälsar välkommen och presenterar Konst i ån. 2015-års invigningstalare Ingrid Landin inviger Konst i ån med tal och performance. 

Guidade visningar

Guidade visningar av Konst i ån sker på lördagar klockan 11, från 6 juli till 10 augusti. Samling på Norrtälje konsthall, Galles gränd 7.

Konst i ån för barn

För de minsta besökarna finns Konst i Ån Kidz. Hämta din materialpåse på Norrtälje konsthall och lös kluriga uppdrag till verken i årets utställning.

Deltagande konstnärer

  • John Maclean – Space public network
  • James Webb – Duett med ån och till minne av det som inte hände
  • Tilda Lovell – The Queen Conch
  • Streetcorner – Vägvisarna
  • Anastasia Ax – Settlers
  • Marja-Leena Sillanpää – Stream of unconsciosness
  • Leif Elggren – Y&B
  • Maja Fredin – Sillkungen

För dig som vill veta mer

Varje sommar finns konst att beskåda utefter ån som rinner centralt genom Norrtälje stad ut i Östersjön. Årets utställning visas 28 juni – 11 augusti. Information om årets utställning och alla konstnärer finns på Konst i åns webbplats. 

Till Konst i åns webbplats