Norrtälje kommuns koldioxidbudget – så kan du bidra
14 maj 2024Norrtälje kommuns koldioxidbudget visar hur mycket koldioxid som kan släppas ut i kommunen fram till år 2045, om kommunen ska bidra till Parisavtalet. I Parisavtalet har världens länder kommit överens om att begränsa jordens tempereraturökning till 2 grader, och sträva efter att begränsa den till 1,5 grader.
När budgeten togs fram (januari 2024) återstod 1 201 450 ton för Norrtälje kommun. De årliga utsläppen av koldioxid i kommunen ligger idag på 192 339 ton. Det innebär att om vi fortsätter i den takt vi har idag kommer vi ha använt upp vår budget om 6 år.
För att hålla budgeten till år 2045 behöver vi minska våra gemensamma utsläpp med 13,8 procent varje år.
– Vi behöver minska de utsläpp som förekommer i kommunens organisation, men för att nå de mål vi satt upp behöver vi minska utsläppen i hela vårt geografiska område. I det arbetet behöver vi alla bidra, såväl kommunen som företag, organisationer, föreningar och privatpersoner, berättar Johannes Sandberg, vattenstrateg i Norrtälje kommun.
Vad är en koldioxidbudget?
Människans utsläpp av växthusgaser påverkar jordens klimat så det blir varmare, vilket leder till allvarliga konsekvenser, risker och utmaningar för människor och miljö. För att begränsa en fortsatt temperaturökning behöver utsläppen av växthusgaser, särskilt koldioxid, minska.
Koldioxidbudgeten har tagits fram av Klimatsekretariatet tillsammans med Uppsala universitet. Den är framtagen på vetenskapliga grunder och utgår från Parisavtalet, som säger att vi ska minska den globala uppvärmningen med max 2 grader, och sträva efter att begränsa den till 1,5 grader.
Koldioxidbudgeten ger en lokal bild av hur stort utsläppsutrymme vi har för att vara i linje med Parisavtalet. Den berättar också vilka utsläpp vi haft historiskt och vilka områden som har störst utsläpp i kommunen. Samma metodik att ta fram en koldioxidbudget används idag av ungefär 60 svenska kommuner och ett växande antal länsstyrelser och regioner.
Transporter är vår största utmaning
– Transporter är Norrtälje kommuns största utmaning. Det är fallet för många kommuner men kanske ännu tydligare för oss, eftersom vi är en glesbygdskommun med många som bor utanför tätorterna och är bilberoende, berättar Johannes.
En minskning med 13,8 procent varje år, vad innebär det egentligen?
– Om en av sju resor med fossila bränslen skulle bytas ut mot ett fossilfritt alternativ, som cykel, samåkning eller alternativa bränslen, så skulle det minska våra utsläpp så pass att vi skulle klara budgeten. Där finns det massor som vi i kommunorganisationen kan göra, som att planera våra resor, byta ut den kommunala bilflottan, nyttja elbilspooler och genomföra digitala möten. Men för att vi ska nå budgeten måste alla i kommunen bidra, även företag och privatpersoner, berättar Johannes.
Så kan du bidra, Johannes tre bästa tips
- Låt bilen stå. Cykla, gå, samåk eller åk kollektivt när det är möjligt.
- Återbruka. Laga det som går sönder och köp begagnat när du behöver.
- Återvinn. Källsortera avfall så det kan användas för att skapa nya produkter.
Ta del av koldioxidbudgeten
Du kan läsa Klimatsekretariatets rapport i sin helhet på vår hemsida. På hemsidan finns även en länk till koldioxidbudgeten i digitalt format (via verktyget Climate Visualizer) där kan utforska budgeten ytterligare.