Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Gratis utlåning av kultur- och fritidsutrustning för Norrtäljeborna

29 maj 2024

Nu satsar Norrtälje kommun stort på att fler ska kunna testa och utöva både fritids- och kulturaktiviteter. En ny utlåningsverksamhet där kommunens invånare kostnadsfritt ska kunna låna utrustning som skridskor, tennisrack, golfklubbor, men även musikinstrument och utrustning för bildkonst, byggs upp på flera orter i kommunen.

Illustration av människor med fritidsutrustning

Norrtälje kommuns satsning på utlåning av kultur- och fritidsutrustning bygger på ambitionen att fler ska få möjlighet till kreativ och positiv fritid, men även en långsiktig hållbarhet.

Det finns många människor som idag har olika kultur- och fritidsutrustning som inte används liggande i förråd och garage. Det finns även många som slänger fullt fungerande kultur- och fritidsutrustningar de inte använder. Den utrustningen kan nu i stället den nya utlåningsverksamheten ta emot för att låna ut.

– Det finns många barn och unga som idag inte har möjlighet att köpa utrustning för kultur eller sport och som därför behöver avstå från vissa aktiviteter som de annars skulle vilja prova på. Därför startar vi en helt ny verksamhet alla helt gratis ska kunna låna sådant, säger kultur- och fritidsnämndens ordförande Nicklas Salmin (L).

Nyheter: utrustning för kultur och utlåning på flera platser i kommunen

Den nya verksamheten ska byggas upp under hösten bekostas genom satsningar i budgeten för 2025, men även genom samarbeten med näringslivet. Verksamheten påminner om Fritidsbanken som tidigare fanns i kommunens regi, men med nyheterna att man dels kommer kunna låna utrustning för kultur, till exempel instrument, och dels att den kommer vara tillgänglig på flera platser i kommunen.

– Till att börja med öppnar vi en ”butik” i Norrtälje stad där man ska kunna låna utrustning, men där vi även kan ta emot saker folk vill ge bort och ha en verkstad där vi reparerar och ser till att allt fungerar. Men sen ska vi starta filialer i andra orter i kommunen, till exempel i Hallstavik och Rimbo, och då i samverkan med föreningslivet, säger Nicklas Salmin (L).

Butiken i Norrtälje stad beräknas öppna till jullovet 2024, och ambitionen är att filialerna ska kunna öppna ett år senare. För att underlätta för dem som vill skänka utrustning kommer kommunen även ta emot saker på de kommunala återvinningscentralerna.

Låna i parker och på badplatser

– För att så många som möjligt ska kunna ha en givande fritid kommer vi även placera ut ”paketboxar” på flera olika ställen i kommunen, till exempel i parker, på badplatser eller andra ställen där man samlas på sin fritid. I de boxarna ska man låna saker som en frisbee, fotboll eller kanske ett kubb-spel några timmar, säger Nicklas Salmin.

Illustration av människor med fritidsutrustning

Arbetet med ”paketboxar” kommer påbörjas våren 2025 och därefter öppna så snabbt det går när alla fysiska boxar och de tekniska lösningar som krävs är på plats.

– Jag och hela kultur- och fritidsförvaltningen ser mycket fram emot att tillsammans med alla invånare starta den här satsningen på en gemensam lösning för varandra. Alla som bor i kommunen kommer få vara mycket delaktiga, båda i att samla in utrustning men även i att hjälpa oss att tillhandahålla rätt utrustning vid rätt tillfälle. Tillsammans ska vi utarbeta en lösning för gratis utlåning av kultur- och fritidsutrustning som passar för oss i Norrtälje kommun och våra förutsättningar, säger Nicklas Salmin (L).

För dig som vill veta mer

Kultur & fritid