Norrtälje kommuns folkhälsostrategi
Strategin för folkhälsoarbetet ska bidra till ett långsiktigt, hållbart och systematiskt folkhälsoarbete. Folkhälsoarbetet ska syfta till att arbeta hälsofrämjande för en hållbar utveckling på befolknings- och gruppnivå. Tillsammans ska vi jobba för ett friskare Norrtälje.
Folkhälsoarbetets mål
Det övergripande målet med folkhälsoarbetet är att det ska skapa förutsättningar för en god hälsa på lika villkor och goda uppväxt- och livsvillkor samt möjlighet till delaktighet för alla invånare.
Folkhälsoarbetet ska sträva efter och gå i linje med Norrtälje kommuns uttalade vision om frihet, framtid och förtroende och skapa möjlighet för alla invånare att leva det liv var och en vill leva – det ska vara enkelt att leva hälsosamt i Norrtälje kommun.
Alla invånare, oavsett bakgrund eller livssituation, ska ges samma förutsättningar för att kunna leva ett gott liv och hälsosamt liv i vår kommun.
Fokusområden i folkhälsostrategin
De två övergripande fokusområde i folkhälsostrategin är:
Delaktighet och inflytande i samhället samt barn och ungas uppväxtvillkor. Dessa skall beaktas i resterade fokusområden vilka är:
- Föräldraskapsstöd
- Tobak, alkohol, narkotika, doping och spel
- Hälsofrämjande hälso- och sjukvård
- Hälsa i arbetslivet
- Fysisk aktivitet, matvanor och livsmedel
- Psykisk hälsa
Folkhälsoarbetet i Norrtälje kommun, är insatser som sker i samverkan mellan olika aktörer. Samverkan skapar förutsättningar för att främja, förebygga och bevara folkhälsan i kommunen. Folkhälsoarbetet utgår från värdegrunden: invånaren först, allas lika värde och höga förväntningar.
Det är de samlade åtgärderna från alla aktörer som avgör hur folkhälsan i kommunen utvecklas - därför är folkhälsan ett ansvar för hela samhället.