Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Våldsprevention

Så arbetar Norrtälje kommun med våldspreventivt arbete.

Norrtälje Kommuns våldspreventiva arbete sker utifrån enheten Trygg i Norrtälje kommun, TiNK.

TiNK arbetar med att samordna och stötta kommunens förvaltningar och civilsamhället i att motverka mäns våld mot kvinnor, våld i nära relation och hedersrelaterat våld och förtryck.

Det kan till exempel handla om att sprida information, hålla i utbildningar och nätverksmöten i syfte att skapa ett tryggare Norrtälje.

På TiNK arbetar en samordnare för våld i nära relation och hedersrelaterat våld och förtryck med uppdrag att få ut informationen till er kommuninvånare om hur kommunen arbetar trygghetsskapande och hur du som behöver hjälp och stöd på grund av våld kan få detta.

Varför arbeta våldspreventivt?

Ett brett våldsförebyggande arbete kan exempelvis knytas till mål och styrning för jämställdhet, barnrätt, likabehandling, trygghet, brottsförebyggande arbete, folkhälsoarbete eller arbete med social hållbarhet och Agenda 2030.

Hittills har samhällets arbete tenderat att hantera våldets konsekvenser genom att enbart erbjuda våldsutsatta och våldsutövare stöd, skydd och behandling. Denna typ av insatser har fokus på att förebygga att våldet upprepas genom individuella insatser och brukar benämnas indikerad våldsprevention. Detta är självklart livsnödvändigt och skall prioriteras. Men den nationella strategin betonar vikten av det våldspreventiva arbetet och har som första målsättning att få till stånd ett utökat och verkningsfullt arbete som tar sikte både på att förhindra att våld upprepas och på att förebygga att våld alls uppstår.

Genom ett samordnat och övergripande våldspreventivt arbete säkerställs kommunens invånare en sammanhängande kedja och att våldet på sikt kan upphöra!

Normer och attityder

En stor del av arbetet för att motverka våld i nära relation och hedersrelaterat våld och förtryck handlar om att arbeta med normer och attityder. Detta då olika former av mellanmänskligt våld har gemensamma bakomliggande riskfaktorer. Det kan till exempelvis handla om att växa upp i ett hem där det förekommer våld, rigida könsroller, missbruk, vissa sociala och kulturella normer eller ojämlikhet i inkomst. Vi vet att det inte börjar med en våldtäkt eller en grov misshandel. Gränserna har långsamt förskjutits. Ett förbyggande arbete motverkar förskjutningen. Att identifiera de bakomliggande faktorerna som gör att gränserna suddas ut och skjuts på. Det kan till exempel handla om att arbeta motverkande mot sexistiska skämt, maktlekar, nedvärderande ord och normalisering av sexism. Genom att arbeta med normer och attityder kan vi i Norrtälje motverka förskjutningen och därmed motverka våldet.

Kontakt

Är du yrkesverksam, föreningsverksam, privat aktör eller på annat sätt vill komma i kontakt med kommunen för att höra hur du kan arbeta med våldsprevention på ditt företag eller organisation är du välkommen att ta kontakt med Sofie Adlerz, samordnare för arbetet mot våld i nära relation och hedersrelaterat våld och förtryck.

Kontakt
  • Sofie Adlerz - Samordnare våld i nära relation och hedersrelaterat våld och förtryck
  • 0176-719 61 • 076-699 62 91
Senast ändrad: 2023-10-18