Elda rätt
När du eldar med ved finns det många saker att tänka på. Följ våra goda råd och minska risken för soteld.
Moderna eldstäder har eldningsinstruktioner, men om du inte har sparat dessa kan de hittas på nätet. Har du inte eldningsinstruktioner kan du elda enligt följande tips:
- Starta upp brasan snabbt.
- Elden behöver rätt mängd tilluft för att brinna bra. Pyrelda inte.
- Kontrollera att röken är ljus, klar och genomskinlig. Den ska inte vara gul eller svart.
- Elda aldrig mer än 2–3 kg ved per timme i din lokaleldstad och inte längre än 3–4 timmar.
- Låt även eldstaden vila lika länge som du eldat innan du börjar elda igen.
- Håll koll på mängden ved som du stoppar in i eldstaden. Många lokaleldstäder rymmer mer ved än vad skorstenen tål. Använder du för mycket ved och eldar under för lång tid finns risken att det blir alldeles för varmt i skorstenen.
- Bästa hjälpmedlet för att veta om du eldar rätt, är att skaffa en rökgastermometer.
- En hög rökgastemperatur betyder att du eldar för snabbt och hårt och utsätter skorstenen för belastningar.
- En låg rökgastemperatur visar på att du pyreldar, elden får inte tillräckligt med syre eller så går det åt för mycket energi till att koka bort vatten från den fuktiga veden. Pyreldning leder till tjära som kan orsaka soteld.
- En lagom rökgastemperatur är ca 300–350 grader för en genomsnittlig lokaleldstad. En skorsten ska klara ca 450 grader.