Överförmyndarspärrat konto
När ska ett barns tillgångar sättas in på överförmyndarspärrat konto och vad är det? Mot vem gäller spärren?
Huvudregeln är att du som förälder kan ta ut pengar från ditt barns bankkonton utan överförmyndarens samtycke.
Om tingsrätten eller överförmyndaren har beslutat att någon annan än du som förälder ska ansvara för barnets ekonomi har barnets konton alltid överförmyndarspärr.
Överförmyndarspärrat konto
När ett barn ärver pengar över ett prisbasbelopp, eller med villkor om särskild överförmyndarkontroll, ska pengarna sättas in på ett överförmyndarspärrat konto i barnets namn.
Detsamma gäller också för utbetalningar som överstiger ett prisbasbelopp som sker från försäkringsbolag och vissa myndigheter som betalar ut pengar till barn.
Vem öppnar det överförmyndarspärrade kontot?
Det är du som förälder som ska öppna det överförmyndarspärrade kontot inför en utbetalning.
Det krävs inget särskilt beslut från överförmyndaren för att öppna ett överförmyndarspärrat konto. Banken har en skyldighet att vara behjälplig så att du kan öppna ett överförmyndarspärrat konto i barnets namn där utbetalningen från försäkringsbolaget kan sättas in.
Skärpande föreskrifter
Om vi får information om att du missköter förvaltningen av ditt barns tillgångar kan vi besluta om skärpande föreskrifter för att trygga barnets tillgångar. Det betyder att vi kan spärra barnets bankkonton och kräva att du redovisar din förvaltning av barnets tillgångar till oss.
Socialtjänsten ska meddela oss om de ser att ett barns tillgångar riskerar att användas felaktigt.
Mot vem gäller spärren?
Överförmyndarspärren gäller bara mot dig som förälder och betyder att du bara kan ta ut pengar från kontot efter beslut från oss.
När barnet fyller 18 år
Överförmyndarspärren försvinner automatiskt när barnet fyller 18 år. Barnet har då ensam tillgång till sina pengar.