Vill du bli familjehem eller jourhem?
Familjehem är vanliga familjer som på uppdrag av Socialnämnden i Norrtälje tar emot barn och ungdomar i sina hem.
Välkommen på digital informationsträff
Familjehemsenheten i Norrtälje kommun bjuder en gång i månaden in till en digital informationsträff. Där finns vi finns för att svara på era frågor och funderingar gällande vår verksamhet och uppdragen som familjehem, kontaktfamilj och jourhem. Varmt välkommen att anmäla dig!
Datum
- 28 november klockan 12.00
Vill du bli familjehem eller jourhem?
Om du och din familj vill bli familjehem eller jourhem fyller du i en intresseanmälan för uppdrag här:
Välkommen att ta kontakt med oss om ni vill veta mer. Det går även bra att att boka tid för ett personligt informationsbesök.
- E-post: familjehemsenheten@norrtalje.se
- Telefon till kontaktcenter: 0176-710 00
Familjehem
Som familjehem öppnar du och din familj upp ert hem för barn och ungdomar som behöver bo i en annan familj under en kortare eller längre tid. Att vara familjehem är många gånger tålamodsprövande och energikrävande samtidigt som det ger väldigt mycket tillbaka. Många placerade barn och ungdomar har mycket bagage med sig, så det kan vara en stor utmaning och det kan krävas mycket tålamod och tid för att få barnet att känna sig tryggt. I mångt och mycket fungerar man som en vanlig förälder med den dagliga omsorgen som läxläsning, stöd i kompisrelationer, fritidsaktiviteter, föräldramöten, fredagsmys och så vidare.
En stor skillnad är dock att man inte är ensam om föräldraskapet. Ett av målen som familjehemsförälder är att samarbeta med de biologiska föräldrarna och socialtjänsten för att barnen ska få en bra och trygg uppväxt. Lagstiftningen lägger mycket fokus på att barnen i slutänden, om det är möjligt, ska återförenas med sina biologiska familjer. En viktig del i den processen, är att medverka till att upprätthålla ett fungerande umgänge med barnets biologiska familj. Att öppna sitt hem för ett barn, ungdom eller vuxen som behöver trygghet och stöd, är inte en lätt uppgift. Man tar inte bara emot ett barn, utan oftast även ett helt nätverk, som många gånger kan ha egna svårigheter. Här stöttar och hjälper våra familjehemssekreterare till med handledning i olika frågor, så att du/ni får stöd i uppdraget.
Broschyr med mer information om vad det innebär att bli familjehem
Läs en berättelse ur verkligheten på mininsats.se
Kan jag som ensamstående vara familjehem?
Ja, du kan vara ensamstående.
Behöver barnet ha ett eget rum?
Ja, barnet behöver ha ett eget rum. Undantag gäller för barn under tre år då de kan sova med en vuxen.
Hur gammal måste jag vara för att vara familjehem?
Det finns ingen exakt ålder, det viktigaste är att du är pigg och orkar.
Kan jag jobba som vanligt?
Ja, du kan jobba som vanligt. Du ska kunna leva som i ett vanligt familjeliv.
Kan jag ha detta som huvudsyssla?
Du kan vara familjehem på heltid. De som väljer att vara familjehem på heltid tar vanligen emot flera barn eller ett barn med större behov. Det finns även möjlighet att vara ett så kallat ”kontrakterat jourhem”. Det kräver att du har ett eller ett par lediga rum och är redo att ta emot barn med akuta behov av placering under dygnets alla timmar.
Får man någon ersättning?
Ja, du får en arvodesdel som ett tack för att du ställer upp och du får även en omkostnadsdel som täcker upp för barnets behov.
Måste jag bo i kommunen?
Nej, du måste inte bo i kommunen för att vara familjehem åt barn som är skrivna i Norrtälje kommun. Ibland behöver barnet komma bort en bit från kommunen och därför kan du bo varsomhelst i Sverige.
Hur länge stannar barnet i sitt familjehem?
Att vara familjehem innebär att du tar hand om barnet som ditt eget under en period av barnets liv. Ibland kan det bli så att barnet stannar kvar i familjehemmet till dess att barnet är redo att flytta hemifrån, men målsättningen är alltid att de ska flytta tillbaka till sin biologiska familj.
Blir jag vårdnadshavare för barnet?
Nej, du blir inte vårdnadshavare för barnet. Att vara familjehem är ett tredelat föräldraskap fördelat mellan socialtjänsten, föräldrarna och familjehemmet. Alla är på ett eller annat sätt inblandade i barnets liv.
Jourhem
Ett jourhem är ett hem som med kort varsel kan ta emot barn och ungdomar. Barnet eller ungdomen stannar i hemmet under en utredningstid, i väntan på att få komma till ett familjehem eller flytta hem igen.
För att bli jourhem kommer socialtjänsten att genomföra en utredning som omfattar djupintervjuer, vilket synliggör dina styrkor och utvecklingsområden. Utredningen omfattar även hembesök, referenstagning samt registerutdrag från Polisen, Försäkringskassan, Kronofogden och socialregistret.