Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Stöd vid psykisk ohälsa

Det finns många olika anledningar till varför vi människor kan må dåligt. På denna sida har vi samlat de vanligaste kontakterna du kan vända dig till om du upplever psykisk ohälsa. Vi har även kompletterat med verksamheter som kan hjälpa dig under specifika situationer som kan uppstå under livet.

Råd- och stödtelefonen

  • Fokushusets Råd och stöd-telefon har öppen på kvällar och helger.
    Telefon: 08–123 264 83.

  • Nationell stödlinje Om du mår dåligt och behöver hjälp kan du ringa
    Telefon: 90 390 eller besök hjalplinjen.se

Vid lätta psykiska problem

Vid psykiska problem som sömnsvårigheter, ångest, lättare depressioner eller sorgereaktioner ska du i första hand kontakta din husläkarmottagning för att få hjälp. Din husläkare kan, om det behövs, remittera dig vidare till psykiatrin.

Husläkarmottagningar i Norrtälje kommun (tiohundra.se

Vid svårare psykiska problem

Vid allvarligare psykiska problem som psykoser, djupa depressioner och självmordstankar kan man få vård och behandling vid en psykiatrisk klinik. Du kan kotakta psykiatri och beroendemottagningen dagtid
Telefon: 08–123 263 00

Psykiatri- och beroendemottagningen i Norrtälje (tiohundra.se) 

Specialistmottagningar (tiohundra.se)

Unga vuxna-mottagningen i Norrtälje

Här får du som är i åldersgruppen 16–24 år hjälp. Vanliga symtom som vi behandlar:

  • Nedstämdhet
  • Ångest
  • Andra former av psykisk ohälsa

Telefon: 08–123 270 20

Unga vuxna-mottagningen i Norrtälje (tiohundra.se) 

Vid akuta psykiska problem

När du är i behov av akut psykiatrisk hjälp kvällar och helger, kan du kontakta psykiatriska länsakuten. Mottagningen tar emot dig som behöver hjälp för akuta och allvarliga psykiatriska tillstånd och bedömer om du behöver psykiatrisk specialistvård. 

Vid livshotande tillstånd – ring 112!

Psykiatriska akuttmottagningen (norrastockholmspsykiatri.se) 

Hjälp inom specifika områden

Det är inte alltid enkelt att veta varför man mår dåligt, men det kan bero på många olika orsaker. Nedan hittar du fler verksamheter inom olika områden som kanske kan vara till hjälp utifrån din specifika situation.

Våld i nära relationer

Lever du i en relation där din partner får dig att må dåligt eller utsätter dig för psykiska eller fysiska övergrepp? Du förtjänar att må bra. Kontakta oss på enheten mot våld i nära relationer så hjälper vi dig. Är du orolig för en anhörig går det också bra att kontakta oss.

Enheten för mottagning och våld i nära relation

Föräldraskapsstöd

Upplever du att ditt mående försämrats på grund av något som du kopplar till din roll som förälder eller upplever du svårigheter inom din familj? Läs mer om våra många olika typer av stöd till dig som är förälder.

Föräldraskapsstöd

Anhörigstöd

Tar du hand om en anhörig som är sjuk eller har en funktionsnedsättning? Då kan du få hjälp och stöd.

Om stöd till anhöriga (sjukvardomsorg.se)

Boendestöd för ett självständigare liv

Boendestöd är ett individuellt anpassat stöd. Vi hjälper dig att utveckla dina färdigheter för att du lättare ska klara vardagen. Det kan innebära till exempel stöd till inköp, planering av inköp, besök hos läkare eller myndighet, stöd till tvätt, städning, socialt stöd. Vi utgår från den beställning vi fått från kommunens biståndshandläggare.

Ansöka om boendestöd (tiohundra.se)

Åran - en del av Fokushuset

På Åran i Norrtälje erbjuder vi en god variation och meningsfull sysselsättning för dig med psykisk ohälsa.

Hos oss kan du få stöd i att uppnå någon form av förändring. Förändringen kan till exempel vara att öka din aktivitetsnivå, bryta isolering, få struktur på dagen och/eller att komma vidare till arbetslivet.

Åran (tiohundra.se)

Kvarnen

Träffpunkten Kvarnen i Norrtälje är en mötesplats för dig med psykisk ohälsa. Här kan du träffa andra människor för gemenskap och social samvaro. En meningsfull fritid kan vara en viktig del för en god hälsa. Träffpunktens verksamhet utformas av dig som besökare tillsammans med oss.

För att besöka vår träffpunkt behövs ingen kontakt med myndigheter eller föranmälan. Du kan besöka träffpunten när du vill under våra öppettider.

Kvarnen (tiohundra.se)

Personligt ombud

Personligt ombud vänder sig till dig som bor i Norrtälje kommun och är över 18 år. Du har en psykisk funktionsnedsättning och är i behov av stöd/hjälp inom flera viktiga livsområden.

Personligt ombud (sjukvardomsorg.se)

UNiC (Unga Centrum i Norrtälje)

UNiC är en innovativ mötesplats för dig i åldern 16–24 år som inte arbetar eller studerar. Här får du råd och stöd samt coachning och dessutom en framtidsplan för att komma vidare i livet.

Unga Centrum i Norrtälje (UNiC)

 

Senast ändrad: 2024-04-09