Trasryor – textil åter(i)bruk
Utställningen Trasryor / textil åter(i)bruk invigdes på Roslagsmuseet lördag 27 januari 2024. Utställningen hade öppet 27 januari – 17 augusti.
Att skapa en trasrya är en konst, ett kulturarv men också ett återbruk av värdefulla textilier. I utställningen ville vi berätta om trasryans ursprung, material, användningsområde och geografiska hemvist. Trasryor verkar enbart ha förekommit på vissa begränsade platser, främst i kustområden i norra Europa. Lite finns dokumenterat och få finns bevarade idag.
I Uppland och Roslagen återfinns idag en unik mängd av de bevarade trasryorna. I Trasryor – åter(i)bruk visade vi detta kulturarv samlat i en utställning med trasryor från Nordströms museum, Roslagsmuseets och Kista hembygdsgårds samlingar. Utställningen visade föremål från 1800-talet och framåt.
Vi lyfte också trasryans estetiska och konstnärliga värde och dess form kan kännas modernt på många sätt för en samtida publik.
Målet var att våra besökare skulle kunna se det vackra i dessa textilier, höra vävstolen arbeta och känna hantverket i sina händer. Under utställningsperioden erbjöds programverksamhet fokuserad på vävning, textilier och återbruk.
Att hantverket är högst levande syns även inom konsten i Sverige idag. Som en kontrast till de äldre trasryorna deltog textilkonstnären Vega Mättä Siltberg med två av sina verk. Siltberg arbetar enbart med återbrukat material i sin konst, hantverket och traditionen lever vidare i vår samtid.
Utställningen syftade också till att lyfta frågor kring textiliers värde och återbruk av textilier, ett angeläget ämne i dagens debatt som kretsar kring fast fashion, nya EU – direktiv rörande återvinning av textilier samt en ökad medvetenhet om textilindustrins påverkan på miljön i hela världen.