Konst i ån 2021
På den här sidan hittar du allt om Konst i ån 2021. Utställningen pågick 2 juli – 15 augusti i Norrtäljeån.
Konst i ån 2021 – Kartografi
Konst i ån startades som ett konstnärsdrivet projekt år 2002 och drivs sedan 2014 av Norrtälje konsthall i Norrtälje kommuns regi. Temat 2022 var kartografi där konstnärerna utifrån en gemensam text förhhöll sig till textens innehåll och platsen i sina gestaltningar.
Att vara i världen – ett kartografiskt tänkande
"Det finns verkligheten och det finns människan. För att förstå den förra skapar den senare kartor" (Gunnar Olsson, geograf)
Genom mänsklighetens historia har det kontinuerligt skapats olika typer av kartor, för att begränsa, utöva makt, kontrollera men även för att förmedla drömmar och idéer. Kartan kan fungera som ett sätt att förstå den värld som vi alla lever i, kartan kan även förstås som ett sätt att undersöka rumslighet eller olika platser. Platsen som sådan kan vara något bekant, till exempel den plats där man befinner sig, men det kan även vara en föreställning om en avlägsen plats, en främmande eller okänd plats. Detta skapande av olika platser, bekanta som obekanta är inte på något vis ett resultat av en slags abstrakt process utan snarare en serie mycket små personliga handlingar.
I detta görande av platsen, genom de små personliga handlingarna, så skapas närheter och avlägsenheter, det centrala och det perifera. Vad som anses vara nära och vad som anses vara avlägset behöver nödvändigtvis inte vara av ren geografisk art, så som i avstånd mätt.
Nära och avlägset kan även handla om vad som anses vara samhälleliga normer;
kultur, utseende, åsikter, tro och andra övertygelser. Men tillsammans skapar dessa närheter och avlägsenheter mening och blir giltiga, de bildar vår verklighet. Denna verklighet, som vi lever i, och delvis har skapat, är den verklighet vi så intensivt vill begripa. För att begripa den så söker vi, åter igen, att finna skeenden, röda trådar, centrum, periferier, oss själva och andra, att kartografera vår omvärld. En evig dialog mellan det inre och det yttre; mellan människan och hennes verklighet. (från Sveriges Radio, Filosofiska rummet, Gunnar Olsson och det kartografiska tänkandet)
Deltagande konstnärer 2021
Martin Christensen, Hanna Grandert, Anders Jansson, LOKALEN, Björkö konstnod, Linda Shamma, Jakob Krajcik.
Verk och konstnärer 2021
1. Martin Christensen
Intergalaktisk rymdå
I verket överförs Norrtäljeån till intergalaktisk skala. En ny konstellation av galaxer har definierats utifrån formen på åns vattenvolym. En platsspecifik skylt med tillhörande webbsida utgör en portal till förståelse och reflektion till verkets tema.
2. Hanna Grandert
I samma vatten
I ån står åtta svarta figurer, likt skuggor av sina liv, där den mest avlägna släktingen är den minsta och de blir större ju närmare de kommer nutiden. Den röda tråden - linan, står för tillhörigheten och sambandet mellan oss. Som en påminnelse om de okända, och till synes obetydliga band mellan och förfäderna.
3. Anders Jansson
Som ett rinnande vatten
Bäckar, åar och älvar
enade i samma kretslopp
Tiden och tyngdkraften
får tiden att längta ner mot havet
Tiden som ett rinnande vatten
mot en levande kropp.
4. LOKALEN
LÖS GRÄNS LÖS GRÄNS LÖS
En gräns i upplösning. En gräns i uppror, genomsläpplig och öppen.
Stenarna kan även läsas som en kontrast till det föränderliga, flytande livet omkring, som något statiskt. Stenarna är inre gränser. De gränser vi bär med oss, som vi skapar för att få fäste i den flytande tillvaron och som bygger vår identitet.
Missförstå inte gränsen som först och främst en rumslig och geografisk företeelse
Gränsen föds emellan oss
Gränsen bor inuti
Gränsen är en möjlighet - att passera - att pröva andra sidan - att se nytt
Tänker på hur gränser leder till blodvite
Hur blodet ändå förenar oss och hur vattnet förenar allt
Inspirerade av Land Art får naturen markera sin egen gräns i ån liksom bergskedjor och vattendrag själva utgör gränser.
5. Björkö Konstnod
Perfect Condition / Det perfekta tillståndet
Perfect Condition, som fenomen ute i naturen uppstår där liv egentligen inte rimligtvis skulle kunna existera. Träd skjutna ur berg blir till en alkemisk sinnebild som fångar tankens utåtvändhet, där konsten går in och förskjuter eller till och med lyfter på sanningens slöjor. Björkö Konstnods kollektiva gestaltning för Konst i Ån 2021 är ett simulacra av detta tillstånd.
BKN konstnärerna som med sina olika kompetenser har bidragit till såväl koncept som gestaltning är Anna Viola Hallberg, Jesper Nyren, Ulla Bella Hauffman, Åsa Öhrn, Naomi Nowak, Bilyana Furnadzhieva, Jody Wood samt scenograf Jan Borén och en rad Rospiggar. bjorkokonstnod.se
6. Linda Shamma
På resande fot
På en av stenarna i år ser vi en sjöstjärna. Eftersom vi inte tidigare sett sådana i Norrtäljeån kan vi anta att denna rest hit från en annan plats. Om den resan varit lång eller kort vet vi inte.
7. Jakob Krajcik
SIGNALFLAGG J K
SIGNALFLAGG M S V
2021. 100 x 170 cm
Uppsydda av Mariana Silva Varela
Flaggorna markerar ett erövrat område, en signal till de på avstånd att det här är vårt. Härifrån utloppet av Norrtäljeån signalerar fanorona mot havs, att landet här bakom är annekterat. De två flaggorna är en port mot inlandet och markerar ett gemensamt ingemansland. Dom representerar de jag älskar, min familj och de rotlösa.