Å-promenaden: Gevärsfaktoriet
Norrtälje gevärsfaktori kom till samtidigt som stadens grundande 1622, och är en av anledningarna till att Norrtälje fick sina stadsrättigheter. Gustav II Adolf försökte tidigt effektivisera vapentillverkningen i Sverige genom att samla vapensmederna till vissa städer och låta dem arbeta i speciella vapenfabriker, så kallade faktorier. Orten Norrtälje låg bra till med sin å som gav vattenkraft och skogarna som gav träkol till smidet.
Uppläsning av innehållet
I filmfilen ovan läses innehållet upp. Om du vill slå på undertexter i filen, klicka på "T"
Vapensmeder från Tyskland
För att få tag på skickliga hantverkare värvades vapensmeder från framför allt Tyskland. Norrtälje var därför på 1600-talet en tvåspråkig stad där mer än en tredjedel av befolkningen talade tyska. Tyskarna bodde i särskilda smedsbostäder norr om ån där också faktoriets olika smedjor och verkstäder låg.
Faktoriet ägdes ursprungligen av Kronan, men såldes till privatpersoner vid mitten av 1700-talet. Här tillverkades under åren tusentals ryttarpistoler, gevär och andra vapen. Verksamheten bedrevs till 1842 då den siste ägaren gick i konkurs.
Filarverkstaden
Filarverkstaden, den vita stenbyggnaden vid Hantverkargatan uppfördes på 1700-talets mitt och är den enda byggnaden som idag finns kvar från gevärsfaktoriet. Sedan gevärsfaktoriet lagts ner har filarverkstaden bland annat använts som bostad och bankkontor. Byggnaden har sedan 1922 varit ett museum.
På bilden: Annons från Norrtelje tidning 1921-07-22. Annonsen uppmanar läsaren att lämna sina gamla föremål till Roslagsmuseet som lovar att ersätta föremålen med sitt fulla värde och bevarar dem för framtiden.
På bilden: Målning av Roslagsmuseet
Välkommen till Å-promenaden
Detta är en av flera delar i Norrtälje kommuns Å-promenad.