Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Musikskolan

Inom Musikskolan får du instrumentallektioner och spela tillsammans med andra musikanter i ensembler och orkester. Utöver lektionstillfällena får eleverna möjlighet att delta i många fler aktiviteter. Under årets gång har vi ett flertal uppspel och konserttillfällen.

Undervisningen på blåsinstrument sker enskilt eller i grupp och anpassas till varje elev. Du utvecklar din förmåga att spela på ditt instrument, din musikalitet samt din allmänna känsla för musik. Vi jobbar med notläsningsförståelse, gehör och improvisation i olika genrer. Roslagens kulturskola har också ett flertal orkestrar och ensembler som du kan delta i.

Trumpet

Trumpet är ett instrument som används i många olika musikstilar, den används både som ett soloinstrument och i orkestrar. Klangen kan variera från rå och oslipad till mjuk som sammet. Tonhöjden ändras med hjälp av läpparna och de tre ”knapparna” som kallas ventiler. 
Kungliga Filharmonikernas presentation av trumpet (konserthuset.se)

Trombon

Trombonen är större än trumpeten vilket ger den en mörkare klang. Precis som trumpeten kan den användas i alla musikstilar. Trombonen har inga ventiler utan ett drag som man ändrar tonhöjden med.
Kungliga Filharmonikernas presentation av trombon (konserthuset.se)

Valthorn

Valthorn är ett lite mer ovanligt bleckblåsinstrument men är ett viktigt soloinstrument i symfoniorkestern. Valthornet har, precis som trumpeten, ventiler för att ändra tonhöjd.  
Kungliga Filharmonikernas presentation av valthorn (konserthuset.se)

Tuba

Tuban är det allra största bleckblåsinstrumentet och kan användas som ett bas-instrument men även som ett soloinstrument. Tuban finns i olika storlekar och är ett viktigt orkesterinstrument i symfoniorkestern och brassmusiksammanhang. 
Kungliga Filharmonikernas presentation av tuban (konserthuset.se)

Tvärflöjt

När man säger flöjt menar man i regel tvärflöjt. Fastän tvärflöjten oftast är gjort i metall så tillhör instrumentet ändå träblåsinstrument. Detta på grund av att den förr i tiden var gjort i trä. Har du provat att spela på en flaska och fått ljud i den så vet du hur man får ljud i en tvärflöjt. Det går att spela många olika typer av musik på instrumentet, allt från pop till klassiskt. 
Kungliga Filharmonikernas presentation av flöjter (konserthuset.se)

Klarinett

Klarinetten är ett träblåsinstrument som har ett stort tonomfång. På klarinetten kan man spela musik i olika stilar. Klarinettens ljud skapas när man får en tunn träbit, som kallas rörblad, att vibrera. 
Kungliga Filharmonikernas presentation av klarinett (konserthuset.se)

Saxofon

Saxofonen finns i många olika storlekar och tillhör gruppen träblåsinstrument trots att den vanligtvis är gjord av mässing. Detta beror på att saxofonens ljud skapas på samma sätt som på klarinetten, med hjälp av ett enkelt rörblad. Saxofonen är det yngsta av träblåsinstrumenten uppfunnet av Adolphe Sax på 1840-talet. 

Orkesterar

Nedan kan du läsa om utbudet av kurser i orkester- och ensemblespel. På Roslagens kulturskola har vi även mindre ensembler för några av de olika blåsinstrumenten: Klaff-klarinettensemble, Saxofonkvintett och Brassensemble. 

Starters

Starters är blåsorkestern för dig som inte har spelat så länge. Vi lär oss enkla låtar både utantill och efter noter. Vi tränar på rytmik, dynamik och samspel. Starters lägger en bra grund för fortsatt musicerande tillsammans med andra!

Strikers

Strikers är orkestern för dem som passerat nybörjarstadiet. De tycker om att spela, sjunga och showa! Strikers spelar bara bra och svängig musik.

Brännäsblåset

Eleverna i Brännäsblåset är elever som har kommit långt med sitt musicerande. Brännäsblåset brukar vara den orkestern som man möter vid olika evenemang i Roslagen.

Norrtälje musikkår

Norrtälje Musikkår finns till för dig som spelar ett blåsinstrument/slagverk. NMK är en aktiv amatörorkester som gör några konserter med olika tema varje år och spelar på flera evenemang i Roslagen. Notläsningskunskap krävs.
Norrtälje musikkår på Facebook (facebook.com)

Roslagens kulturskola erbjuder kurser i akustisk gitarr, elgitarr och elbas. Undervisningen sker enskilt eller i grupp.

Akustisk gitarr

Den akustiska gitarrundervisningen sker enskilt eller i grupp och anpassas efter ålder, ambition, musikaliska mål och nivå. Eleverna erbjuds även plats i sessiongrupp (pop- och rockband). För att delta bör eleverna ha egen gitarr, även om vi kan låna ut gitarrer under lektionstillfällena. 

För elever i låg- och mellanstadieålder erbjuder vi också gitarrensemble som undervisningsform. Där spelar spelar vi flerstämmigt i större grupp samtidigt som vi fördjupar oss i musik med gitarren och samspel i fokus. Upplägget ger oss möjlighet att bättre anpassa den musikaliska nivån efter elevernas förkunskaper och ambitioner. 

Elgitarr och elbas

Elgitarr- och elbasundervisningen sker enskilt eller i grupp och anpassas efter ålder, ambition, musikaliska mål och nivå. Varje elev erbjuds även plats i sessiongrupp (pop- och rockband). För att delta bör eleverna ha eget instrument, även om vi kan låna ut instrument under lektionstillfällena. 

På Roslagens kulturskola kan du fördjupa dina musikkunskaper genom våra musikteorikurser. Vi har kurser för nybörjare och fortsättningselever. Alla elever som spelar ett instrument på kulturskolan erbjuds en kurs i musikteori, där vi jobbar med notbildsförståelse, gehör och musikaliska begrepp. Grundkursen (nybörjare) ger en gemensam grund och på den mer avancerade (fortsättning) nivån kan man välja klassisk inriktning eller jazz, pop, rock-inriktning.

Grundkurs i musikteori (från 7 år)

Kursen riktar sig till barn 7-12 år som vill lära sig grunderna i musikteori på ett lättsamt sätt. Vi arbetarmed rytmer, tonhöjd, notläsning, symboler, musiktermer, skalor och ackord m.m. Kursen är gratis för elever som redan går en sång-eller instrumentkurs vid Roslagens Kulturskola.

Grundkurs i musikteori (från 11 år)

Denna kurs är en grundkurs som riktar sig till elever från 11 år och uppåt. Vi kommer att jobba med notbildsförståelse, gehör och musikaliska begrepp. Toner, skalor och ackord,och takter, rytmerochtiming. Vi kommer att gå igenom chord charts så att man är bättre förberedd för att spela session (ensemble-spel). Det teoretiska kommer att varvas med många praktiska moment. Kursen är gratis för elever som redan går en sång-eller instrumentkurs vid Roslagens Kulturskola.

Fortsättningskurs i musikteori

Kursen riktar sig till elever 11år och uppåt som vill satsa på musik och kommit en bit i sitt musicerande. En bra komplettering ifall man vill söka musikklasser på högstadiet .eller söka ett musikgymnasium. Vi går indjupare på områden så som : rytmer, kvintcirkel, ackordanalys och gehör. Kursen är gratis för elever som redan går en sång-eller instrumentkurs vid Roslagens Kulturskola.

Fortsättningskurs i musikteori (pop, rock, jazz)

Denna kurs är en fortsättningskurs som riktar sig till elever från 13 år och uppåt, som har spelat/sjungit i några år och förstår de musikteoretiska grunderna, men vill befästa och fördjupa sina kunskaper. Vi kommer att jobba medmer avanceradenotbilder och charts, utveckla gehöret och använda de teoretiska kunskaperna i egna improvisationer, arr och kompositioner. Kursen är gratis för elever som redan går en sång-eller instrumentkurs vid Roslagens Kulturskola.

Starters

Starters är blåsorkestern för dig som inte har spelat så länge. Vi lär oss enkla låtar både utantill och efter noter. Vi tränar på rytmik, dynamik och samspel. Starters gillar alla musikstilar och alla medlemmar har otroligt bra musiksmak! 

Strikers

Strikers är orkestern för dem som passerat nybörjarstadiet. De tycker om att spela, sjunga och showa! Strikers spelar bara bra och svängig musik.

Brännäsblåset

Eleverna i Brännäsblåset är de som har kommit längst med sitt musicerande. Brännäsblåset brukar vara den orkestern som man möter vid olika evenemang runt i Roslagen.

Orkester 1

Stråkorkester för dig som nyligen börjat spela ett stråkinstrument. Här lär du dig grunderna i orkesterspel. Stämmorna är anpassade efter varje elevs nivå och man behöver inte kunna läsa noter.

Orkester 2

Stråkorkester för dig som har grundläggande kunskaper i spelteknik och notläsning. Här arbetar vi med stämspel, samspel, intonation, dynamik och att följa och anpassa sig efter orkestern som helhet.

Orkester 3

Stråkorkester för dig som kommit långt på ditt stråkinstrument. Här arbetar vi med klang och uttryck på en högre nivå och använder oss till stor del av repertoar från olika tider i den västerländska konstmusiktraditionen.

RPG - Roslagen Percussion Group

Roslagen Percussion Group är kulturskolans slagverksensemble för äldre elever, avancerad nivå. Ensemblen har funnits i närmare tre decennier och har bland annat spelat med den legendariska svenska slagverksensemblen Kroumata. Har genom åren varit en plantskola för unga slagverkare som satsar.

Spelar klassisk slagverksrepertoar, egna stycken, improvisationer, mellanmarscher, trumsalut mm.

Piano/Keyboard

Undervisningen sker enskilt eller i grupp och anpassas efter varje elev. I nybörjarstadiet är målet att kunna spela kortare melodier med ackompanjemang, lära sig läsa noter, spela på gehöv och rytmik. Samtidigt utvecklar vi också elevens förmåga att musikaliskt uttryck. Undervisningen på piano sker på akustiskt- eller elpiano och det är viktigt att eleven har ett instrument, gärna med pedal, hemma att öva på mellan lektionstillfällena.

Nybörjargrupp i piano

För nybörjare erbjuder vi nybörjargrupp i piano. Gruppen består av 8-10 elever samt två pedagoger. Lektionerna sker en gång i veckan och är 40 minuter långa. För att kunna börja i gruppen ska man ha fyllt 8 år under höstterminen och ha tillgång till piano, elpiano eller keyboard hemma.

Alla stråkinstrument har fyra strängar och du använder en stråke för att skapa ljudet. Här kan du läsa om de stråkinstrument vi undervisar på och se gärna videorna där Kungliga Filharmonikernas presenterar alla instrumenten.

Fiol/violin

Fiol, eller violin som det också kallas, spelar ofta melodier men också rytmer, klanger och stämmor. Fiolen förekommer i många olika sorters musik. Allt ifrån folkmusik till rock. Fiolen är också ett väldigt viktigt orkesterinstrument.
Kungliga Filharmonikernas presentation av fiol/violin (konserthuset.se)

Altfiol/viola

Violan, som också kallas altfiol, är något större än fiolen och har en djupare och mörkare klang. Att spela altfiol skiljer sig inte så mycket mot att spela fiol förutom att den har en mörkare sträng.
Kungliga Filharmonikernas presentation av altfiol/viola (konserthuset.se)

Cello

Cellon, eller violoncellon, är näst störst av alla stråkinstrument och kan spela både höga och låga toner. I orkestersammanhang har den en viktig roll både som soloinstrument och som basinstrument. Cellon hålls mellan knäna och stöds mot golvet med en stackel.

Inom celloundervisning arbetar vi från grunden och bygger spelteknik med övningar och låtar i olika stilar. Som celloelev vid kulturskolan får du också automatiskt en plats i någon av våra stråkorkestrar.
Kungliga Filharmonikernas presentation av violoncellon (konserthuset.se)

Kontrabas

Kontrabasen är störst av alla stråkinstrument och har den mörkaste klangen. Ofta så stöter du på kontrabasen i genrer som jazz och i klassiska symfoniorkestrar. Kontrabasen används för det mest som basinstrument, men det finns även musik som är skriven för solobas.
Kungliga Filharmonikernas presentation av kontrabasen (konserthuset.se)

Funkisstråk

Stråkundervisning för barn och ungdomar som går i anpassad grundskola. Vi provar på fiol och cello.

Ministråk

Ministråk är en kurs som riktar sig till barn, 2-3 år gamla, tillsammans med en förälder. Lektionerna innehåller sång och rörelse med kropp och stråke samt att bekanta sig med fiolen och olika musikaliska byggstenar såsom rytm, puls, nyans och tonhöjd på ett lekfullt sätt. Föräldrarna är aktiva och är med och sjunger och spelar fiol under lektionerna.

Stråklek

Stråklek är en kurs för barn mellan 4-6 år. Barnen får på ett lekfullt sätt lära sig grunderna i Fiol och Cello. Lektionstillfällena är i grupp och innehåller även sång och rytmik. 

Stråkgrund

Stråkgrund är en kurs för barn som är 7-9 år som vill lära sig spela ett stråkinstrument. Kursen sträcker sig över en termin och eleverna kommer under denna tid att få prova spela alla de fyra stråkinstrumenten tillsammans med några av våra pedagoger på Roslagens Kulturskola.

 

Sång

Sångundervisningen sker enskilt eller i mindre grupper och anpassas efter varje elev/grupp. Vi jobbar med grundläggande sångteknik, repertoar, genrebredd, musikaliskt uttryck och scenvana. Det finns möjlighet att uppträda på konserter och musikcaféer i samarbete med övriga elever och grupper på Kulturskolan. Vanligtvist sker solosång från årskurs fyra.

Klassisk sång

Här arbetar vi huvudsakligen med klassisk sångteknik, röstvård, andningsteknik och sångglädje förstås! Vi tränar på hur man kan uttrycka sig med hjälp av sång och hur man tar sig an en sångtext. Kursen vänder sig till sångare på alla nivåer oavsett förkunskaper!

Sångensemble: Voicemasters

Sångensemble (40 min/vecka) för fyra deltagare i åldern 10–13 år.
 Den här kursen är för dig som vill sjunga tillsammans med andra. Du vill stå på scenen och sjunga för en större eller mindre publik. Du gillar utmaningen i stämsång och att röra dig på scenen. Sångövningar och egen övning är en naturlig del i kursen.

Sångensemble: Soundwaves

Sångensemble (30 min/vecka) för tre deltagare i åldern 14–19 år.
En lite mer avancerad sångensemble med mycket stämsång och ett akustiskt sound. Här får du som elev vara med och bestämma och utforma stämmorna i låtarna som tillhör pop-, rock-, soul-, jazz- och visgenren. Vi sjunger ibland tillsammans med andra instrumentgrupper/sessions på Kulturskolan. Den här kursen är för dig som kan ta mycket eget ansvar för din övning.

Lilla kören

Sjung coola låtar tillsammans med andra sångglada. I lilla kören varvar vi solosång och körsång, lättare stämsång, sound och moves. Denna kör är för barn som är 7–9 år.

Lågstadiekör

Kör för lågstadiet och förskoleklass med blandad repertoar, mycket sväng, rörelse och kul! Samarbeten med andra instrumentgrupper på skolan. Flertalet konserter varje år. Vi samarbetar ibland med övriga elever, orkestrar och band på Kulturskolan.

Mellan- och högstadiekör

Mellan- och högstadiekör med blandad repertoar på svenska och engelska. Stämsång, sångteknik, scenisk output och notläsning. Både traditionella och nyare låtar. Samarbeten med övriga instrumentgrupper på skolan. Flertalet konserter varje år. Vi samarbetar ibland med övriga elever, orkestrar och band på Kulturskolan

Roslagens Youth Choir

Ungdomskör med blandad repertoar och avancerad stämsång. Här utvecklar du körklang, sångteknik, notläsning och musikaliskt uttryck i blandade genrer. Vi samarbetar ibland med övriga elever, orkestrar och band på Kulturskolan och ger flertalet konserter varje år.

Svanbergas lågstadiekör

Går ditt barn på Svanberga i lågstadiet och älskar att sjunga så finns Svanbergas lågstadiekör. Denna kör håller till i skolans lokaler under fritids.

Kommunkören

För er som har en anställning inom Norrtälje kommun och är sugna på att sjunga i kör finns möjligheten att vara mer i vår kommunkör. Vi sjunger i stämmor med bred blandning på repertoaren. Kören är med på flera konserter under läsårets gång i samarbete med kulturskolan. Alla är välkomna, både du som aldrig sjungit i kör tidigare och du med mer körvana. Inställningen är att våga, sjunga tillsammans och ha kul. Till denna kör behövs ingen föranmälan utan det är bara att dyka upp.

Vellamo – Norrtälje suomenkielinen kuoro

Tavoite: kokoontua viikoittain, valmistaa ohjelmistoa esiintymisiä varten ja viettää mukavasti aikaa yhdessä laulun parissa. Ohjelmisto: kattaa niin uutta suomenkielistä musiikkia kuin kaikkien rakastamia klassikoita, enimmäkseen kevyttä ja iloista musiikkia. Ei koelaulua! 

Tervetuloa mukaan laulamaan! 
kaisa.ekdahl@norrtalje.se

Funkiskör – sjung loss med oss!

Denna kör riktar sig till dig i åldern cirka 12–25 år med funktionsvariation som gillar musik och sång. Vi sjunger med hela kroppen, tecknar, showar och rör oss till musiken, så du behöver inte ha ett fungerande tal för att kunna delta aktivt. Alla deltagare får ha med sig en ledsagare. Kursen startar när vi har fått in tillräckligt många intressenter. Hör gärna av dig med frågor till Grainne Lönnqvist på e-post grainne.lonnqvist@norrtalje.se.

Sånglektioner för vuxna

Roslagens kulturskola har i mån av plats möjlighet att erbjuda sångundervisning för vuxna.

Slagverk är egentligen en instrumentgrupp som består av många olika instrument. Hit räknas främst trumset men även fler små rytmikinstrument som tamburin, maracas och congas. Du kan även spela på stora instrument såsom bastrumma och orkesterpukor.

Allt som går att spela på med trumstockar, klubbor eller händer räknas till denna grupp.

På Roslagens kulturskola kan du lära dig spela trumset, melodiskt slagverk och percussion i olika genrer och stilar. Vi spelar efter noter och gehör. Under första året behöver du ha trumstockar, en övningsplatta, pärm och hörselskydd. Från år två behöver du köpa ett trumset.

Youngsters slagverksensemble

Youngsters är kulturskolans slagverksensemble för yngre elever med anpassningsbar nivå. Vi spelar klassisk slagverksrepertoar, egna stycken, improvisationer, mellanmarscher och trumsalut.  

Roslagen Percussion Group

Roslagen Percussion Group är kulturskolans slagverksensemble för äldre elever, avancerad nivå. Ensemblen har funnits i närmare tre decennier och har bland annat spelat med den legendariska svenska slagverksensemblen Kroumata. Roslagen Percussion Group har genom åren varit en plantskola för unga slagverkare som satsar. Vi spelar klassisk slagverksrepertoar, egna stycken, improvisationer, mellanmarscher, trumsalut med mera.
Se Roslagen Percussion Group spela (youtube.com)

Senast ändrad: 2022-09-05