Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Aktuellt program

Här hittar du aktuella scenkonstprogram och intresseanmälan för Kultur i skolan och förskolan.

Scenkonst

För att så många skolelever som möjligt ska nås av scenkonst har vi gjort om bokningsförfarandet till hösten 2024. Från och med nu görs alltid en avvägning av vilka som tilldelas biljetter. Det kommer alltså inte längre att stå fullbokat i formuläret utan alla som vill kommer kunna göra en intresseanmälan. Bokningen stänger cirka en månad innan föreställning och vilka som får biljetter meddelas tre veckor innan. Först till kvarn-principen gäller inte längre. 

Intresseanmälan för scenkonst höstterminen 2024 (proofx.se)

Bild från föreställningen Äta självFotograf: Martin Skoog

Målgrupp: förskola, 2–6 år

Äta själv är en föreställning för liten och stor om stolthet och om att lyckas med någonting som kan vara väldigt svårt. I alla fall i början.  

Att äta själv kan vara svårt i början, tycker Lisa. Speciellt när köttbullarna rullar iväg och spagettin bokstavligen slingrar sig. När mjölken inte vill vara kvar i mjölkglaset. Och för att inte tala om besticken som har helt andra planer än att hjälpa till att få maten in i munnen. Middagen eskalerar i rena cirkusen men till slut lyckas Lisa – mot alla odds – hantera den ostyriga maten och få den dit den ska. En föreställning om det härliga i att kunna något själv.

För regi och manus står prisbelönta barnboksförfattaren Ann-Christine Magnusson. Manus bygger på en idé av Amanda Klasa Fornhammar. 

Medverkande: MolièreEnsemblen med Nora Ericsson och Ludwig Bertling Wik

Föreställningens längd

30 minuter

Spelschema

  • 16 oktober 09.30 och 12.00 Folkets Hus Norrtälje
  • 17 oktober 09.30 och 12.00 Folkets hus hallstavik, Rosen
  • 18 oktober 09.30 och 12.00 Opalen, Rimbo

Bokningen stänger 18 september

 

Intresseanmälan för scenkonst höstterminen 2024 (proofx.se)

Två kvinnor och en man håller i gitarr och cello. Bakgrunden är gul med bokstäver.Fotograf: Selma Backman

 

Målgrupp: årskurs F–3 och anpassad skola

 

Bokstavskören är en konsert med sång- och rörelseglädje. Tänk att allt vi säger och sjunger är uppbyggt av bokstäver.

Med kroppen som redskap och rösten som instrument skapar vi tillsammans en härlig kör. Vi använder bokstäver för att skapa klanger och rytmer. Föreställningen är interaktiv och alla får vara med och sjunga så mycket de vill. Barnen får också hjälpa till att hitta på nya verser utifrån givna bokstäver. 

Vi utgår från nyskrivna bokstavslåtar där barnen får vara medskapande och adderar välkända låtar som barnen redan kan. 

Om Bokstavskören

Ayla Kabaca är känd från Barnkanalen där hon varit programledare på Bolibompa i många år och nu är aktuell med Drakens sångstund. Hon leder även allsång för barn på Skansen.  Med sig har hon Emeli Jeremias, cellist, skådespelare och sångare. Kompmusiker är Klas Backman eller Daniel Tilling. 

Skapande skola

Alla förskoleklasser erbjudas att boka en tillhörande workshop med Emeli Jeremias i anslutning till föreställningen. Läs mer och boka workshop på Boka Skapande skola-projekt läsåret 2024-25 (norrtalje.se)

Föreställningens längd

30 minuter

Spelschema

  • 7 oktober 09.30 och 12.00 Opalen, Rombo kulturscen
  • 8 oktober 09.30 och 12.00 Folkets hus Hallstavik
  • 9 och 10 oktober 09.30 och 12.00 Rodengymnasoets aula, Norrtälje

Bokningen stänger 9 september

 

Intresseanmälan för scenkonst höstterminen 2024 (proofx.se)

Två personen tittar i en bok

Fotograf: Anna Thorbjörnsson

Målgrupp: Årskurs 4–6

En bok, en bibliotekarie och två improvisatörer. Den enda som vet vilka böcker det är, är bokproffset – bibliotekarien, barnen vet inte, improvisatörerna vet inte. Bibliotekarien gör en kort presentation av böckerna, sedan rockar improvisatörerna loss på vad de tror händer sen. Detta skapar en nyfikenhet hos publiken. Man vill läsa böckerna för att ta reda på vad som händer egentligen.

Om Bokimpro

Bokimpro är en föreställning om berättande i allmänhet och litteratur i synnerhet. Föreställningen inleds med en del där de improviserande skådespelarna, med hjälp av publikens infall och idéer, skapar historier i stunden. Publiken är medskapare av dramatik samtidigt som de får tips om hur de kan använda sig av improvisationstekniker för ett lustfyllt berättande. Tre olika berättelser tar form innan publiken helt kan luta sig tillbaks och följa med in i, den av bibliotekarien utvalda, litteraturens värld. Bibliotekarien har läst in sig på boken, valt ut ett parti som fungerar bra som upplägg för fortsatt improvisation och har under föreställningen rollen som berättare.  

I Bokimpro lägger vi till en dimension till det mer traditionella ”bokpratet” där en bibliotekarie presenterar ett antal aktuella böcker. Kombinationen litteratur och teater leder till diskussioner och med Bokimpro får barnen uppleva, förstå och prata om litteratur på ett nytt sätt. 

Improvisationsteaterns omedelbara form ger oss möjligheten att låta barnen interagera med skådespelarna. Improvisatörerna snappar upp idéer, tankar och roliga infall och omvandlar dessa till en unik teaterupplevelse, skapad i nuet av barnen själva. 

Medverkande:  Improvisatörer från Teater Kung och Drottning och berättare: Johanna Härenstam/Jessica Pellegrini

Föreställningens längd

45 minuter

Spelschema

  •  2–4 december och 6 december

Uppsökande föreställningar på skolan i era lokaler. Speltid bestäms i dialog med bokande lärare. Spelas för två till tre klasser samtidigt. Boka senast 4 november.

Intresseanmälan för scenkonst höstterminen 2024 (proofx.se)

 

Svartvit bild. två killar tittar in i kameran. Den ena har en munspel, den andra en gitarr.Fotograf: Jonas Eklöf

 

Målgrupp: årskurs 7–9

 

Filip Jers och Emil Ernebro – världsmästare i munspel och gitarrvirtuos bjuder på skolkonsertern Från fantasi till framgång som är fylld av energi, virtuositet och spelglädje.

För att bli riktigt bra på något måste du älska det du gör och göra det väldigt mycket. Det kan vara allt från att spela dataspel, åka konståkning eller rita mangafigurer. För Filips och Emils del handlar det om deras musikinstrument – munspel och gitarr. I dag är Filip flerfaldig världsmästare på munspel och Emil har över 100 000 följare på Instagram där han postar gitarrfilmer.

Om Från fantasi till framgång

Konserten Från fantasi till framgång – en musikalisk resa, är interaktiv och pedagogiskt uppbyggd. Eleverna får höra berättelser ur Filips och Emils musikerliv, från att de drabbades av musiken i sjunde klass på högstadiet till att de nu lever som heltidsmusiker. Eleverna får även möjlighet att ställa frågor. Med konserten visar Filip och Emil hur häftigt och roligt det är att spela ett instrument. 

Musikaliskt sträcker sig konserten från svängiga jazz- och blueslåtar till folkmusik från olika delar av världen. Vidare bjuder Filip och Emil på kreativa tolkningar av filmmusik och popmusik. Under konserten dyker det även upp en och annan aktuell radiohit. På så sätt får eleverna höra hur deras musik låter i instrumentala arrangemang. 

Föreställningens längd

35–40 minuter

Spelschema

  • 6 november 10.30 och 13.00 Roslagsskolans aula
  • 7 november 09.30 Folkets hus Hallstavik
  • 7 november 13.00 Opalen, Rimbo kulturscen

 

Bokningen stänger 9 oktober

Intresseanmälan för scenkonst höstterminen 2024 (proofx.se)

Roslagsmuseet är en vit avlång byggnad med rött tegeltak

Program för barn och unga

Välkommen att besöka Roslagsmuseet med din skolklass, förskolegrupp eller fritidsgrupp. Ta del av Norrtäljetraktens historia och liv förr och nu genom våra tillfälliga utställningar som byts två gånger om året.

Du kan boka en kostnadsfri guidad visning för ditt skolbesök via formulär på vår webb.

Roslagsmuseets webbsida för skolor

Du kan även besöka museet på egen hand med din grupp. Ingen förbokning behövs när ni besöker museet på egen hand under ordinarie öppettider men meddela gärna att ni kommer till E-post: roslagsmuseet@norrtalje.se

Läs om museets aktuella utställningar och öppettider på vår webb

Roslagsmuseets webbsida

Roslagsmuseet har fri entré.

Adress

Hantverkaregatan 23, Norrtälje

Kontakt

E-post: roslagsmuseet@norrtalje.se
Telefon: 0176–715 57

Bibiotek barn och unga

Program för barn och unga

Förskolans öppna timme på Norrtälje stadsbibliotek

Norrtälje stadsbibliotek öppnar klockan 10.00, men måndag–fredag är förskolor välkomna in på barnavdelningen redan klockan 09.00. Återlämning och lån av böcker sker då i automaterna.

Förskoleveckor på Hallstaviks bibliotek

Juliga sångstunder med TAKK under vecka 47, 48, 49 och 50.
En inbjudan med datum och tider skickas ut under hösten.

Högläsning för fritids

Boka ett eller flera besök för ert fritids via mejl: barnbokning@norrtalje.se

Extraöppet för barn med NPF

Välkommen att i lugn och ro besöka biblioteket innan öppettid. Koncentrations- och kommunikationshjälpmedel finns. För barn från 5 år. Boka ditt besök via barnbokning@norrtalje.se

Meröppet i Hallstavik, Rimbo och Älmsta

Förskolor kan bli MerÖppetlåntagare och på så sätt nyttja biblioteken även utanför ordinarie öppettider. Kontakta respektive bibliotek för mer information.

Här finns bibliotekens kontaktuppgifter

Norrtälje konsthall

Aktuell utställning Kosmisk Kastrering

Visas 4 oktober till 23 november

Konstnärerna Mikael Goralski och Henrik Ekesiöö gästar Norrtälje konsthall med en samlingsutställning med 35 olika konstnärer. Utställningen visar en mängd olika konstnärliga uttryck som fotografi, måleri, video, ljud och spännande installationer.

Program för barn och unga

Välkommen att besöka Norrtälje konsthall med din förskolegrupp, skolklass eller fritidsgrupp. Ta del av samtida konst genom våra tillfälliga utställningar som byts flera gånger om året.

Du kan boka en kostnadsfri guidad visning för ditt skolbesök via formulär på vår webb.

Du kan även besöka konsthallen på egen hand med din grupp. Ingen förbokning behövs när ni besöker museet på egen hand under ordinarie öppettider men meddela gärna att ni kommer till E-post: konsthall@norrtalje.se

Läs om konsthallens aktuella utställningar och öppettider på vår webb

Norrtälje konsthalls webbplats

Norrtälje konsthall har fri entré för förskolegrupper, skolklasser och fritidsgrupper.

Adress

Galles gränd 7, Norrtälje

Kontakt

E-post: konsthall@norrtalje.se
Telefon: 0176–71409

Kulturskola i Norrtälje

Kulturskolorna i Norrtälje kommun erbjuder ibland föreställninar och program för skolklasser på skoltid. 

Besök deras hemsidor för mer information om akutellt program

Roslagens kulturskola

KiR – Kulturskolan i Rimbo (rimbokultur.se)

Skapande skola program 2024-25. Målning, abstrakt motiv i grönt gul och orange.Skapande skola ingår i kommunens kostnadsfria utbud av kultur på skoltid som arrangeras av kultur- och fritidskontoret. Föreställningar sker i samproduktion med Kultur i skolans scenkonstprogram och en årskurs per stadie ges uppsökande workshops på skolan, ofta kopplat till aktuella föreställningar.

Program för höstterminen 2024

Förskoleklass 

Sångworkshop på skolan med Emelie Jeremias kopplat till föreställningen Bokstavskören. I projektet kommer eleverna få lära sig om att sjunga i grupp, utforska rösten och skapa med sina röster genom att med bokstavskörens sånger hitta på egna verser, smaka på bokstäver och hur de känns i kroppen och i rösten.

Boka workshop för förskoleklass här

Årskurs 1-3 samt förskoleklass

Föreställningen Bokstavskören med Emeli Jerenmias och Ayla Kabaca. Samproduktion med Kultur i skolans scenkonstprogram, spelas i Hallstavik, Norrtälje och Rimbo.

Boka föreställning för förskoleklass till årskus tre här

Skapande skolas program för läsåret 2024-25

Se alla läsårets projekt på Skapande skolas webbsida.

Skapande skolas webbsida

Skolbio höstterminen 2024

Under höstterminen erbjuds skolbio med en film per stadium under vecka 46 och 47.

  • Norrtälje, Bio Royal 11-15 november
  • Rimbo, Opalen 18-20 november
  • Hallstavik, Folkets Hus Rosen 21-22 november

Fullständigt spelschema och bokning (proofx.se)

Om filmerna

Yuku och fjällets blomma

Målgrupp: årskurs F-3

Vad ska det bli av Yuku, musen som brinner för musik och berättelser i stället för att prioritera mat som en mus ska? Som tur är har hon en mormor som förstår. När mormors dagar sakta rinner ut, blir det Yuku som hjälper hela musfamiljen, just genom att prioritera annorlunda. Yuku ger sig ut på ett stort äventyr där hon möter både skrämmande och hjälpande varelser. Yukus sånger och tro på berättelsens kraft hjälper henne på vägen. Och ljuset hon finner i fjällets blomma hjälper både mormor och alla syskonen att övervinna mörkret.

Till filmen finns rikligt med pedagogiskt material för olika åldrar och undervisningssammanhang. Allt från en klassisk filmhandledning till sånghäfte och orienteringskontroller. 

Information om Yuku och fjällets blomma

Land: Belgien
År: 2022
Talat språk: Svenska
Längd: 62 minuter
Regi: Arnaud Demuynck och Rémi Durin
Åldersrekommendation: 6 år+
Filmhandledning: Ja

Tema: Värdegrund, litteratur på film, sagor och äventyr, djur och natur

Lars är LOL

Målgrupp: årskurs 4-6

Amanda har sett fram emot att börja sexan och att få bli fadder till en gullig förstaklassare. När hon istället får ansvar för Lars, som är ny i klassen och har Downs syndrom, blir allt svårt. Kan hon bli kompis med Lars, som är rolig och annorlunda? Vad kommer kompisarna säga? Amanda faller för grupptrycket, och plötsligt har hon svikit både Lars och sig själv. Hur kan hon göra allt bra igen, och visa Lars att hon visst är hans vän, och ingen mobbare?

Om filmen Lars är LOL

Land: Norge
År: 2023
Talat språk: Norska
Textat språk: Svenska
Längd: 89 minuter
Regi: Eirik Sæter Stordahl
Åldersrekommendation: 8 år+

Filmhandledning: Ja

Tema: Arv/miljö, barns rättigheter, diskriminering, familj, filosofi och etik, fördommar, identitet, individ/grupp, kärlek, mänskliga rättigheter, mobbing, mod, musik, naturkunskap, uppväxt/familj, vänskap/respekt, språk och uttryckssätt, tillhörighet, vänskap.

Juniors

Målgrupp: årskurs 7-9

Av misstag rakar Patrick av Jordans hår. Jordans nyrakade huvud får hans spelcommunity att tro att han har cancer och små donationer rasslar in på hans konto. När Playstationkonsolen går sönder gör Jordan och Patrick upp en plan för att ha råd med en ny – och i en video vädjar Jordan om donationer till en påhittad cancerbehandling. Lögnen går snabbt överstyr och konsekvenserna blir större än någon kunnat ana.

Om filmen Juniors

Land: Frankrike
År: 2023
Talat språk: Franska
Textat språk: Svenska
Längd: 95 minuter
Regi: Hugo Thomas
Åldersrekommendation: 12 år+

Filmhandledning: Ja

Tema: Humor, moral, vänskap

Senast ändrad: 2024-03-13