Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Norrtälje nyckel

Norrtälje nyckel tilldelas medborgare som med hänsyn till sin verksamhet eller sina insatser i övrigt ansetts förtjänta av en utmärkelse från kommunens sida. Hedersbelöningen kan delas ut både till medborgare i kommunen och till andra förtjänta personer. År 2024 tilldelades Peter Kauffmann, ägare till butiken Spel&Sånt, Norrtälje nyckel.

Norrtälje nyckel.

Norrtälje nyckel tilldelas sedan år 1994 personer som med hänsyn till sin verksamhet eller sina insatser i övrigt ansetts förtjänta av en utmärkelse från kommunens sida, till exempel särskilt förtjänstfulla insatser för kommunen och dess utveckling inom näringsliv, samhällsbyggande, kultur, gärningar i hembygd eller föreningsliv. Hedersbelöningen kan delas ut både till medborgare i kommunen och till andra förtjänta personer. Hittills har 35 nycklar delats ut.

Den nyckel som mottagaren får skapades inför kungabesöket år 1988 av konstnären Råland Roos, med förlaga av den stadsnyckel som år 1877 skänktes till Nordiska museet av stadsfullmäktige i Norrtälje. Stadsnycklen sägs vara den nyckel som användes för att låsa bommarna vid stadens sjötull i hamnen och landtull på Tullportsgatan under 1700-talet.

Mottagare av Norrtälje nyckel utses av en belöningskommitté som leds av kommunfullmäktiges ordförande. Utdelning brukar ske på kommunens nationaldagsfirande i Societetsparken i Norrtälje stad.

Nyckel nummer 1 överlämnades till kungen vid hans besök i Norrtälje 1988. Nyckel nummer 2, 3 och 4 överlämnades till kommunens vänorter i Danmark, Finland och Norge. Nyckel nummer 32 överlämnades till kronprinsessan Victoria vid hennes besök under Norrtälje stads 400-årsjubileum 2022.

Mottagare av Norrtälje nyckel

Nyckel nummer 35 tilldelades Peter Kauffmann 2024.

Peter Kauffmann med kommunstyrelsens ordförande Åsa Wennerfors och vice ordförande Lenneke Sundblom står tillsammans i ett ljust rum, håller i en plakett, diplom och blombukett och ler in i kameran

Juryns motivering:

Peter Kauffmann startade företaget Spel & Sånt 1999 och firar i år 25 år. Under alla år har Peter gått tvärt emot en trend med färre fysiska butiker inom sin bransch och har i stället utökat och utvecklat sin verksamhet. Nu på senare år har Spel & Sånt även startat en arkadhall i anslutning till butiken som besöks flitigt av entusiaster och spelsugna.

För sin service och unika butik har de belönats med flera utmärkelser, vunnit priser och lockar besökare från hela landet till Norrtälje för att uppleva butiken på plats. Spel & Sånt är ofta förekommande på mässor och olika event runt om i landet, och är en god ambassadör för Norrtälje.

Peter Kauffmann förtjänar därför Norrtälje nyckel 2024.

Nyckel nummer 34 tilldelades Michael Blum, kulturarbetare, 2023.

Utdelning av Norrtälje nyckel till Michael Blum 2023

Juryns motivering:

Michael Blum har under lång tid spridit kunskap om Norrtälje kommuns historia, för såväl invånare som turister och även för H.K.H Kronprinsessan Victoria vid hennes besök i Norrtälje 2022. Han har gjort det med stor inlevelse och en aldrig sinande entusiasm. Fakta och anekdoter varvas med sång och musik, och inte minst en stor portion humor! Det sociala och kulturella engagemanget har varit tydligt. Michael Blum har också turnerat med ett program speciellt anpassat för kommunens äldreboenden, vilket varit mycket uppskattat, inte minst under pandemin då de boende var isolerade från familj och vänner. Michael Blum är en mycket värdig mottagare av Norrtälje nyckel 2023.

Nyckel nummer 33 tilldelades Thomas Sving, kyrkomusiker, 2022.

Thomas Sving får Norrtälje nyckel 2022

Juryns motivering:

Det är nog få kommuninvånare som inte vet vem Thomas är, verkligen en bygdens son. Han har med sin sång och musik omfamnat otroligt många människor. Under ett halvsekel har han haft tjänster som kantor i flera av kommunens församlingar. Thomas har förstås spelat på högmässor, men också på bröllop, dop och begravningar. Men inte bara det, han har övat och leder ett flertal körer och gör så fortfarande. Luciafiranden betyder mycket för de flesta och Thomas har organiserat det på ett otal ställen, inte minst i lokala bygdegårdar. Ett annat signum hos Thomas är hans vida nätverk, speciellt med äldre kommuninvånare. Han känner nästan alla och byter alltid ett vänligt ord av omtanke när de möts. Han följer dem genom livet med vackra minnesord vid vägens slut. Han är och har varit en stor glädjespridare, en tongivande profil i vår kommun. Man blir glad bara av att träffa Thomas.

Nyckel nummer 32 tilldelades kronprinsessan Victoria 2022 i samband med stadens 400-årsjubileum.

Norrtälje firade 400 år och fick besök av kronprinsessan Victoria.Foto: Per Grothwww.pergroth.com

Nyckel nummer 31 tilldelades IVA-personalen, Norrtälje sjukhus 2021.

Juryns motivering:

En av årets Norrtälje Nycklar tilldelas IVA Norrtälje sjukhus. Nu under ett snart ett och ett halvt år har personalen inom sjukvården kämpat hårt för att rädda livet på oss kommunmedborgare. Under extrema förhållanden har de arbetat varje dag för att ta hand om oss. Det är svårt att förstå vilka uppoffringar de har gjort. Men om inte övriga avdelningar och enheter lojalt hade ställt upp hade det inte gått. Belöningen fokuserar på IVA, men många har ställt upp. Vi är alla djupt tacksamma för vad som åstadkommits. IVA på Norrtälje sjukhus är värdiga mottagare av Norrtälje nyckel 2021.

Nyckel nummer 30 tilldelades Tomas Persson, Roslagsbageriet 2021.

Juryns motivering:

En av årets Norrtälje Nycklar tilldelad Tomas Persson, Roslagsbageriet. Tomas har redan gjort mycket i sitt liv inom näringsverksamhet. Det är lätt att bli litet matt, då man lyssnar på vad han berättar. Han säger sällan nej till nya affärsidéer. Nu är det Roslagsbageriet och Café Hörnan som gäller. Vi får hoppas, att de verksamheterna kan få utvecklas i Tomas regi. Produkterna tas fram med fokus på kvalitet, miljö och närhet, i samverkan med företag som står för samma idéer. Tomas Persson tog tidigt initiativ till en insamling för att bjuda kommunens sjukvårdspersonal på smörgåsar under pandemins första hårda slag mot samhället. Det blev väldigt lyckat. Tomas Persson är en värdig mottagare av Norrtälje nyckel 2021.

Nyckel nummer 29 tilldelades Anna Malvina Svennung 2020.

Juryns motivering:

Anna Malvina Svennung sätter Norrtälje kommun på kartan, utan att det kostar kommunen något.

Livsresan började i USA och fortsatte i Alingsås och Uppsala. För 10 år sedan bosatte sig Anna Malvina i Norrtälje kommun. Både Uppsala och Norrtälje valde hon för att det finns roddklubbar. Efter studenten blev det ett återbesök i USA. Där tändes intresset för rodd. Och så har det förblivit.

Det går inte att försörja sig på rodd, så Anna Malvina har också ett heltidsarbete. Hon har en filosofie magister i kostvetenskap och är legitimerad dietist Anna Malvina arbetar inom sjukvården i kommunen.

Anna Malvina Svennung har en järnvilja. Som alla idrottare på världsnivå måsta man försaka mycket och ha en stor självdisciplin med ett stramt dagsschema. Som enda roddare uttogs hon till OS i Rio de Janeiro. Det var tufft att ta sig dit med många kvalificeringslopp. Hon vann alla. Anna Malvina är både svensk och nordisk mästare i rodd.

Anna Malvina började sent med rodden, men hon kan hålla på länge. Hon har långsiktiga mål med sin rodd.

Vi har inte haft så många olympier boende i kommunen. Norrtälje kommun är stolt över att ha en sådan i Anna Malvina. Att träffa henne är smittande positivt. Man blir glad av att bara se Anna Malvina.

Förhoppningsvis kan det uppmuntra andra att komma igång med rörelse, idrott och tävlande. Anna Malvina Svennung är väl värd att uppmärksammas med Norrtälje nyckel år 2020.

Nyckel nummer 28 tilldelades Inga Gustafsson 2019.

Juryns motivering:

Inga Gustafsson har under många årtionden medverkat i fostran av barn och unga i Väddöbygden med omnejd. Redan år 1938 blev Inga aktiv inom IOGT-NTO. Det har hon varit i över 60 år.

Inga är en boren organisatör, bland annat har hon organiserat bussresor inom Sverige för hugade resenärer. Det finns nog ingen ort dit bussarna inte har gått. Inga har organiserat allsångskvällar på Solhem och i Grisslehamn i över 40 år.

Under Ingas långa liv, nu 93 år, har hon varit med om många typer av arbeten. Det har varit mycket handel, både i Stockholm och i kommunen, men också inom massmedia, Norrtelje Tidning och Uppsala Nya Tidning, och bank, Roslagens Sparbank.

Redan år 2004 nominerades hon för första gången till utmärkelsen. En kämpe som verkat i hembygdens utveckling och inom föreningslivet. Inga är en förebild – en eldsjäl som saknar motstycke.

Nyckel nummer 27 tilldelades Roslagsblomman 2018.

Juryns motivering:

Roslagsblomman är en ideell förening som stödjer barn och ungdomar i ekonomiskt utsatta familjer i Norrtälje kommun. Årets mottagare av Norrtälje nyckel, Marie Sandström och Carina Blom, är grundare av Roslagsblomman.

Utifrån individens behov görs ekonomiska insatser för att ge unga en aktiv och meningsfull fritid från att man går i klass 1 till 3:an i gymnasiet. Målet är att alla barn/ungdomar i kommunen ska ha samma förutsättningar och möjligheter till att utöva idrott, musik eller andra aktiviteter.

Roslagsblomman ger unga stöd i vardagen, som i sin tur leder till social gemenskap, bättre hälsa och ett positivare samhällsklimat till förmån för både individen och kommunen. Marie och Carina brinner för arbetet med och för allas lika värde. Roslagsblommans omfattande och ideella insatser är väl värda Norrtälje nyckel 2018.

Nyckel nummer 26 tilldelades Mikael Teurnberg 2017.

Juryns motivering:

Han får den för ett starkt personligt ledarskap och en vilja av järn inspirerat sin klubb till stordåd och svenskt mästerskap.Mikael Teurnberg har under en lång tid levt och lever fortfarande för speedway.

Han är född i speedwayorten Målilla, men det är som lagledare och sportchef i Rospiggarna från Hallstavik han har lett ett lag till vinst i Elitserien och ett nytt SM-guld förra året.Mikael har dessutom, i sann entreprenörsanda, varit den drivande kraften för att EM i speedway kommer att köras i Hallstavik i år, något som gör att Hallstavik och Norrtälje kommun kommer att synas i hela Europa. Mikael Teurnberg är en värdig mottagare av Norrtälje nyckel 2017.

Nyckel nummer 25 tilldelades Yvonne och Hans Edlund 2016.

Juryns motivering:

Bönderna/företagarna Yvonne och Hans Edlund har gjort och gör en betydande insats för Norrtälje kommun och inte minst för Väddöbygden. De båda brukar en bondgård som funnits i släkten sedan början av 1900-talet. Då fanns det en handfull kor, hästar och höns på gården.

Idag har den utvecklats till en modern ekologisk gård/mejeri med 80 mjölkkor. Mjölkproduktion anses allmänt som olönsam, men Edlunds har utvecklat produktutbudet på ett fantastiskt sätt i sitt mejeri. Där säljs nu ost, smör, filmjölk och yoghurt och inte minst glass, men man har också besöksnäring med bland annat kosafari. Deras produkter går att finna på flera ställen i kommunen men också utanför. Besöksnäringen gör att man bidrar till turistbesök i kommunen, till och med av kungahuset under år 2013.

Edlunds samarbetar med andra lokala företagare och tillsammans lyfter man Väddöbygden. Under åren har man fått ta emot en mängd utmärkelser, både stora och mindre. Yvonne och Hans Edlund är väl värda hedersbelöningen Norrtälje nyckel 2016.

Nyckel nummer 24 tilldelades Susanne Pontvik 2015.

Juryns motivering:

Susanne Pontvik har med sin berömvärda kreativitet och sin stora Idérikedom gjort sitt företag, Café Chocolate, till en kulturinstitution i Rimbo. Genom förnämliga konstutställningar, teaterföreställningar, musik, föreläsningar och inte minst den välskötta caféverksamheten har hennes företag blivit känt och uppskattat långt utanför Norrtälje kommuns gränser. Även hennes engagemang för barn och ungdom är omfattande.

Nyckel nummer 23 tilldelades Cathrine och Hans Edblad 2014.

Juryns motivering:

Företagandet började i liten skala i Stockholm men flyttade ut till ett garage på Singö. Utvecklingen sker i små steg och med återinvesteringar i den egna verksamheten. Idag sker tillverkning i bland annat Kina och Indien och produkterna spänner över ett mycket vitt fält, ett livskoncept.

Edblad har utveckling och försäljning på flera ställen, bland annat Singö, Grisslehamn, Gåsvik och Norrtälje, samt på flera andra platser i Sverige och med återförsäljare internationellt. I högsäsong har man upp emot 90 anställda.

Nyckel nummer 22 tilldelades Hans Alfredsson 2013.

Juryns motivering:

Lantbrukaren, företagaren och föreningsmannen Hans Alfredsson har en lång aktiv bana bakom sig och är fortfarande aktiv. Det första engagemanget var banvallen mellan Rimbo och Rånäs, där väcktes intresset för samhällsutveckling och möjligheten att göra skillnad.

Inom företagsorganisationer var Hans Alfredsson ordförande i Företagarna Sjuhundrabygden. Hans har varit med om att bygga bland annat två fotbollsplaner, ishall och handbollshall i Rimbo. Rimbo IF har i Hans Alfredsson haft en engagerad ordförande i 33 år. En stor del av Rimbos idrottsrörelse har legat i hans händer. Nu är det föreningen Rimbo Framtid som gäller med bland annat ungdomsbostäder i Rimbo. Föreningsmannen Hans Alfredsson är en engagerad medborgare väl värd hedersbelöningen Norrtälje nyckel 2013.

Nyckel nummer 21 tilldelades Åke Fagerström 2012.

Juryns motivering:

Ishockeybacken, byggaren och fastighetsförvaltaren Åke Fagerström har en lång och produktiv bana bakom sig och är fortfarande aktiv. Inom näringslivet är Åke Fagerström involverad i många projekt i Norrtälje kommun. Han arbetar för att utveckla stadens kärna med både bebyggelse och ny handel.

Åke Fagerström medverkar till att utveckla näringslivet bland annat genom att anlita lokala företag vid beställning av uppdrag och tjänster. Som mycket ung back i Norrtälje Ishockeyklubb var han med att lyfta laget till allsvenskt kvalspel. Badet i Rimbo kom också till genom en lösning där Åke Fagerström var inblandad. Nu arbetar han med projekt för vår skärgård.

Åke Fagerström har gjort förtjänstfulla insatser för kommunen och dess utveckling inom näringsliv, samhällsbyggande och idrott och är väl värd hedersbelöningen Norrtälje nyckel 2012.

Nyckel nummer 20 tilldelades Bertil Kumlien 2011.

Juryns motivering:

Bildkonstnären, tecknaren och illustratören Bertil Kumlien har en lång och produktiv konstnärsbana bakom sig och är fortfarande i fullt skapande. Bertil Kumlien har skapat bestående värden för kommunen bland annat genom sin skrift om Rådhuset, uppvaktningskort, målningen i Roslagens Sjukhus, där han i bild beskriver Roslagen.

Med sina många akvareller med motiv från kommunens skärgård har Bertil Kumlien spridit bilden av vår vackra natur. Bertil Kumlien har ritat kungliga monogram, Nobeldiplom, vinetiketter, frimärken och exlibris. Han har även medverkat med bild och text i dagspressen, illustrerat vinlandskap för Systembolagets skyltningar och framför allt skildrat sin älsklingsmiljö, skärgården och givit ut ett flertal böcker. Konstnären Bertil Kumlien är en riktig Norrtäljeambassadör väl värd hedersbelöningen Norrtälje nyckel 2011.

Nyckel nummer 19 tilldelades K-G Ekeberg 2010.

Juryns motivering:

Lagman K-G Ekeberg har med framgång värnat Norrtälje Tingsrätt, som är viktig för Norrtälje kommun och dess innevånare. För att bygga ett samhälle är dess rättsinstanser viktiga byggstenar och att de finns lokalt betyder mycket.

Tingsrätten är som spindeln i nätet för många viktiga funktioner i samhället. I K-G Ekeberg har vi en modern och kompetent domare, som skapar en god stämning kring sig. Ekeberg är väldigt kommunikativ och älskar att skriva förståeliga domar som håller för kritik. Lagman K-G Ekeberg är väl värd hedersbelöningen Norrtälje nyckel 2010.

Nyckel nummer 18 tilldelades Erik Eriksson 2009.

Juryns motivering:

Författaren Erik Eriksson har gjort och gör en betydande insats för Norrtälje kommun och inte minst för Grisslehamn. Grisslehamn har en spännande historia som yttersta punkten för Sverige mot ett tidvis fientligt Ryssland.

Under Märkesåret 2009, 200 år efter året då Sverige delas och grunden till ett fritt Finland skapas, är Grisslehamn speciellt intressant. Författaren sprider med sin romansvit om familjen Nygren kunskap om samhället Grisslehamn, som här skildras i historisk tid och fram till modernare tid. Erik tar emot besök i Grisslehamn, men håller också föreläsningar på andra håll i Sverige. På det sättet sprids ett intresse för orten. Författaren Erik Eriksson är väl värd hedersbelöningen Norrtälje nyckel 2009.

Nyckel nummer 17 tilldelades Therese Baalack 2008.

Juryns motivering:

Therese har med sin gedigna bakgrund, en obändig vilja, entusiasm och stor arbetslust skapat sitt företag En Liten Smula. Det finns nog ingen boende i kommunen som inte känner till Thereses konditori. Google ger 2000-3000 träffar på En Liten Smula plus Norrtälje eller Roslagen. Therese företag är alltså också vida känt långt utanför kommunens gränser.

En Liten Smula drar besökare till kommunen och bidrar med sina generösa öppettider, alla dagar i veckan, till ett turistvänligt Norrtälje. Företaget sysselsätter cirka 15 ungdomar och bidrar på så sätt till arbetstillfällen. Therese sprider kännedom om sitt konditori på många sätt, bland annat genom att delta i tävlingar, skriva böcker, genom radio och TV.

På En Liten Smula tänker man på kvalitén i alla dess aspekter. Få människor har gjort så mycket för att sprida kännedom om Norrtälje som Therese har gjort. Therese Baalack är väl förtjänt av utmärkelsen Norrtälje nyckel år 2008.

Nyckel nummer 16 tilldelades Hans Helander 2007.

Juryns motivering:

Hans Helander har vigt sitt liv till att få oss medmänniskor att röra på oss och därmed bidra till att vi får ett gott liv. Hans har med gott humör, stor entusiasm och massor med energi byggt upp Friskis och Svettis i snart sagt hela kommunen. Oss alla medborgare till gagn och glädje.

Hans står för många av de goda egenskaper man skulle önska många andra. Hans smittar av sig med sin entusiasm, men han får också väldigt mycket omsatt i praktiken. Det är svårt att förstå att Hans orkar hålla sitt höga tempo, men han fortsätter oförtruten med att försöka få oss andra att förstå att motion och aktivitet under trevliga former är bra för oss.

Få människor har gjort så mycket för friskvården i kommunen som Hans har gjort. Hans Helander är väl förtjänt av utmärkelsen Norrtälje nyckel 2007.

Nyckel nummer 15 tilldelades Barbro Henriksson 2006.

Juryns motivering:

Barbro Henriksson tilldelas Norrtälje Nyckel för sitt mångåriga ideella engagemang i Herrängs Folkets Hus och dess verksamhet. Hon har arbetat med en från barn- och ungdomen formad tro på varje människas möjlighet att påverka en bygds utveckling.

Barbro Henrikssons förtjänstfulla insatser i sin hembygd med bl a initiativtagande till och ledning av den lokala revyn och framtagandet av Boken om Herräng har krönts av den utveckling som den årliga internationella danslägret i Herräng fått. Under fyra intensiva sommarveckor samlas ett stort antal dansintresserade och över hälften kommer från andra länder.

Det är ett lysande exempel på hur ideellt arbete och engagemang kan få en verksamhet att växa långt över det som kunde förväntas. På detta sätt skapas livslånga kontakter och vänskapsband över nationsgränserna.

Nyckel nummer 14 tilldelades Lennart Jansson 2005.

Juryns motivering:

Lennart Jansson tilldelas Norrtälje Nyckel 2005. Vem kunde vara mer välförtjänt? Lennart Jansson har under ett stort antal år i muntlig och skriftlig form presenterat Norrtälje stad och kommun. Otaliga är de kommunbesökare som på ett mycket sakkunnigt och engagerat sätt guidats till kommunens olika sevärdheter. Med sitt sanna intresse för historia har Lennart Jansson kunnat förmedla bakgrunden till och historien bakom olika byggnader, museér och minnesmärken.

Lennart Jansson måste räknas till en av kommunens stora kulturpersonligheter. Han har på ett unikt sätt förmedlat och spritt kunskap om Norrtälje kommun. Lennart Jansson har även engagerat sig i kommunens internationella kontakter och då speciellt vänorterna i österled. En stor ideell insats i ett flertal föreningar och för kommunens väl belönas med Norrtälje nyckel 2005.

Nyckel nummer 13 tilldelades Birgitta Collin 2004.

Juryns motivering:

Birgitta Collin har genom Collins ostbod, med dess unika sortiment gjort Norrtälje känt och till en vallfartsort för ostkonnesörer. Hon har samtidigt förmedlat kunskap om ostar, företrädesvis franska, till Norrtälje kommuns invånare.

Besöken i ostboden innebär en kunskapsöverföring till nya generationer om urgamla europeiska traditioner att tillvarata mjölk från kor, får och getter. Vad kan passa bättre i en landsbygdskommun som Norrtälje? Hon är en genuin köpman med stor kunskap inom sitt specialområde och med kvalitet som adelsmärke. Birgitta Collin har valt småskalighet i den egna verksamheten och själv sökt upp små leverantörer i Frankrike och skapat långsiktiga affärsrelationer.

Nyckel nummer 12 tilldelades Hans Davidsson 2003.

Juryns motivering:

Åke Söderman tilldelas Norrtälje Nyckel år 2001 för att han i många olika

Hans Davidsson har genom en storartad och uthållig ideell insats varit drivande i bildandet och utvecklandet av Rånäs 4H. Klubben är idag en av de framgångsrikaste friidrottsklubbarna i Sverige.

Steget från landsbygdsförening till elitklubb är långt och svårt, men Hans Davidsson har lyckats att förena breddsatsningar med elitverksamhet på ett beundransvärt sätt. Han är och har genom engagemang, visionär förmåga och en stor arbetsinsats varit ett föredöme som idrottsledare. Rånäs 4H har etablerat verksamhet på flera orter i kommunen och på ett flexibelt sätt anpassat sig till omvärldens förändringar.

Nyckel nummer 11 tilldelades Lennart Hasselfeldt 2002.

Juryns motivering:

Lennart Hasselfeldt har tilldelats Norrtälje Nyckel år 2002 för att han tog initiativet till att få det gamla ångfartyget S/S Norrtelje till Norrtälje stad samt hans mycket stora arbetsinsats i anslutning härtill och under alla år därefter.

Det var hösten 1967 som Lennart Hasselfeldt startade "Räddningsaktionen" och som kröntes med framgång den 28 juli 1968 då S/S Norrtelje anlöpte hamnen i Norrtälje. Under alla åren sedan dess har Lennart Hasselfeldt medverkat till att S/S Norrtelje är en omtyckt och väl fungerande restaurang.

Nyckel nummer 10 tilldelades Åke Söderman 2001.

Juryns motivering:

Åke Söderman tilldelas Norrtälje Nyckel år 2001 för att han i många olika organisationer, främst inom kultursektorn, under många år och fortfarande är starkt engagerad och gör en mycket stor ideell arbetsinsats till stor glädje och nytta för många människor.

Nyckel nummer 9 tilldelades Karl-Bertil Thorin 2000.

Juryns motivering:

Arkitekt SAR Karl-Bertil Thorin tilldelas Norrtälje Nyckel år 2000 för att han med sin gedigna kunskap och yrkesskicklighet deltagit i och påverkat gestaltningen av Norrtälje kommuns utveckling. Han har genom sitt känsliga arbetssätt anpassat ny bebyggelse till den så värdefulla och uppskattade byggnadstraditionen i Roslagen. Även omfattande ombyggnadsarbeten har projekterats i den andan att bevara och förstärka de unika byggnadsmiljöerna i Norrtälje kommun.

Nyckel nummer 8 tilldelades Åke Andersson 1999.

Juryns motivering:

Åke Andersson tilldelas Norrtälje nyckel för ett mångårigt förtjänstfullt arbete som föreningsledare inom motorsporten i Hallstaviksområdet.

Nyckel nummer 7 tilldelades Gunhild Stensmyr 1997.

Juryns motivering:

Gunhild Stensmyr har med mod och kraft målmedvetet drivit konsthallen i Norrtälje på ett sådant sätt att konsthallen blivit föremål för ett allmänt riksintresse och sedermera utsetts till årets museum. Hon har med okonventionella och nya grepp skapat debatt om kulturens villkor och förutsättningar i samhället.

Nyckel nummer 6 tilldelades Gunnar Brusewitz 1995.

Juryns motivering:

Gunnar Brusewitz är en av våra främsta Roslagsskildrare. Han har under årens lopp på ett kärleksfullt sätt skildrat Roslagens natur och historia. Gunnar Brusewitz förmåga att i ord och bild beskriva Roslagen är unik.

Nyckel nummer 5 tilldelades Björn Waldegård 1994.

Juryns motivering:

Björn Waldegård har under många år haft stora idrottsliga framgångar inom bilsporten, både nationellt och internationellt. Dessa framgångsrika presentationer har gjort honom själv känd och därmed har han på ett förtjänstfullt sätt bidragit till att göra kommunen känd, både inom och utom Sveriges gränser. Waldegårds framgångar har inspirerat ungdomar och föreningar i kommunen till satsningar inom motorsporten.

Senast ändrad: 2023-05-25