Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Frågor och svar om Aktivitetsbanken

Här har vi samlar vanliga frågor och svar om Aktivitetsbanken. Listan kommer fyllas på med fler frågor och svar under 2025.

Saknar du svar på någon av dina frågor? Kontakta Aktivitetsbanken, aktivitetsbanken@norrtalje.se

Aktivitetsbanken öppnar under våren 2025 på Lommarvägen 1 i Vigelsjö. 

Aktivitetsbanken drivs av Norrtälje kommun i samverkan med Roslagens Sparbank. Aktivitetsbanken samarbetar även med Norrtälje vatten och avfall, Roslagsbostäder och det lokala föreningslivet.

Lämna

Från 26 oktober 2024 kan du lämna in saker till Aktivitetsbanken på Görla återvinningscentral, Salmunge återvinningscentral och Häverö återvinningscentral under återvinningscentralernas öppettider. Från och med våren 2025 när Aktivitetsbankens butik på Lommarvägen 1 har öppnat kan du lämna in dina saker där.  

Från och med den 26 oktober kan du lämna in saker till Aktivitetsbanken på Görla återvinningscentral, Salmunge återvinningscentral och Häverö återvinningscentral under ordinarie öppettider på respektive återvinningscentral. Vi tar inte emot större och skrymmande utrustning i containern. Vill du lämna större utrustning så kontakta Aktivitetsbanken för vidare information, aktivitetsbanken@norrtalje.se.

Återvinningscentralernas öppettider

Vi tar emot all sorts kultur-, sport- och friluftsutrustning som instrument, sällskapsspel, campingprylar, idrottsutrustning och mycket annat.
Utrustningen behöver vara hel och ren. Om ditt material inte uppfyller Aktivitetsbankens standard är det inte säkert att det återbrukas utan lämnas istället till återvinning.

Vi kontrollerar och ser till att utrustningen är i gott skick, märker upp den och sedan lägger vi upp det i vår Aktivitetsbank så låntagaren kan se vilka prylar som finns.

Om utrustningen inte uppfyller Aktivitetsbankens standard är det inte säkert att materialet återbrukas utan lämnas i stället till återvinning.

Nej det utgår ingen ersättning för inlämnade saker. Det går inte heller att få tillbaka saker som man lämnat till Aktivitetsbanken då vi inte kan spåra bidragsgivaren.

Låna

Alla kan låna utrustning på Aktivitetsbanken. Från sex år kan du skaffa ett eget lånekort med målsmans godkännande. För stora sällskap till exempel skolklasser, fritidshem, seniorgrupper med mera behöver ert besök förbokas för att vi ska kunna ge er bästa möjliga service. Kontakta oss på aktivitetsbanken@norrtalje.se.

Allt inom kultur-, sport- och friluftsutrustning som instrument, sällskapsspel, campingprylar, idrottsutrustning och mycket annat. Utbudet kan variera så gå in i vårt lånesystem eller kom förbi Aktivitetsbanken på Lommarvägen 1 för att se vad som finns inne. 

Aktivitetsbankens lånesystem (aktivitetsbanken.welib.se)

Det är gratis att låna men du behöver ett lånekort.

Lånekort registrerar du och får på plats i Aktivitetsbanken. Barn kan skaffa ett lånekort från att de är sex år gamla. Då krävs målsmans tillstånd och målsmannen ansvarar också för barnets lån.

 

Du lånar med ditt lånekort på plats i Aktivitetsbankens lokal på Lommarvägen 1 i Vigelsjö. Aktivitetsbanken öppnar för utlåning under våren 2025.

Om du tappar ditt lånekort eller om kortet blir stulet ska du anmäla det till Aktivitetsbanken så att kortet spärras. Nytt kort hämtas på Aktivitetsbanken och kräver ny låneförbindelse som målsman skriver på i de fall där målsman krävs.

Utlåningstiden för utrustning är 14 dagar. 

I Aktivitetsbankens lånesystem kan du se vad det finns för utrustning att låna. Har du ett registrerat lånekort på Aktivitetsbanken kan du även logga in på Mina sidor och se dina aktuella lån och när de ska återlämnas. 

Nej det går inte att stå i kö eller reservera utrustning. 

Du behöver vänta i minst 24 timmar för att låna om en produkt som du precis har haft.

 

Utrustningen är till för att användas och ibland händer det att utrustningen går sönder. Skulle detta ske vill vi att du återlämnar utrustningen till Aktivitetsbanken. Ibland är det möjligt att reparera skadan och därmed förlänga utrustningens livslängd. Går inte utrustningen att laga så finns kanske möjlighet att plocka reservdelar från den innan vi tar den vidare till återvinningen. Aktivitetsbanken har inga straffavgifter så det kostar ingenting när någonting har gått sönder.

Lån och användning av utrustningen sker på egen risk. Meddela Aktivitetsbanken om du skadar dig när du använder utrustningen. Vi kontrollerar och vid behov reparerar utrustningen. 

All utrustning är skänkt av privatpersoner, föreningar och organisationer. Undantag är utrustning för personer med funktionsnedsättning.

Vår ambition är att ha ett urval av parasportutrustning och annan utrustning som är anpassad och/eller kan användas av personer med olika funktionsnedsättningar. Utrustning för personer med funktionsnedsättning kan i vissa fall köpas in av Aktivitetsbanken då denna typ av utrustning är mycket begränsat.

Senast ändrad: 2024-10-22