Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Politisk inriktning (Trästaavtalet)

Här kan du läsa den politiska inriktningen som gäller för Norrtälje kommun fram till valet 2026.

Trästaavtalet

Bakom den politiska inriktningen (som kallas Trästaavtalet) står Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Kommunens styre togs över av Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna, Miljöpartiet (med stöd av Vänsterpartiet) vid kommunfullmäktige den 23 september 2024, från det tidigare styret bestående av Moderaterna, Sverigedemokraterna, Liberalerna och Kristdemokraterna.

Trästaavtalet

Norrtälje kommuns invånare och företag förtjänar politiker som tar ansvar. Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet har samlats i ett mittenstyre för Norrtälje kommun. Vi har enats för att slå vakt om grundläggande principer om demokrati och mänskliga fri- och rättigheter samt att ta ett gemensamt ansvar för ekonomin och en rad reformer för Norrtäljes invånare och företag. Vi är ett styre som delar visionen om en kommun där alla barn går i skolan och lär sig mer, där ingen ska gå utan arbete, där vi har en rik fritid för alla och där vi har en god äldreomsorg. En kommun där drömmar kan förverkligas. Där du kan vara trygg i alla livets skeden. Med satsningar på hållbarhet och klimat värnar vi vår fantastiska natur och Norrtälje kommun hamnar i framkant av den gröna omställningen. Tillsammans med invånarna, företagen och civilsamhället hittar vi nya lösningar för vår gemensamma utveckling med framtidsanda, jämlikhet och frihet i vår kommun.

Vi ser med stort allvar och ödmjukhet på den uppgift vi står inför. Vi tillträder mitt i en mandatperiod med krig i vårt närområde och skakig ekonomi. Utmaningarna är många. Tiden för att genomföra viktiga reformer inom kvarvarande mandatperiod är kort, men det vi tar oss an idag gör vi också långsiktigt. Vårt samarbete tar ut en ny riktning där vi lägger grunden för en sammanhållen kommun. Med satsningar på lärarna och skolorna höjer vi kunskapsresultaten och ger våra barn bättre förutsättningar. Våra mål är högt ställda, vi ska bli en av landets bästa skolkommuner. Vi skapar en välfungerande äldreomsorg för att säkra kvalitén och möta ökande behov. Hand i hand med företagen och civilsamhället i alla delar av vår kommun driver vi på utvecklingen med jobb, bostäder och infrastruktur och ser till att landsbygderna och skärgården prioriteras.

Vi kommer samla kommunen och se till att arbetet mot brottsligheten och för en ökad trygghet finns med i varje steg. Vi drar en tydlig linje, här ska det gälla nolltolerans mot alla former av brottslighet, inte minst välfärdsbrottslighet. Vi måste arbeta uppsökande och förebyggande med åtgärder innan konsekvenserna blir för stora. Tryggheten är något vi prioriterar högt.

I denna politiska plattform pekar våra fyra partier ut vår gemensamma inriktning och prioriteringar. Vårt mittensamarbete ska präglas av framtidstro, handlingskraft och ett inlyssnande ledarskap. Vårt löfte till invånarna och företagen är en grönare, tryggare och friare kommun där framtidstron växer i takt med varje individs livsresa här i Roslagen.

Norrtälje kommuns ekonomi ska vara stabil trots en orolig omvärld. Politiken ska göra allt i sin makt för att se till att invånarna och företagen får de bästa möjliga förutsättningarna att klara det svåra ekonomiska läget. En oförändrad skattesats och en långsiktig hushållning med den kommunala ekonomin, där vi värnar överskottsmålet, gör att vi ger hela kommunen rätt förutsättningar idag och samtidigt säkrar framtidens välfärd. De intäkter kommunen får från kommuninvånarna, staten och från markförädling ska användas på ett effektivt och långsiktigt hållbart sätt. Varje skattekrona ska värnas med noggrann kostnadsstyrning, och de kommunala bolagen ska rustas för att klara kommande investeringar.

Mittenstyrets gemensamma prioriteringar

  • En kommunal ekonomi i balans som når årliga överskott på minst två procent över tid.
  • Möjliggöra en växande befolkning, inte minst fler barnfamiljer, genom hållbart bostadsbyggande.
  • De kommunala bolagen ska fortsatt bidra till samhällsnytta och avkastningskraven ska ligga på rimliga nivåer.
  • Reningsverk och andra större VA-investeringar som gynnar hela kommunen ska kunna samfinansieras av skattekollektivet för att hålla nere avgifterna.
  • Offensiva krav för ekonomisk, social och ekologisk hållbarhet ska ställas i upphandlingar.
  • Skatten ska vara oförändrad resterande mandatperiod och kan sänkas när verksamheterna har prioriterats och när omvärldsläget och de ekonomiska förutsättningarna så tillåter.

I Norrtälje kommun ska barn och unga rustas väl för framtiden och ges möjlighet att nå sin fulla potential. Att Norrtäljes förskolor och skolor håller hög kvalitet är av största strategiska betydelse, både för barnens framtid och för kommunens utveckling. Alla elever ska känna sig trygga i skolan och skolmiljön ska präglas av lugn, studiero och glädje med fokus på att öka elevernas kunskaper. En genomförd skolgång är det bästa skyddet mot att hamna fel i livet, därför behöver vi jobba för att alla ska klara kunskapskraven. Med satsningar på elevhälsan och gratis skolfrukost hjälper vi också eleverna att orka hela skoldagen oavsett hur ekonomin hemma ser ut eller vilka personliga utmaningar barnet har. Personalen i förskolan, skolan och fritidshemmen bygger Norrtäljes framtid, elev för elev. I vårt Norrtälje så premieras det med konkurrenskraftiga löner, attraktiv arbetsmiljö i bra lokaler och fullt finansierad verksamhet så att personalen får bästa möjliga förutsättningar att utföra sitt uppdrag.

Mittenstyrets gemensamma prioriteringar

  • Flera olika satsningar ska genomföras för att höja såväl lärar- som rektorsyrkenas attraktivitet och för att säkerställa tillgången till behöriga lärare i hela kommunen. Bland annat vill vi höja lönerna för prioriterade grupper inom förskolan, skolan och fritidshemmen.
  • Möjliggör för samtliga grundskolor i kommunen att erbjuda små undervisningsgrupper i goda undervisningsmiljöer.
  • Ta fram en handlingsplan för att nå Skolverkets rekommendationer om barngruppstorlekar i förskolan.
  • Stärk elevhälsan för att kunna tillgodose alla elevers behov.
  • Påbörja ett skollyft där upprustning och ombyggnation av skol- och förskolelokaler samt skolgårdar ska prioriteras.
  • Gratis skolfrukost och frukt.
  • Mindre skolor och förskolor på landsbygden ska utvecklas och bevaras, och därför behövs en långsiktig strategisk satsning för att göra det möjligt.
  • Utveckla FLEX på Rodengymnasiet med fler möjligheter än samhällsvetenskapliga programmet.
  • Se över hur kulturskolan ska kunna vara verksam i landsbygdens skolor i anslutning till skoltid.
  • Planera för kommande behov av fler grundskoleplatser i egen regi.
  • Alla barn med annat modersmål än svenska ska ha rätt till modersmålsundervisning under hela grundskoletiden.
  • Säkra god kvalitet och tillgång till modersmålsundervisning, med särskild hänsyn till våra nationella minoriteter och finska i första hand.
  • Barn- och skolnämnden ska få full uppräkning för ökade kostnader och föränderligt elevunderlag. Nya uppdrag finansieras krona för krona.
  • Verka för etablering av en öppen förskola i Rimbo.
  • Förstärk kuratorfunktionen på ungdomsmottagningen.

Äldreomsorgen i Norrtälje kommun ska vara välfungerande och trygg och kommunens äldre ska få en god och jämlik vård och omsorg utifrån sina behov. Vår kommun har och står inför en fortsatt stor demografisk utmaning. Andelen invånare över 80 är högre än genomsnittet i landet och fortsätter att öka. Det ställer stora krav på äldreomsorgen och därför är det av yttersta vikt att vi arbetar hälsofrämjande, förebyggande och tar till oss av välfärdsteknik som underlättar för både personal och äldre samt ökar tryggheten. Äldreomsorgen i Norrtälje ska vara fri från oseriösa aktörer och hålla god kvalitet. Vi ska noggrant följa upp kvalitetskraven, oavsett om det rör sig om äldreomsorg i privat eller offentlig regi. För att förbättra äldreomsorgen krävs även bättre arbetsvillkor för personalen.

Mittenstyrets gemensamma prioriteringar

  • Ökad livskvalitet inom äldreomsorgen genom kvalitetshöjande åtgärder, som exempelvis mer tid för omsorg.
  • Ökad livskvalitet inom äldreomsorgen genom en bred satsning på näringsriktig mat av god kvalitet.
  • Planera för fler trygghetsboenden på fler platser i kommunen.
  • Stärka arbetet med att följa upp kvalitetskrav och ingångna avtal med tydliga konsekvenser och sanktioner när de inte följs.
  • Satsning på anhörigstödjarverksamheten för att kunna bedriva mer uppsökande arbete.
  • Fler och förstärkta korttidsplatser/avlastningsboenden.
  • Arbetsskor till personalen i äldreomsorgen.
  • Ta fram en handlingsplan för att på sikt kunna uppnå rätt till heltidsarbete respektive möjlighet till deltid för anställda inom välfärden.
  • Påbörja arbetet med en bättre inomhusmiljö och upprustning av kommunens särskilda boenden.
  • Säkra en långsiktig finansiering av KSON och Norrtäljemodellen.

Norrtälje ska ha en långsiktigt hållbar tillväxt och utveckling där hela kommunen ges möjlighet att växa. Stad, landsbygder och skärgård ska utvecklas tillsammans. Människor ska kunna bo och verka i hela vår kommun och vi ska ta vara på den fantastiska potential som erbjuds i vår del av Roslagen. Bostäder ska byggas för alla livets skeden i hela vår kommun. Vi behöver arbeta aktivt för att främja utvecklingen av infrastruktur och kollektivtrafik i hela kommunen. Landsbygds- och skärgårdsperspektivet ska beaktas i kommunala beslut. Formen och sättet som kommunal service ges på kan se olika ut, men vi strävar alltid efter att hämta kraft i det engagemang och de idéer för utveckling som finns lokalt.

Mittenstyrets gemensamma prioriteringar

  • Stärk tillgången till kommunal service i tätort, på landsbygderna och i skärgård genom exempelvis ökad tillgänglighet till kontaktcenter, samordning av service och mobila lösningar.
  • Inventera mark lämplig för byggnation av småhus och flerbostadshus i anslutning till de mindre orterna och landsbygderna med fördel där infrastruktur och service redan finns och kan utvecklas.
  • Säkerställ långsiktig utveckling av de mindre orterna och landsbygderna genom planeringsverktyg såsom planprogram eller förstudier, till exempel för Gräddö och Grisslehamn.
  • Påbörja arbetet med en fördjupad översiktsplan för Bergshamra samt skärgården.
  • Se över regelverket för skolskjuts i syfte att locka fler till de mindre skolorna på landsbygden samt ta hänsyn till säkra skolvägar.
  • Verka för ett förbättrat landsbygds- och skärgårdsperspektiv för infrastruktur och alla former av kollektivtrafik i samarbete med Region Stockholm.
  • Gör kollektivtrafiken till ett mer attraktivt val genom att exempelvis etablera en vänthall för bussresenärer i Hallstavik och se över hur ett försök med gratis fritidskort till SL-trafiken för skolelever ska genomföras.
  • Prioritera utvecklingen av Rimbo genom att ta fram en strukturplan för Rimbo centrum och resecentrum.
  • Intensifiera arbetet med att ta fram verksamhets- och industrimark med ett första fokus på Hallstavik.
  • Utred möjligheterna för att Norrtälje kommun genom Roslagsbostäder och Campus Roslagen ska kunna erbjuda fler och billigare hyresrätter och studentbostäder.
  • Kartlägg vilka områden i kommunen som lämpar sig för utbyggnad av sol- och vindkraft, samt vilka som inte är lämpliga.
  • Årligen förlägga ett av Kommunfullmäktiges möten vardera i Rimbo respektive Hallstavik.

Norrtälje ska vara en trygg kommun, både i vardag och i kris. Vi är övertygade om att samverkan mellan invånare och samhällets aktörer samt arbetssätt som bygger tillit är avgörande för att bygga ett tryggt och sammanhållet samhälle. Det framgångsrika arbetet med Trygg i Norrtälje kommun ska ges rätt förutsättningar till fortsatt goda resultat. Vi verkar för att brottsligheten ska minska i hela kommunen och intensifierar det brottsförebyggande arbetet, bland annat genom ökad samverkan med Polisen. Vi gör en rad trygghetssatsningar mot den växande välfärdsbrottsligheten. Vi ska också öka vår gemensamma beredskap och robusthet inför kriser.

Mittenstyrets gemensamma prioriteringar

  • Kommunens arbete med krisberedskap och civil beredskap ska prioriteras och hela civilsamhällets kraft behöver samlas i arbetet.
  • Antalet trygghetspunkter ska utökas till fler platser runt om i kommunen.
  • Arbeta fram en strategi för ökad egenförsörjning av lokalt producerade livsmedel samt möjliggöra etablering av fler kolonilotter.
  • Samverkan med polis, näringsliv, civilsamhälle och andra myndigheter ska stärkas och kommunens brottsförebyggande arbete ska samordnas genom Trygg i Norrtälje kommun, TiNK.
  • Inkludera det lokala näringslivet i kommunens brottsförebyggande arbete.
  • Trygghetsarbetet ska förstärkas genom att stimulera fler vuxna att engagera sig i nattvandrarverksamheten.
  • Fler ska uppmuntras att ta del av Trygghetsfonden och insatserna till brottsförebyggande åtgärder ska prioriteras.
  • Nolltolerans mot välfärdsbrottslighet och annan organiserad brottslighet ska råda och kommunen ska därför skärpa och samordna arbetet med att förhindra och bekämpa denna brottslighet.
  • Skärpa rutinerna vid nyanställningar, för att förhindra oegentligheter i verksamheterna.
  • Stödet till personer utsatta för våld i nära relation ska förbättras, med ambitionen att alltid erbjuda omedelbar respons och en fast kontakt.

Norrtälje kommun ska utvecklas i en hållbar riktning. Inriktningen ska vara att dagens behov ska tillfredsställas utan att vi äventyrar kommande generationers möjligheter. Det innebär att vi behöver vara rädda om den natur vi har, men också göra en klok och rättvis omställning för att minska vår klimatpåverkan, stärka den biologiska mångfalden och sträva efter rena och slutna kretslopp av material, energi och näringsämnen. Ett rikt naturliv och ett rikt fritidsliv hör på många sätt ihop och ger vår kommun unika förutsättningar att utvecklas och bli mer attraktiv för både invånare och näringsliv.

Mittenstyrets gemensamma prioriteringar

  • Inrätta ett kontor för hållbar utveckling under ett nytt utskott till Kommunstyrelsen med ansvar för omställningsfrågor rörande klimat, cirkulär ekonomi, energi, miljö och social hållbarhet.
  • Upprätta och följa upp en klimatomställningsplan i relation till kommunens koldioxidbudget.
  • Samordna och stötta förvaltningarnas, näringslivets och civilsamhällets arbete med hållbar utveckling och etablera lämpliga forum för sådan samverkan.
  • Initiera utbildningsinsatser om hållbarhet.
  • Kommunen ska bidra aktivt till den nationella strategin för cirkulär ekonomi.
  • Införa ett kommunalt hållbarhetsbidrag för föreningar samt erbjuda finansieringslots som kan hjälpa till med att hitta extern finansiering.
  • Fler grönytor för ökad biologisk mångfald, bättre klimatanpassning och förhöjd trivsel. 
  • 3-30-300-regeln ska tillämpas som norm vid stadsplanering.
  • Satsningar på lokala åtgärdsprogram och restaureringsinsatser för vattenförekomster i kommunen.
  • Arbeta för mer hållbara byggnader genom exempelvis intensifierat arbete med energieffektivisering, byggnation i trä samt solceller på byggnader.

Norrtäljes utveckling är till stora delar beroende av det lokala näringslivet. När företagen mår bra gynnas kommunen i form av arbetstillfällen, innovationer, service och skatteintäkter. Vi arbetar aktivt med att förbättra företagsklimatet, kontakten och samarbetet med de företagare som verkar i vår kommun. Företagsamhet och entreprenörskap ska premieras i Norrtälje kommun. Näringslivets perspektiv ska beaktas i kommunala beslut och vi ska arbeta aktivt för att möta det lokala näringslivets behov av arbetskraft med relevant kompetens. Näringslivsperspektivet behöver beaktas i de kommunala besluten. Detsamma gäller perspektivet på landsbygden och skärgården

Mittenstyrets gemensamma prioriteringar

  • Kommunen ska ha beredskap med planlagd mark och tillräcklig kapacitet i infrastruktur för företagsetableringar.
  • Kommunen ska kontinuerligt sträva efter att förbättra sin serviceinriktade myndighetsutövning och bemötande gentemot företagen.
  • Påbörja ett strategiskt arbete med att identifiera möjliga företagskluster inom kunskapsintensiva näringar för fler företagsetableringar.
  • Säkerställa att det är enkelt för lokala företag att lämna anbud.
  • Prioritera närproducerade livsmedel till de offentliga köken.
  • Öka kunskapen om sociala företag och idéburet offentligt partnerskap (IOP)
  • Utbildning inom företagande ska erbjudas för nyetablerade företag.
  • UF-verksamhet ska erbjudas för alla gymnasieelever.
  • Utveckla besöksnäringen och genomför handlingsplanen för destinationsutveckling.
  • Öka kontakterna med andra regioner för näringslivsutveckling.
  • Yrkesvux ska utvecklas och fler yrkeshögskoleutbildningar ska kunna erbjudas i kommunen för att möta det lokala näringslivets och de offentliga verksamheternas behov av arbetskraft.
  • Platsgaranti på Egen sommar ska erbjudas.
  • Öka antalet sommarjobb för att möjliggöra en sommarjobbsgaranti och inrätta en sommarjobbsmässa tillsammans med näringsliv och föreningsliv.

Människor i behov av stöd ska få rätt insats i rätt tid. Socialtjänsten ska ha goda förutsättningar att göra sitt viktiga arbete, därför behöver vi förbättra personalens arbetsmiljö. Vi vill styra om resurser från bidrag till jobb. Vi arbetar ständigt mot målsättningen att alla som kan jobba ska ges möjlighet till ett arbete. Den omställningen gör vi bland annat genom att erbjuda möjligheten till egen försörjning i form av ettåriga kommunala resursjobb. Vi vill också underlätta för dem som står långt ifrån bostadsmarknaden och ser därför över nya vägar att möta deras behov av bostäder.

Mittenstyrets gemensamma prioriteringar

  • Utreda införandet av kommunala hyresgarantier och utreda förutsättningarna för en gemensam bostadskö med privata fastighetsägare, inte minst för att möta socialtjänstens behov av bostäder.
  • Införa kommunala resursjobb för att minska beroendet av, och kostnaderna för, försörjningsstöd på grund av arbetslöshet.
  • Återinföra 35 timmarsvecka för socionomer med klientkontakt för utvärdering efter två år.
  • Satsa på att förbättra arbetsmiljön på Socialförvaltningen, exempelvis genom att skyndsamt lösa lokalfrågan.

Norrtälje är en kommun där alla behövs och alla ska kunna bidra till sammanhållningen i vår kommun. Alla invånare ska, oavsett kön, sexuell läggning, bakgrund eller funktionsnedsättning, kunna vara fullt delaktiga i alla delar av det politiska, sociala, ekonomiska och kulturella livet. Ingen ska utsättas för diskriminering. I Norrtälje kommun ska HBTQI+-personer alltid mötas av respekt för sina grundläggande fri- och rättigheter. Vi behöver både tillräcklig kapacitet för anpassningar och tillräcklig kompetens för att säkerställa likabehandling. Vi behöver också komma till rätta med den underkapacitet som finns på bostäder och förstärka möjligheterna till arbete, utbildning och en aktiv fritid för alla.

Mittenstyrets gemensamma prioriteringar

  • Ansluta Norrtälje kommun till CEMR:s utökade jämställdhetsdeklaration och ta fram en handlingsplan för ökad jämställdhet.
  • Satsa på Yrkesvux, SFI och samhällsorientering på plats i Norrtälje kommun för bättre integration. Trästaavtalet – För hela Norrtälje kommun 10 
  • Tillgodose behovet av LSS-bostäder och boenden för socialpsykiatrin samt fortsätta kvalitetshöjningen i verksamheten.
  • Förbättra tillgången och möjligheterna till arbete, utbildning och fritid inom LSS och SOL.
  • Förbättra den fysiska, digitala och språkliga tillgängligheten i vår kommun för personer med funktionsnedsättning.
  • Öka stödet till studieförbunden för att stärka människors egenmakt och delaktighet i samhället.

Norrtälje ska vara en kommun där alla kan trivas, må bra, känna frihet och erbjudas en meningsfull fritid. För att det ska vara möjligt krävs att vi värnar och stärker vårt rika kultur-, idrotts- och föreningsliv. Vi gör en bred kultursatsning för hela kommunen med ökade anslag för kulturföreningar, utveckling av biblioteken, biblioteksbussen och kulturarrangemang. Anslagen till folkbildningen ökas för att stärka vår demokrati. Vi inrättar en kultur- och fritidsbank för att alla ska ha möjlighet till en aktiv fritid, rustar lekplatser, badplatser och friluftsområden. samt planerar för en ny temalekpark som ett viktigt tillskott för alla barnfamiljer.

Mittenstyrets gemensamma prioriteringar

  • Öka anslagen till kulturföreningar och kulturarrangemang.
  • Utveckling av biblioteken och biblioteksbussen.
  • Införa avgiftsfri kulturskola för alla barn.
  • Erbjuda kulturskoleverksamhet även på våra landsbygdsskolor.
  • Inrätta en kultur- och fritidsbank.
  • Fri entré på de kommunala verksamheterna Konsthallen och Roslagsmuseet.
  • Satsa på förbättring av befintliga lekplatser och planera för en temalekpark.
  • Rusta upp kommunens utomhus- och friluftsbad och gör fler bad tillgängliga för personer med funktionsnedsättning.
  • Rusta upp grönområden och friluftsleder med bland annat tillgänglighetsanpassning för personer med funktionsnedsättning.
  • Öka tillgängligheten och renovera idrottshallar i hela kommunen och utrustningen i dessa. Som ett led i detta ska Mullevallen förses med omklädningsrum och förråd, satsningar på Kvisthamrabacken genomföras och arbetet för en ny sporthall i Hallstavik ska påbörjas.
  • Säkra anslaget långsiktigt för skötsel och tillgänglighet på Färsna gård, riktat till Naturvårdsstiftelsen och Färsna 4H.
  • Satsa på att motorburen ungdom ska ha tillgång till en lämplig asfalterad plats, gärna i anslutning till lämplig verksamhet.
  • Fortsätta arbetet med att planera för ett nytt ridsportcentrum.

Signerades 20 augusti 2024 av: 

  • Ulrika Falk (S), gruppledare
  • Per Lodenius (C), gruppledare 
  • Robert Beronius (L), gruppledare
  • Milla Rydstrand (MP), gruppledare 
  • Jessica Hilwëyn (V), gruppledare
Senast ändrad: 2024-10-29