Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Norrtälje kommun som arbetsgivare

Därför ska du jobba hos Norrtälje kommun – detta får du hos oss som din arbetsgivare.

Våra förmåner 

Som anställd i Norrtälje kommun får du en friskvårdssubvention. Via vår förmånsportal har du möjlighet att teckna olika förmånliga friskvårdskort. Vi har även olika rabatter på lokala gym.

Club Communalis

Club Communalis är Norrtälje kommuns personalförening som arrangerar olika aktiviteter, allt från kulturella aktiviteter till deltagande i olika lopp, såsom Blodomloppet. Syftet är att främja gemenskap i arbetsgrupper och ge möjlighet att träffa kollegor i andra verksamheter. 

Alla medarbetare i kommunen tillhör Club Communalis. Föreningen har funnits sedan 1990 och består av en styrelse som inom ramen för stadgarna verkar för personalföreningens utveckling samt tar vara på medlemmarnas intressen.

Friskvårdsbidrag

Vårt friskvårdsbidrag är 2 000 kronor och kan användas för kostnader motions- och friskvårdsaktiviteter på fritiden.

Förmånscykel

Tillsvidareanställda i Norrtälje kommun har möjlighet att köpa en förmånscykel via Epassibike. 

Elcyklar

För att ta dig från punkt A till punkt B på miljövänligaste sätt har du tillgång till elcyklar.

Rabatterat årskort på badhus

 Som anställd på Norrtälje kommun får du köpa årskort på kommunala badhus för 1 200 kronor (ordinarie pris för vuxen är 2 650 kronor). Årskortet gäller på Norrtälje badhus, Hallstavik badhus, Rimbo badhus samt utomhusbadet i Hallstavik.

Gym i kommunhuset

I kommunhuset finns ett gym som renoverades och utrustades med ny utrustning under 2023. Alla medarbetare kan nyttja gymmet kostnadsfritt måndag till fredag 8.00–16.30. 

Kommunkören All Stars

​Vi är ett härligt gäng som sjunger tillsammans för att det är kul. Inga förkunskaper krävs men har du sångvana så får du lite extra utmaningar.

Stuguthyrning bland anställda

Norrtälje kommun äger två stugor, Runöstugan i Söderarms skärgård och Lommartorpet vid Lommarsjön i Norrtälje, som du som anställd kan på möjligheten att hyra genom att delta i ett årligt lotteri.

Synundersökning och glasögon för bildskärmsarbete

Norrtälje kommun erbjuder synundersökning och vid behov bildskärmsglasögon upp till avtalad kostnad. Detta riktar sig till medarbetare som arbetar minst en timme per dag vid bildskärm.

Kompensation vid sjukdom

Om du skulle bli sjuk får du, efter sjuklöneperioden på 14 dagar, ett belopp som motsvarar 10 procent av lönebortfallet till och med 90:e kalenderdagen i sjukperioden.

Frivillig gruppförsäkring

Norrtälje kommun har tecknat avtal om en frivillig gruppförsäkring i Skandia för de anställda. Via försäkringen kan medarbetaren själv komplettera sitt försäkringsskydd. Vissa delar kan även tecknas av medförsäkrade. De moment som ingår i försäkringen är:

  • Livförsäkring
  • Sjukförsäkring
  • Trygghetskapitalförsäkring
  • Privatvårdsförsäkring
  • Barnförsäkring

Allmän och tjänstepension

Utöver den allmänna pensionen från Pensionsmyndigheten har du som medarbetare i Norrtälje kommun även en tjänstepension. Du bestämmer själv hur en viss del av tjänstepensionen eller hela ska förvaltas. Du kan också välja att växla en del av din lön för att förstärka ditt pensionssparande, så kallad löneväxling.

Kollektivavtalsförsäkringar

Som medarbetare i Norrtälje kommun är du försäkrad vid sjukdom, arbetsskada och Avgiftsbefrielseförsäkringen genom AFA Försäkring, samt vid dödsfall genom KPA Livförsäkring.

Rökfri arbetstid och arbetsplats

Vi har rökfri arbetstid och arbetsplats. Vi stöttar också våra medarbetare som vill sluta röka eller snusa genom att via vår förmånsportal erbjuda hjälp att sluta med nikotinberoende.

Blodgivare på arbetstid

Norrtälje kommun ger dig som kommunanställd möjligheten att lämna blod under arbetstid. Vi vill stötta sjukvården genom att öka tillgången till blod och blodplasma för att kunna rädda liv.

Distansarbete

Norrtälje kommun ser positivt på ett flexibelt arbetssätt där medarbetare ges möjlighet att arbeta både på plats och både på distans - när arbetet tillåter. 

Flexibel arbetstid och ledighet

Norrtälje kommun har inom administrativ verksamhet ett förmånligt arbetstidsavtal. Vi har flexibel arbetstid i en del verksamheter som underlättar kombinationen arbete, fritid och familjeliv samt möjlighet att arbeta hemifrån.

Semester

Som medarbetare i Norrtälje kommun har du minst 25 semesterdagar. När du fyllt 40 får du 31 dagar. När du fyller 50 år får du 32 dagar, alltså drygt sex veckors semester.

Semesterväxling

Vissa av våra medarbetare kan semesterväxla. Semesterväxling innebär att du byter bort ditt semesterdagstillägg, det vill säga, tillägget som du får utöver din lön när du har semester, för att få fler lediga dagar.

Föräldraledighet

Som anställd i Norrtälje kommun kan du ta ut hel föräldraledighet, utan lön, till dess att barnet är tre år. Du kan även ha möjlighet att ta ut deltidsledighet, upp till en fjärdedel av din arbetstid, till dess att barnet fyllt 8 år. Det är förmånligare än bestämmelserna i föräldraledighetslagen.

Föräldrapenningtillägg

Om du varit sammanhängande anställd under minst 365 kalenderdagar innan du går på betald föräldraledighet får du ett tillägg som motsvarar 10 procent av lönebortfallet. Föräldrapenningtillägget betalas ut för sammanlagt 180 kalenderdagar per födsel och som längst till dess barnet är 24 månader. Tillägget baseras på den lön du har första kalenderdagen av din föräldraledighet.

Vårt syfte – en trygg plats för framtidens möjligheter

I en av Stockholms läns största kommuner och i hjärtat av Roslagen, där havet möter lugnet i naturen och storstadspulsen finns inom räckhåll, arbetar vi varje dag för ett tryggt och välmående samhälle där alla får plats. Med vår lyhördhet och samlade kunskap inom utbildning, stöd, omsorg, stadsplanering, arbetstillfällen och näringsliv, hittar vi lösningar som möter varje individs behov – både nu och på lång sikt.

Vår kultur – vi vill få varandra och Norrtälje att växa

I vår breda verksamhet med våra kunskaper och erfarenheter, har vi en gemensam drivkraft – vi vill få människor och möjligheter att växa. Vi är stolta över varandra och hur vi tillsammans berikar livet för våra invånare. Här vill vi göra plats för olika perspektiv, tankar och behov. Vi vill hjälpas åt och dela lärdomar, framgångar och glädje medan vi tillsammans utvecklar Norrtälje kommun.

Våra drivkrafter – du är med och gör utveckling möjlig

Norrtälje kommun är en trygg och välkomnande plats tack vare alla vi fantastiska medarbetare. Här lyckas du bäst genom ditt samhällsengagemang och din servicekänsla.

Samtidigt som du löser uppgifter i din roll, lyfter du blicken och utforskar nyfiket hur din insats kan påverka vår verksamhet, både idag och imorgon.

Stora förändringar sker över tid och vi driver dem tillsammans. Med ditt flexibla förhållningssätt, din uthållighet och vilja att växa bidrar du till att vi snabbare kan nå våra mål.

Att arbeta hos oss

Ingen rekrytering ser exakt likadan ut men processen för samtliga rekryteringar ser ut ungefär såhär:

  1. Innan en tjänst utannonseras tas en kravprofil fram. Den beskriver vilka kompetenser som behövs för tjänsten och det är detta vi till stor del använder oss av för att bedöma vem vi ska rekrytera. När kravprofilen är klar utannonserar vi tjänsten.
  2. Under tiden som en tjänst annonseras går vi löpande igenom de ansökningar som skickas till oss. Här gör vi ett första urval och de kandidater som passar bäst för tjänsten kallar vi på intervju. De som inte passar för tjänsten tackar vi nej till via mejl.
  3. Efter att alla intervjuer är genomföra gör vi ett andra urval. Om det behövs kallar vi dessa personer till en andra intervju. 
  4. När alla intervjuer är genomförda gör vi en ny bedömning. När vi bedömt vilken kandidat som passar bäst för tjänsten kontrollerar vi tidigare arbetsplatser och utbildningar samt tar referenser, oftast 3 stycken. Beroende på vad det handlar om för tjänst kan det även bli aktuellt med bakgrundskontroll. 

Ytterligare steg kan bli aktuella

När du söker till vissa tjänster kan det bli aktuellt att du får göra tester, vilket är ett sätt för oss att ytterligare bedöma din lämplighet för tjänsten. Har du sökt en chefstjänst samverkar vi också med facken, både innan annonsering och innan vi signerar anställningsavtal.

Återkopplingstider

Vi vill såklart inte att någon som sökt en tjänst hos oss ska behöva vänta för länge på återkoppling. Men ibland drar rekryteringar ut på tiden. Tycker du att det tar för lång tid att höra från oss är du varmt välkommen att höra av dig till kontaktpersonerna för tjänsten. Deras kontaktuppgifter hittar du i platsannonsen. 

I vårt kollektivavtal står det vilka dina rättigheter, skyldigheter och ansvar är. I samband med att du skriver på ditt anställningsavtal började kollektivavtalet att gälla för dig. 

Läs mer om ditt kollektivavtal (skr.se)

Norrtälje kommun samarbetar, samverkar och förhandlar med många olika fackförbund.

Det handlar om diskussioner kring arbetsmiljöfrågor, medbestämmande, om hur det går för oss som arbetsgivare, vad som är på gång och när vi har tankar och planer på att förändra organisationen eller vårt arbetssätt.

Det här är fackförbunden som vi i Norrtälje kommun har samverkansavtal med:

  • Kommunal
  • Vision
  • Akademikerförbundet SSR
  • Sveriges Lärare
  • Ledarna
  • DIK
  • Naturvetarna
  • Sveriges Skolledare
  • Akavia
  • Vårdförbundet
  • Sveriges Ingenjörer
  • Fysioterapeuterna
  • Sveriges Arbetsterapeuter
  • Sveriges Arkitekter
  • Sveriges Psykologförbund
  • SRAT

Du som medarbetare och anställd inom Norrtälje kommun verkar inom den offentliga förvaltningen och arbetar i invånarnas intresse. Norrtälje kommun ska präglas av en god förvaltningskultur där objektivitet, likställighet och professionalism är grundbultar och där vi inte låter oss påverkas av ovidkommande önskemål eller hänsyn i vårt arbete. Vår organisation ska vara transparent och förtroendeingivande där demokrati, rättssäkerhet och effektivitet är grundläggande. I kontakt med invånare och externa aktörer representerar du som medarbetare Norrtälje kommun och inte enbart verksamheten du arbetar i.

Du är en kulturbärare och agerar utifrån kommunens värdegrund Invånaren först, Allas lika värde, Höga förväntningar.

Demokratin styr vårt arbete

Medarbetarskapet genomsyras av grundprincipen att Norrtälje Kommun är en demokratiskt styrd organisation där politiken och invånaren är vår uppdragsgivare. Saklighet och opartiskhet är två viktiga ledord i medarbetarskapet. Som medarbetare i Norrtälje kommun förväntas du vara väl införstådd i aktuella styrdokument som till exempel mutor, jäv och bestickning samt bisysslor.

Arbetar mot uppsatta mål

Som medarbetare är vi opartiska i vårt uppdrag. Inom ramen för vårt gemensamma uppdrag agerar vi utifrån organisationens och verksamhetens bästa, för att generera värdeskapande och måluppfyllnad för våra invånare. Som medarbetare tar vi ansvar för att arbeta kontinuerligt gentemot uppsatta och uttalade mål och utifrån direktiv av verksamhetsansvarig chef, både med hänvisning till aktuell verksamhetsplanen samt utifrån enskild uppdragsbeskrivning.

Alla är en del av arbetsmiljön

Medarbetarskapet innefattar även ett arbetsmiljöansvar där vi tillsammans verkar för ett gott kollegialt samarbete och en god arbetsmiljö på vår arbetsplats. Vi deltar på Arbetsplatsträffar (APT) och verksamhetsmöten och är engagerade i verksamhetens utveckling i takt med ett föränderligt samhälle. Som medarbetare tar du ansvar för din egen kompetensutveckling genom att tillsammans med ansvarig chef initiera och driva din egen utveckling, utifrån ditt uppdrag.

Medarbetare representerar alltid kommunen

Medarbetarskapet inom Norrtälje kommun omfattas av lojalitetsprincipen. Detta innebär att vi är representanter för arbetsgivaren i alla möten, oavsett om vi är i tjänst eller inte. I medarbetarskapet åligger dig därmed att alltid agera lojalt gentemot Norrtälje kommun. Att vara lojal innebär bland annat att inte röja förtroendeskadlig eller sekretesskänslig information, att synliggöra och agera utifrån brister och att rapportera avvikelser.

Det är viktigt att påpeka att lojalitetsprincipen inte innebär en begränsning av den lagstadgade meddelarfriheten som anger att alla invånare har rätt att delge uppgifter till författare och journalister med vissa begränsningar.

Du som har ett chefs - eller ledaruppdrag inom Norrtälje kommunkoncern AB verkar inom den offentliga förvaltningen och arbetar i invånarnas intresse. Norrtälje kommun ska präglas av en god förvaltningskultur där objektivitet, likställighet och professionalism är grundbultar och där vi inte låter oss påverkas av ovidkommande önskemål eller hänsyn i vårt arbete. Vår organisation ska vara transparent och förtroendeingivande där demokrati, rättssäkerhet och effektivitet är grundläggande. I kontakt med invånare och externa aktörer representerar du som tjänsteperson Norrtälje kommun och inte enbart verksamheten du arbetar i.

Chefen är en kulturbärare

Du är en kulturbärare och agerar utifrån kommunens värdegrund Invånaren först, Allas lika värde, Höga förväntningar.

Saklighet och opartiskhet viktiga ledord

Du agerar utifrån grundprincipen att Norrtälje kommun är en demokratiskt styrd organisation där politiken och invånarna är våra uppdragsgivare. Saklighet och opartiskhet är två viktiga ledord i det ditt chefs- och ledaruppdrag.

Styrdokument och mål viktiga delar 

Som chef i Norrtälje kommun förväntas du vara väl införstådd i aktuella styrdokument som till exempel mutor, jäv och bestickning samt bisysslor. Din verksamhet drivs utifrån aktuell lagstiftning för ditt verksamhetsområde samt utifrån verksamhetsplanens mål. Din verksamhet följs upp och utvärderas kontinuerligt i enlighet med styrmodellen.

Chefsuppdraget innefattar tre ansvarsområden där du som chef bär rollen som ledare, verksamhetsföreträdare och arbetsgivare.

Arbetsmiljöansvar

Du har arbetsmiljöansvar inom ramen för din verksamhet och håller kontinuerligt Arbetsplatsträffar (APT) på din arbetsplats. Du bidrar till ett gott samverkansklimat och samarbetar med skyddsombud i frågor som rör arbetsmiljön på din arbetsplats. Utöver det har du också ansvar för att verka för en god arbetsmiljö med externa parter såsom kollegor inom organisationen, invånare, kunder, leverantörer och andra externa parter du kommer i kontakt med.

Lojalitetsprincip

Du som har ett chefs- eller ledaruppdrag inom Norrtälje kommun omfattas av lojalitetsprincipen. Detta innebär att du representerar arbetsgivaren i alla möten, oavsett om du är i tjänst eller inte. Därmed åligger det dig att alltid agera lojalt gentemot Norrtälje kommun. Att vara lojal innebär bland annat att inte röja förtroendeskadlig eller sekretesskänslig information, att synliggöra och agera utifrån brister och att rapportera avvikelser.

Det är viktigt att påpeka att lojalitetsprincipen inte innebär en begränsning av den lagstadgade meddelarfriheten som anger att alla medborgare har rätt att delge uppgifter till författare och journalister med vissa begränsningar.

Ständiga förbättringar

Du som är chef håller dig kontinuerligt uppdaterad med Norrtälje kommuns policys och riktlinjer, deltar i utbildningsinsatser och verkar för ett gott kollegialt samarbete inom och mellan olika verksamheter.

Du har en ambitionsnivå att sträva efter ständiga förbättringar och en tro på att synliggöra, stärka och utveckla goda exempel. Du uppmuntrar dina medarbetare till utveckling, delaktighet och inflytande.

 

Senast ändrad: 2023-11-27