Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Enskilt vatten

Du som inte har kommunalt vatten ansvarar själv för din brunn. Här finns information om hur du borrar brunn, hur du får använda ditt brunnsvatten och hur du ska sköta den. Vi tipsar även om vart du vänder dig för rådgivning.

När du har egen vattenförsörjning är det du som fastighetsägare som har ansvaret för att brunnen levererar tillräckligt mycket vatten och att vattnet har en godkänd kvalitet.

Därför bör du skaffa dig kunskap om din vattenförsörjning och din brunn så att du kan ställa rätt krav om du behöver vidta åtgärder, till exempel om du behöver gräva eller borra en ny brunn eller installera vattenfilter.

Självservice: Borra egen brunn

Med ansvaret för en egen brunn kan en del frågor och utmaningar uppstå. Här ger vi tips och svarar på vanliga frågor. Om du har fler frågor kan du kontakta oss, se kontaktuppgifter på denna sida. 

Registrera din brunn och få rådgivning hos SGU

Sveriges geologiska undersökning, SGU, är myndigheten för frågor om berg, jord och grundvatten i Sverige. 

Tänk på att registrera din brunn hos SGU för att bidra med kunskap om grundvattnets kvalitet och kvantitet. När du registrerar din brunn skyddar du din dricksvattenförsörjning eftersom andra som borrar efter vatten eller värme i området får vetskap om din brunn och möjlighet att ta hänsyn till den. Läs mer om detta:

Rapportera in en brunn hos SGU
Databasen brunnar (brunnsarkivet) hos SGU
SGU:s folder om brunnsborrning

Så sköter du din brunn

Försörjs din fastighet med vatten från en enskild vattentäkt, bör du ta hänsyn till vad som rekommenderas kring underhåll och provtagning för att säkerställa att vattnet håller en god kvalitet och kvantitet.

Vi rekommenderar Livsmedelsverkets faktaskrift ”Dricksvatten från små dricksvattenanläggningar för privat bruk” som bland annat ger dig grundläggande checklistor för underhåll och åtgärder du kan följa för att säkerställa att ditt dricksvatten har god kvalitet och finns i tillräckliga mängder.
Dricksvatten från små dricksvattenanläggningar för privat bruk hos Livsmedelsverket (pdf)

Analysera ditt vatten minst var tredje år

Visste du att Livsmedelsverket rekommenderar att små dricksvattenanläggningar för privat bruk analyseras minst vart tredje år? Och att det kan finnas anledningar till att analysera vattnet oftare, framför allt om det finns små barn i hushållet eller när man misstänker en förändring som kan påverka vattnets kvalitet.

Saltvatteninträngning

Norrtälje är en kustnära kommun som till största delen ligger under den så kallade "marina gänsen", vi tillhör alltså de områden som någon gång efter den senaste nedisningen varit täckt av salt eller bräckt vatten. Du kan läsa mer om det i Livsmedelsverkets skrift, men kort sagt så bör man vid brunnsborrning i kustnära områden beakta att saltvatten kan tränga in i vattentäkten om brunnen borras för djupt eller om man har ett för stort vattenuttag. Under sommaren eller i tätbebyggda områden kan det vara extra kritiskt.

Inledande åtgärder vid saltvatteninträngning kan vara att höja pumpen i brunnen och minska vattenförbrukningen. Läs mer i Livsmedelsverkets skrift.
Dricksvatten från små dricksvattenanläggningar för privat bruk hos Livsmedelsverket (pdf)

För att skydda Norrtälje kommuns grundvattenförekomster är det  anmälnings- eller tillståndspliktigt att borra för dricksvatten inom utvalda områden i Norrtälje kommun. Anledningen till detta är att säkerställa grundvattenförekomsternas kvalitet och kvantitet nu och i framtiden. 

Rådgivning och problemlösning

Har du frågor eller problem med saltvatteninträngning i din brunn? Vill du ha information kring vilka riskområden som finns i kommunen? Kontakta samhällsbyggnadskontoret, Vattencentrum eller en certifierad brunnsborrare.

Fråga oss på samhällsbyggnadskontoret 

Under konstorstid kan du ställa dina frågor till samhällsbyggnadskontoret till Kontaktcenter. Vi har även kvällsöppet på de allra flesta torsdagar. 

Rådgivning på Vattencentrum

Vattencentrum erbjuder opartisk och kostnadsfri rådgivning för kommuninvånare med enskilt vatten eller avlopp. Här erbjuds även temadagar, utställningar av olika VA-lösningar och utbildningar. Vattencentrum är en verksamhet under kommunens dotterbolag Norrtälje Vatten och Avfall, NVAA.
Vattencentrum 

Kontakta en brunnsborrare

Du kan också kontakta en certifierad brunnsborrare för att ställa frågor.
Sök certifierade brunnsborrare hos RISE

Som konsument avgör du vilket analysföretag du vill använda när du provtar ditt dricksvatten. Om du använder SGS Analytics, kan du lämna in proverna under vissa tider i kommunhuset Ankaret och på kommunens kontaktcenter i Folkets hus i Hallstavik. Kontakta det valda företaget för mer information om provtagning, provsvar, tider och kostnad.

Inlämningstider kommunhuset Ankaret

  • Helgfria måndagar året om, inlämning klockan 8.00–12.45.
  • Maj–augusti är det också inlämning på helgfria torsdagar, klockan 8.00–12.45.

Inlämningstider Kontaktcenter i Hallstavik

  • Helgfria tisdagar året om, inlämning klockan 8.00–12.30.
  • Adress: Norra Uppsalavägen 15, Hallstavik

Välj rätt laboratorium

Det är viktigt att tänka på att anlita ett ackrediterat vattenanalyslaboratorium vid provtagning av ditt dricksvatten och att följa de anvisningar för provtagning som medföljer. En lista på dessa finns på ackrediteringsmyndigheten Swedacs webbplats. Försäkra dig om att det laboratorium du tänkt använda tar emot prover från små dricksvattenanläggningar för privat bruk.

Lista över ackrediterade dricksvattenlaboratorier hos Swedac

Så ofta ska du ta prover på din brunn

För mer information om provtagning av enskild vattentäkt och provtagningsfrekvens, besök Livsmedelsverkets webbsida. Vi rekommenderar också pdf:en från Livsmedelsverket som svarar på många frågor och funderingar. 

Du som har egen brunn får bara använda vattnet till hushållsbehov – vilket i och för sig gäller även dig med kommunalt VA eller dig som får vatten från en förenings eller samfällighets brunn.

Med hushållsbehov menas exempelvis personlig hygien, disk, tvätt och matlagning och dryck. Det är alltså inte tillåtet att ta vatten till pool eller badtunna.

Vatten till pool och badtunna

Norrtälje Vatten och Avfall har tips på hur du ordnar vatten till din pool eller badtunna. Läs mer på deras webbsida. 
Beställa vatten till poolen hos Norrtälje Vatten och Avfall 

Senast ändrad: 2023-03-29
Mina jämförelser (0 st)