Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Fettavskiljare och oljeavskiljare

En avskiljares uppgift är att separera substanser från vatten, så som olja och fetter, innan vattnet släpps ut från hushåll och verksamheter. På denna sida hittar du information om vilka regler som gäller för olje- och fettavskiljare.

Anmälningsplikt

Ska du installera en olje- eller fettavskiljare för ditt hushåll eller verksamhet ska detta anmälas till kommunens Bygg-och miljönämnd. Anmälan görs via självservice. Anmälan ska vara nämnden tillhanda senast 6 veckor innan installation.

Självservicesida: Anmälan avskiljare

En oljeavskiljare installeras för att förhindra utsläpp av olja, både till kommunalt spill- eller dagvattennät och direkt ut i naturen.

Exempel på verksamheter

Verksamheter där det finns risk för utsläpp av mer än obetydliga mängder mineralolja, bensin eller liknande ämnen måste ha en oljeavskiljare. Exempel:

  • Fordonstvätt och spolplattor
  • Verkstad
  • Industrier med oljehantering
  • Parkeringsdäck
  • Måleriverkstad
  • Sprutlackeringsverkstad
  • Bensinstation
  • Åkerier
  • Platser där oljespill kan förekomma
  • Garage. Privata garage bör i första hand vara avloppslösa, men det är inte förbjudet att ha en golvbrunn. Vid installation av golvbrunn krävs en oljeavskiljande reningsanordning oavsett om fastigheten har enskilt avlopp eller kommunalt vatten och avlopp.

Kommunalt eller enskilt avloppsystem

Kommunalt avloppsystem

Om oljeavskiljaren ska installeras inom ett område med kommunalt avloppsnät ska avloppsvattnet efter avskiljaren släppas på antingen spill- eller dagvattennätet.

I samband med en inkommen anmälan kommer kommunens VA-huvudman få ta del av anmälningshandlingar och kunna lämna synpunkter och rekommendationer inför en planerad anslutning.

Enskilt avloppsystem

Om oljeavskiljaren inte kan ansluta till ett kommunalt avloppsystem behöver en enskild utsläppspunkt iordningställas. Utgående avloppsvattnen ska ledas till en ytlig singelbädd som inte får belastas av något annat vatten än det som passerat genom oljeavskiljaren.

Tömning 

Avfallet som uppstår från oljeavskiljare räknas inte som kommunalt avfall varav kommunens renhållare inte erbjuder tömning. Det faller således på fastighetsägarens eller verksamhetsutövares ansvar att säkerställa att tömning av avskiljaren kan ske. Den som anlitas för att tömma avskiljaren ska ha tillstånd för att hantera och transportera farligt avfall.

Hur ofta en oljeavskiljare behöver tömmas varierar på typ av verksamhet, belastning och storlek.

Verksamheter som hanterar livsmedel ska ha en fettavskiljare installerad. Dessa verksamheter ska också samla in överblivet matfett och oljor samt lämna det för återvinning. Läs mer om fettavskiljare hos NVAA.

Fettavskiljare (nvaa.se)

Exempel på verksamheter

Verksamheter där det finns risk för utsläpp av mer än obetydliga mängder av fetter och matoljor måste ha en fettavskiljare. Exempel: 

  • Bageri, konditori och café.
  • Grill och gatukök och hamburgerbar.
  • Pizzeria, salladsbar och sushirestaurang.
  • Restaurang och personalmatsal.
  • Storkök, mottagningskök och catering.
  • Rökeri och slakteri.
  • Charkuteriindustri.
  • Friteringsanläggning.
  • Livsmedelsbutik.
  • Livsmedelsindustri.
  • Livsmedelsindustri med manuell hantering

 

Bänkfettavskiljare och matavfallskvarn

Installation av bänkfettavskiljare medges endast i få undantagsfall. Installation av matavfallskvarn medges endast om den är ansluten till en sluten tank/system med separat tömning. För mer information, kontakta Norrtälje Vatten och Avfall.

Kommunalt eller enskilt avloppsystem 

Kommunalt avloppsystem

Om fettavskiljaren ska installeras inom ett område med kommunalt avloppsnät ska avloppsvattnet efter avskiljaren släppas på antingen spill- eller dagvattennätet.

I samband med en inkommen anmälan kommer kommunens VA-huvudman få ta del av anmälningshandlingar och kunna lämna synpunkter och rekommendationer inför en planerad anslutning.

Enskilt avloppsystem

Om fettavskiljare inte kan ansluta till ett kommunalt avloppsystem behöver en enskild utsläppspunkt iordningställas. Utgående avloppsvattnen kan ledas till en separat reningsbädd men får också dela reningsbädd med byggnadens övriga avloppsvatten. Notera dock att det endast är vatten från disk och vask i kök, där fetter och matoljor hanteras som får avledas till fettavskiljare. Övriga avloppsvatten från byggnaden (exempelvis tvättvatten och WC) måste avledas till egen slamavskiljare innan utsläpp.

Tömning

Avfall från fettavskiljare töms av kommunens renhållare. Tömningsfrekvens regleras i kommunens avfallsföreskrifter. 

Kommunens avfallsföreskrifter (nvaa.se)

Om det finns behov att ändra tömningsfrekvensen för en fettavskiljare från det intervall som står föreskrivet i avfallsföreskrifterna kan verksamheten ansöka om dispens. Ansökan om dispens görs till kommunens Bygg-och miljönämnd.

Du som vill ansöka om dispens skickar detta till: bygg.miljonamnden@norrtalje.se med en tydlig beskrivning om behovet för dispensen.

Har du kännedom eller är orolig över ett avloppsystem eller annat avloppsutsläpp  som inte uppfyller dagens krav på rening kan du inkomma till Bygg- och miljönämnden med ett klagomål om olägenhet, störning eller olägenhet.

Klagomål om olägenhet, störning eller olaglighet

Senast ändrad: 2023-07-11
Mina jämförelser (0 st)