Hallstavik
Hallstavik bör på sikt kunna utvecklas med cirka 500–1 000 nya bostäder genom förtätning av befintlig bebyggelse och utbyggnad av bergsplatån vid vattentornet.
Hallstavik är en modern bruksort som domineras av Hallstavik pappersbruk. Orten har ett gott utbud av offentlig service och har goda förutsättningar för industri. Här finns en djupgående hamn, järnvägsförbindelse för godstrafik och god energiförsörjning. Hallstavik bör på sikt kunna utvecklas med cirka 500–1 000 nya bostäder genom förtätning av befintlig bebyggelse och utbyggnad av bergsplatån vid vattentornet. Hallstavik har potential att förtätas genom outnyttjade eller avstyckningsbara småhustomter enligt gällande detaljplaner. Nya bostäder ska anslutas till allmänt vatten och avlopp. Idag finns inget större exploateringstryck i orten, men det kan komma att ändras om det tillkommer fler arbetsplatser här eller i Östhammars kommun och om kommunikationerna mot Uppsala och Östhammar förbättras.
En flygstrålningsmätning som Sveriges geologiska undersökning (SGU) utfört visar att den översta delen av berggrunden/jordarterna kring Hallstavik innehåller förhöjda halter av uran. Det kan medföra risk för förhöjda halter av radon i brunnar och byggnader. Bostäder ska därför utföras radonskyddat eller radonsäkrat enligt gällande byggregler. Frågan om radonhalt ska utredas i samband med planering och byggande.
Inom och i anslutning till Hallstavik gäller som huvudregel att ny bebyggelse ska föregås av planläggning. Tillkommande bostäder eller andra funktioner kan kräva gemensamma anordningar (t.ex. vägar, VA, hantering av dagvatten eller grönytor). Frågor behöver därför hanteras i ett sammanhang.
Utvecklad användning mångfunktionell bebyggelse i Hallstavik
Hallstaviks centrum bör utvecklas så att kopplingen mellan busstationen och centrum förstärks och så att platsen får högre stadsmiljökvaliteter med trygga och trevliga stråk att vistas i. Det behövs en ny vänthall vid busstationen. Hänsyn ska tas till riksintresse för kulturmiljö. Denna inriktning fanns med redan i den gällande fördjupningen av översiktsplanen för Hallstavik (1999). Väg 1111 och 1103 är sekundär väg för farligt gods, vilket ska beaktas.
Pågående användning bostadsbebyggelse i Hallstavik
Befintlig bostadsbebyggelse kan kompletteras med fler bostäder eller samhällsservice. Det finns ett behov av anpassade bostäder för äldre.
Ändrad användning bostadsbebyggelse i Hallstavik
Öster om Norra Uppsalavägen: Område för 500-1000 bostäder i olika boendeformer såsom villor, radhus och mindre flerbostadshus. Området ligger nära centrum och medför att Hallstavik blir lite ”rundare”. Samhället är idag långsträckt i nord-sydlig riktning. Området är ett skogsområde där tall dominerar. Delar av området kan ha höga naturvärden, vilket ska beaktas. Kommunalt ägd mark. Området är kuperat. Utveckling av ny bebyggelse i området bör anpassas till terrängen. Tillfart bör ske genom förlängning av Norra Uppsalavägen om det är möjligt avseende brant terräng. Lämpligt skyddsavstånd till motorbanan norr om området ska utredas i samband med att detaljplan upprättas. Arrenden för jakt omfattar delar av området.
Området tar i anspråk en del av ett större friluftsområde öster om Hallstavik. Tillgängligheten till kvarvarande delar av friluftsområdet bör säkerställas genom tydliga entrépunkter. Rekreativa och biologiska värden i kvarvarande delar av området bör värnas.
Ändrad användning verksamheter och industri i Hallstavik
Hallsta pappersbruk: Utveckling enligt gällande detaljplan. Befintliga bostäder av riksintresse för kulturmiljövård behöver flyttas eller rivas i samband med att området tas i anspråk för industriändamål. Påtaglig skada på riksintresset för kulturmiljövård har accepterats i gällande detaljplan. Vid genomförandet av detaljplanen ska dock påverkan på riksintresset för kulturmiljövård, så långt möjligt, begränsas. Ett genomförande av detaljplanen innebär också att Hallsta Idrottsplats behöver flytta till annan plats. Området berör även fornlämningar och mark som ligger lägre än Länsstyrelsens rekommendation om lägsta grundläggningsnivå. Avvägningar mellan olika allmänna intressen har bedömts i gällande detaljplan.
Väster om Edeboviken: Område för större energikrävande verksamheter. Förstärkning av elnätet krävs. Området består huvudsakligen av skog och ansluter till ett större område med vindkraftverk. Området bör anslutas från Norra Uppsalavägen. Utformning av området har ännu inte studerats vilket innebär att området kan komma att få en annan avgränsning. Så långt möjligt ska hänsyn tas till fornlämningar, höga naturvärden, jordbruksmark och vattendrag inom området. Brukningsvärd jordbruksmark ska inte exploateras. Den sydvästra delen av området ska utformas så att upplevelsen längs den angränsande vandringsleden inte påverkas negativt.
Ändrad användning grönområde och park i Hallstavik
Skeboåparken: Vid Skeboåns mynning i Edeboviken finns ett ingenmansland som avskiljer Skärsta från Hallstaviks centrum. Området bör utvecklas till ”Skeboåparken” genom att muddra en vattenspegel under stora bron. Denna inriktning fanns med redan i den gällande fördjupningen av översiktsplanen för Hallstavik (1999). Nedanför busstorget kan en kaj anläggas med småbåtshamn och café. Strandytorna bör ges parkkaraktär med gång- och cykelvägar som knyter ihop centrum med Skärsta. Att förverkliga parken kan ge ett stort estetiskt och socialt värde för Hallstavik. Påverkan på fågellivet och djurlivet i Skeboån ska beaktas vid utformning av parken.
Vägreservat i Hallstavik
Tulkavägen: Tulkavägen går idag genom pappersbrukets område och behöver flyttas cirka 500 meter österut för att bruket ska kunna expandera. Den nya vägsträckningen har stöd i gällande detaljplan.