Miljömålen
Sveriges miljömål består av ett övergripande generationsmål, 16 miljökvalitetsmål med preciseringar och ett antal etappmål som beskriver den långsiktiga målsättning och inriktningen för Sveriges nationella miljö- och klimatarbete.
Det övergripande syftet med miljöarbetet är att till nästa generation lämna över ett samhälle där de stora miljöproblemen är lösta, utan att orsaka ökade miljö- och hälsoproblem utanför Sveriges gränser. Genom att uppnå miljömålen uppnås den ekologiska dimensionen av Agenda 2030 i Sverige.
Bild: Sveriges 16 miljökvalitetsmål
- Begränsad miljöpåverkan
- Frisk luft
- Bara naturlig försurning
- Giftfri miljö
- Skyddande ozonskikt
- Säker strålmiljö
- Ingen övergödning
- Levande sjöar och vattendrag
- Grundvatten av god kvalitet
- Hav i balans samt levande kust och skärgård
- Myllrande våtmarker
- Levande skogar
- Ett rikt odlingslandskap
- Storslagen fjällmiljö
- God bebyggd miljö
- Ett rikt växt- och djurliv
Norrtälje kommuns översiktsplan strävar mot att nå de nationella miljökvalitetsmålen och klimatmålen. Kommunerna har både ett ansvar och en stor möjlighet att påverka utvecklingen i miljön genom sin roll som verksamhetsutövare, upphandlare, inköpare, myndighet, kunskapsspridare, inspiratör och föredöme.
Kommunerna har också en viktig roll i att vara värd för miljöfrågorna på lokal nivå och bjuda in det lokala näringslivet, föreningar och medborgare i det gemensamma miljöarbetet, samt i regionala nätverk för miljö- och naturfrågor. Vidare har kommunerna ett ansvar för att minimera miljökonsekvenserna vid olika typer av olyckor och samhällskriser.
Norrtälje kommuns miljö- och klimatstrategi styr kommunens arbete på miljö- och klimatområdet utifrån den beslutade löftesformuleringen att Norrtälje kommun ska förvaltas och utvecklas på ett miljö- och klimatmässigt hållbart sätt. Strategin beskriver vad som ska åstadkommas till år 2030, och klargör prioriterade åtgärdsområden för att leva upp till den av kommunfullmäktige beslutade ambitionsnivån.