Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen, RUFS 2050
Den regionala utvecklingsplanen för Stockholmsregionen, RUFS 2050, ger vägledning och långsiktig riktning för översiktsplaneringen och andra regionala utvecklingsfrågor. Den är en sammanvägning av rumsliga och icke-rumsliga utvecklingsfrågor på regional nivå.
RUFS 2050 pekar ut utveckling av flera regionala stadskärnor som ska komplettera centrala Stockholm och avlasta transportsystemet. Inriktningen innebär stadsutveckling i de bästa kollektivtrafiklägena och goda förbindelser dem emellan, sammanhängande grönstruktur samt robust vattenmiljö. Visionen är att Stockholmsregionen ska vara Europas mest attraktiva storstadsregion och för att uppnå det innehåller planen ett antal mål och delmål. Den rumsliga inriktningen som formuleras i följande punkter är ett stöd för kommunernas utvecklingsplanering:
- Stadsutveckling i de bästa kollektivtrafiklägena
- Sammanlänkade regionala stadskärnor
- Resurseffektiva system för människor och gods
- Sammanhängande grönstruktur och robust vattenmiljö
- Starka kopplingar mellan stad och land
- Tillgängliga innovations-, företags- och beslutsfattarmiljöer
I plankartan pekas prioriterade områden för bebyggelse ut. De centrala delarna av Norrtälje stad pekas ut som strategiskt stadsutvecklingsläge och utkanterna av staden pekas ut som primärt och sekundärt bebyggelseläge. Med strategiskt stadsutvecklingsläge avses områden med hög kollektivtrafiktillgänglighet med hög potential att utveckla täta och sammanhängande stadsmiljöer. Bergshamra, Rimbo, Hallstavik och Älmsta pekas ut som landsbygdsnoder. En landsbygdsnod är en ort som har betydelse för den omgivande landsbygden och som bedöms ha potential att utvecklas som både nod och bostadsort. RUFS 2050 pekar också ut flera större områden med stora samlade rekreations-, natur- och kulturvärden.
Utdrag från Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen