Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Översiktsplanens förenlighet med regionplanen

Norrtälje kommuns förslag till ny översiktsplan, Översiktsplan 2050, är i huvudsak förenlig med den regionala utvecklingsplanen för Stockholm, RUFS 2050.

RUFS 2050 utgör till stor del utgångspunkt för översiktsplanens förslag till markanvändning och bebyggelseutveckling. Norrtälje stad är kommunens centralort där merparten av tillkommande bebyggelse och utveckling väntas ske. I översiktsplanen har dock Rimbo och Hallstavik getts större betydelse för bebyggelseutvecklingen i kommunen och markerats som kommundelscentrum till skillnad från att de i RUFS anges som landsbygdsnoder. Kommunen bedömer att Rimbo och Hallstavik har större betydelse för kommunens utveckling och för omgivande landsbygd än övriga landsbygdsnoder och serviceorter. 

Enligt regionplanen behöver minst 22 000 bostäder per år tillkomma i Stockholmsregionen för att nå målet om en tillgänglig region med god livsmiljö. Totalt bör det enligt regionplanen tillkomma mellan 10 000–16 000 bostäder i Norrtälje kommun till år 2050. 

Översiktsplanens inriktning för bostads- och befolkningsutvecklingen i kommunen stämmer relativt väl överens med regionplanens utpekade bostadsbehov. Kommunen anser att befolkningsutvecklingen bör ligga på omkring 650–1 000 invånare per år. Då finns förutsättningar att balansera utvecklingen mot stora investeringar i infrastruktur, tekniska anläggningar och samhällsservice. En sådan befolkningsutveckling förutsätter att det tillkommer omkring 9 000–14 000 bostäder till år 2050.

Den övre delen av spannet ligger i linje med den genomsnittliga utveckling som RUFS 2050 utgår ifrån för hela Stockholmsregionen. Antalet tillkommande bostäder behöver kunna variera mellan åren och mellan olika delar av kommunen. Det kan innebära att regionplanens mål om tillkommande bostäder per år fram till år 2030 kan bli svårare att nå även om det totala antalet bostäder till år 2050 ligger i linje med regionplanen.

Läs mer om kommunens bostadsförsörjning samt hur hänsyn tagits till det regionala bostadsbehovet i kommunens riktlinjer för bostadsförsörjning.  

Översiktsplanen lyfter fram Östernäs som prioriterad replipunkt till Gräskö i stället för Furusund som är markerad som replipunkt i RUFS 2050. Ett byte till Östernäs skapar kortare restider från denna del av skärgården. Furusund kan fortsätta utvecklas som nod för besökare i skärgården.  

Översiktsplanen redovisar de gröna strukturerna som stråk med pilar till angränsande kommuner i stället för de avgränsade områden som visas i RUFS 2050. Utvecklingsinriktningens gröna och blå pilar bygger på en kartläggning av kommunens gröna infrastruktur, som utgått ifrån länsstyrelsens regionala underlag men anpassats till den lokala skalan. De gröna pilarna visar viktiga samband i den gröna infrastrukturen för friluftslivet och den biologiska mångfalden som bör bevaras och utvecklas. De blå pilarna visar viktiga områden för friluftslivet och den biologiska mångfalden i havs- och skärgårdsmiljön som bör bevaras och utvecklas. Kommunens syn är att det i ett regionalt sammanhang är viktigt att ge förutsättningar för värdefull grön infrastruktur att hänga samman och kopplas till värdetrakter i angränsande kommuner för att säkerställa spridningskorridorer för växter och djur. 

Ny regional utvecklingsplan under framtagande

En ny regional utvecklingsplan förväntas antas år 2026. Den nya regionala utvecklingsplanen ska samordnas med andra styrdokument men tar avstamp i den befintliga utvecklingsplanen RUFS 2050.

Utifrån dialog har följande uppmärksammats om den gällande RUFS 2050:

  • Nuvarande vision och övergripande mål är fortsatt relevanta.
  • Planen används på olika sätt, något som ställer höga krav på tillgänglighet. Behovet av att gå på djupet i olika områden och frågor varierar.
  • För att Region Stockholm ska kunna fånga upp olika behov är det viktigt att ha en kontinuerlig dialog med kommuner och aktörer genom hela processen.
  • Region Stockholm behöver hantera flera parallella önskemål. Både om förenkling och mer djup, ett tydligt helhetsperspektiv samtidigt med ett tydligare fokus på specifika områden och frågor som är viktiga att hantera.
  • Planen behöver identifiera ett tydligare ”Stockholmsregionsfokus”, med samsyn kring våra viktiga utmaningar och möjligheten att driva ett gemensamt påverkansarbete.
  • Engagemanget och stödet för Region Stockholms arbete med den regionala utvecklingsplanen är starkt.
Senast ändrad: 2024-04-03