Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Andra regionala planer och strategier av betydelse

Stockholms län har genom RUFS 2050 i stor utsträckning omsatt de nationella mål som rör samhällsbyggandet till regional nivå genom vision, mål och strategier samt även mark- och vattenanvändning och bebyggelsestruktur men det finns ett antal andra regionala planer och strategier som också är av betydelse. 

Det finns många transportpolitiska planer och program inom Stockholmsregionen. Länsplan för transportinfrastruktur i Stockholms län är ett exempel. Länsplanen tas fram av Region Stockholm och visar vilka åtgärder i transportsystemet som prioriteras under den kommande tioårsperioden. Vidare finns en godsstrategi för Stockholmsregionen, ett framkomlighetsprogram som beskriver Trafikverkets inriktning för hur Storstockholms primära vägnät används på bästa sätt samt Kollektivtrafikplan 2050 där Region Stockholm tagit fram ett förslag till en långsiktig plan för kollektivtrafikens utveckling i regionen. 

Det finns också regionala styrdokument som behandlar grönstruktur, tillväxt- och besöksnäringsfrågor, regional vattenförsörjning, risk- och sårbarhet samt klimatfrågor. Bland annat landsbygds- och skärgårdsstrategi, näringslivs- och tillväxtstrategi, livsmedelsstrategis och klimatfärdplan 2050. Klimatfärdplanen vägleder Stockholmsregionen i omställningen mot netto-noll klimatutsläpp. Den bidrar till att stärka genomförandet av RUFS 2050 på klimatområdet. 

För Norrtälje kommun är flera av dessa regionala planer och strategier av betydelse för översiktsplanen. Både transportinfrastruktur, grönstruktur, vattenförsörjning, och klimat är frågor som inte kan hanteras enbart inom varje enskild kommun utan som kräver mellankommunalt samarbete.

Norrtälje kommun gränsar till Uppsala län och påverkas i hög grad av utvecklingen och den regionala planering som sker där. I Regional Utvecklingsstrategi för Uppsala län ser man en utveckling där länet utvecklas i ökande grad mot en integration med Stockholm och Mälardalsregionen. Denna utveckling ger en större arbetsmarknad för både Stockholms och Uppsala läns invånare, och ger möjlighet för företag och organisationer att hitta rätt kompetens. Detta ger i sin tur ökad attraktivitet för investeringar och spetskompetens.  

Senast ändrad: 2024-04-03