Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Översiktsplan 2050

Spillvatten

Rening av spillvatten är viktigt för att minimera påverkan på recipient samt för människors hälsa.

I takt med att kommunen utvecklas med fler bostäder och invånare ökar belastningen på spillvattennät och reningsverk. En större spillvattenmängd kommer ställa högre krav på en anläggning dimensionerad utifrån de nya förutsättningarna.

Ledningsnät

Delar av dagens spillvattennät har kapacitetsbrist och delar av nätet är fullt utnyttjat i dagsläget. Stora delar av ledningsnätet är gammalt och belastas av ovidkommande tillskottsvatten, dvs. markvatten som läcker in i ledningar, pumpsumpar och brunnar. Tillskottsvatten kan även bero på felkopplingar. Eftersom tillskottsvatten innebär en ökad risk för bräddning, källaröversvämning och sämre rening i avloppsreningsverken sker ett kontinuerligt arbete för att minska mängden tillskottsvatten. Det kan krävas utbyggnad av nya ledningar, ombyggnad eller omledning för att kunna medge ny bebyggelse.

Reningsverk

Norrtälje Vatten och Avfall AB (NVAA) har flera avloppsreningsverk i kommunen. Flertalet byggdes på 60-talet och det finns ett stort behov av att förnya gamla anläggningar och öka deras kapacitet. Kommunens befintliga avloppsreningsverk för Norrtälje stad behöver byggas ut. Reningskapaciteten för spillvatten är otillräcklig redan i närtid. Kommunen har utrett hur kapaciteten kan utökas och landat i att Lindholmens avloppsreningsverk bör byggas ut för att klara högre kapacitet (från 34 000 till 50 000 personekvivalenter). En sådan utbyggnad kan vara klar under 2028.

På sikt förutsätter föreslagen utveckling i översiktsplanen att reningskapaciteten för spillvatten utökas utöver 50 000 pe. Antingen genom ytterligare kapacitet vid Lindholmens reningsverk eller genom ett nytt reningsverk som kompletterar eller på längre sikt ersätter Lindholmens reningsverk. I beslutet att genomföra om- och tillbyggnad av Lindholmens avloppsreningsverk ingår att bygga med modern reningsteknik som möjliggör ytterligare kapacitetsökning. En sådan utbyggnad kräver att verksamhetens tillstånd prövas och utökas på nytt. I mark- och vattenanvändningskartan redovisas två tänkbara platser för ett eventuellt nytt reningsverk på längre sikt; Frötuna-Vreta eller Sika. Dessa alternativ kommer att behöva utredas närmare. Det kan också visa sig att ytterligare alternativ plats kan bli aktuell. Utredningen om eventuellt nytt reningsverk bör ha ett brett angreppssätt och belysa både ekonomiska, sociala och ekologiska aspekter såsom känslig miljö, påverkan på närboende, trafik, samordning med annan infrastruktur, investeringskostnader m.m. Det är viktigt att säkerställa god planberedskap och framförhållning eftersom planering och tillståndsgivning är komplext och tar lång tid.

Rimbo reningsverk har kapacitet som täcker planerade exploateringar i orten. Denna kapacitet kommer dock på kort sikt behöva tas i anspråk för att möjliggöra utveckling av Norrtälje stad innan utbyggnaden av Lindholmens avloppsreningsverk är färdig. Utbyggnadstakten i Rimbo och Norrtälje stad bör därför balanseras gentemot varandra de närmaste åren.

Grisslehamns reningsverk har, liksom övriga mindre reningsverk i norra delen av Norrtälje kommun, kapacitetsbrist för avloppsrening. Det är angeläget att utreda förutsättningarna för att ersätta befintliga mindre reningsverk till större och effektivare. Samordning bör ske med annan teknisk infrastruktur såsom energi och avfallshantering.

Kapaciteten i övriga orters reningsverk kommer att analyseras successivt.

Pumpstationer

Pumpstationer för spillvatten kan medföra störningar för omgivningen i form av lukt och bräddning för att undvika översvämningar hos abonnenter eller i anläggningar. Det behövs därför ett visst skyddsavstånd (cirka 50 meter) till såväl befintliga pumpstationer som vid anläggning av nya pumpstationer.

 

 

 

Senast ändrad: 2024-04-10