Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Översiktsplan 2050

Den allmänna VA-anläggningen

Norrtälje kommun är en ytmässigt stor kommun och Norrtälje Vatten och Avfall AB (NVAA) har många olika vattenverk och avloppsreningsverk.

Flertalet av kommunens vattenverk och avloppsreningsverk byggdes på 60-talet och det finns ett stort behov av att förnya gamla anläggningar och öka deras kapacitet. Verksamhetsområde för dricksvatten och spillvatten finns främst i områden med tät bebyggelse i och kring tätorterna. I de flesta större tätorterna finns det verksamhetsområde för dagvatten. Det har skett en omfattande utbyggnad av allmänna vatten- och spillvattenledningar i samband med inflyttning av nya kommuninvånare och valet att bosätta sig permanent i fritidshusområden.

Med anledning av kommunens geografiska förutsättningar finns det långa ledningsnät i kommunen. Ledningsnätet består av dricksvattenledningar, spillvattenledningar och dagvattenledningar. Totalt är ledningsnätet drygt 1300 kilometer. Många ledningar är gamla och har ett stort underhålls- och förnyelsebehov.

Kommunen är skyldig att bygga ut allmänt VA om det behövs med hänsyn till skyddet för människors hälsa eller miljön. Bygg- och miljönämnden har under 2023 tagit fram en ny bedömningsmodell för att kartlägga behovet av utbyggnad av allmänt VA och förutsättningarna för enskilt vatten och avlopp inom områden med sammanhängande bebyggelse i kommunen. Områdena har delats in i fyra kategorier: VA-utbyggnadsområde, VA-utredningsområde, VA-bevakningsområde samt områden som kan ha fortsatt enskild VA-försörjning. De fyra kategorierna redovisas som hänsynskarta. VA-utbyggnadsområden där utbyggnad pågår eller som har beslut om verksamhetsområde och därmed kommer att påbörjas i närtid redovisas som gällande VA-verksamhetsområde. Det berör framför allt områden på Rådmansö.

 

Kategorier behov av allmänt VA

VA-utbyggnadsområde

Beskrivning

VA-utbyggnadsområden har idag enskild vattenförsörjning och avloppshantering, men kommunen planerar att införliva dessa områden i verksamhetsområde för allmänna vattentjänster. VA-utbyggnadsområden har utifrån dagens kunskap och bedömningar stora behov av en förändrad VA-försörjning till skydd för recipienter, miljö och hälsa. Utgångspunkten är att VA-utbyggnadsområden har behov av både allmänt dricksvatten och allmänt spillvatten. Behovet av allmän dagvattenhantering undersöks i samband med utredning om områdets avgränsning och tekniska förutsättningar.

Ställningstagande

Inom VA-utbyggnadsområden bör ny bebyggelse endast tillåtas i undantagsfall.

VA-utredningsområde

Beskrivning

I VA-utredningsområden kan det finnas ett behov av en förändrad lösning för vattenförsörjning eller omhändertagande av spillvatten, men det är inte klargjort hur det kan lösas på bästa sätt. Utredningar behöver därför göras för att få ett bättre beslutsunderlag. När utredningen är gjord kategoriseras området som ett VA-utbyggnadsområde, VA-bevakningsområde eller område med enskild VA-försörjning. I VA-utredningen ska förutsättningar för både enskild och allmän vatten- och avloppsförsörjning (inklusive dagvatten) belysas och utredas för att avgöra behovet av VA-tjänster.

Ställningstagande

Inom VA-utredningsområden är det en restriktiv hållning till ny bebyggelse till dess att området har utretts avseende VA. Därefter sker prövning utifrån platsens förutsättningar i övrigt. 

VA-bevakningsområde

Beskrivning

Områden där det idag finns möjlighet att lösa VA-försörjningen utan en allmän anslutning, men om bebyggelsen och behoven förändras kan behov av kommunal anslutning, eller på annat sätt gemensam VA-lösning, aktualiseras. Området omfattas inte av planer på exploatering eller utveckling av bebyggelsestrukturen. Om bebyggelsen skulle utökas eller förändras är det dock inte självklart att vatten- och avloppsituationen skulle fungera långsiktigt. Då Norrtälje är en stor kommun med hög andel spridd bebyggelse med enskilt VA, är det en stor mängd områden som har bedömts som VA-bevakningsområden enligt använd bedömningsmodell.

Ställningstagande

Inom bevakningsområden kan ny bebyggelse leda till att riskerna för VA-försörjningen ökar och att området riskerar att bli ett VA-utredningsområde. I varje enskilt fall ska sökande visa att VA kan lösas på ett långsiktigt hållbart sätt utan att VA-situationen i området riskerar att försämras. 

Område med enskild VA-försörjning

Beskrivning

Områden där det fortsatt inom överskådlig tid och om inga större förändringar av bebyggelseutvecklingen sker bedöms finnas goda möjligheter att fortsatt ha enskild VA-försörjning. 

Ställningstagande

I områden med fortsatt enskild VA-försörjning sker prövning i varje enskilt fall utifrån platsens förutsättningar i övrigt. 

Senast ändrad: 2024-04-10